Árpád
-2 °C
3 °C

Vahl nem vállalja

2000.05.13. 18:39
Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal Információs Főosztályának vezetője az Indexnek megerősítette azt a lapértesülést, miszerint Vahl Tamás nem vállalja az informatikai kormánybiztosi posztra jelölését. A posztra több jelölt van, Mojzes Imre neve is felmerült, mint lehetséges utód.
Az SAP Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója volt eddig a legesélyesebb jelölt, de szombaton a Magyar Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: "Nem tudtam tovább várni", ugyanis két, számára egyenértékűnek tekinthető ajánlat közül kellett választania a határidő szorításában.

Mivel a kormány sokáig hezitált a leendő kormánybiztos hatáskörével kapcsolatban, kitűzött egy dátumot magának, ameddig vár. A véletlen úgy hozta, hogy ez a döntése egy-két nappal előzte csak meg a kormány elhatározását. Az igazgató reméli, hogy jól választott, amikor arra a kihívásra voksolt, amelyet egyelőre nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Az informatikai kormánybiztos kinevezeését Stumpf István kancellariaminiszter május elsejére ígérte. A Vahl Tamással folytatott hosszú egyeztetés minden bizonnyal összefüggött a KHVM szerkezetátalakításával. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli rádióinterjújában az informatika súlyának növekedésével magyarázta a hírközlés kiválását a KHVM-ből.

Navracsics Tibor az Indexnek elmondta: tudomása szerint semilyen konfliktus nem áll a visszalépés mögött. Vahl Tamás hét közepén, a csütörtöki, utolsó informatikai egyeztetetése előtt faxon tudatta a Miniszterelnöki Hivatallal döntését.

A kormánybiztos személyére egyelőre nincs konkrét jelölt, ám valószínűleg külsős jöhet szóba. Értesülésünk szerint Márton Attila, fideszes képviselő "önjelöltként" jöhet szóba, de neki kicsi a támogatottsága.

Mojzes Imre: A dolog folyamatban van
A további, "kéznél lévő", MeH-en belüli jelölt lehet Mojzes Imre, évszámkezelési kormánybizos, neki azonban - mint ahogy erről korábban is beszámoltunk - szintén nincs meg a támogatottsága. Zöldné Roska Marietta, informatikai helyettes államtitkár szintén "kéznél van", őt azonban nem keresték meg a poszttal. Információnk szerint neki sincs meg a támogatottsága. Mojzes Imre kérdésünkre csak annyit mondott, hogy mivel a dolog ,,még annyira folyamatban van", ezért nem nyilatkozik.

A kormány a keddi kormányülésen - ahol többek között döntenek a KHVM feldarabolásáról, vagyis a Hírközlés és az informatika MeH-be történő áthelyezéséről is - dönt a kormánybiztos feladatköréről.

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnál (KHVM) valószínűnek tartják, hogy a hírközlési ágazattal együtt a Magyar Posta Rt. felügyelete is kikerülhet a tárca hatásköréből - értesült minisztériumi körökből pénteken az MTI.

Mint korábban már beszámoltunk róla az elképzelések szerint a hírközlés és a távközlés teljes egészében átkerülne a Miniszterelnöki Hivatalba, valósínűleg az új informatikai kormánybiztos irányítása alá, amiből egy-két éven belül minisztérium is kinőhetne. Ezen felül a vízügyet minden valószínűség szerint a földművelési tárcához csoportosítják át.

Katona Kálmán viszont nem akarja megbontani a tárca egységét, így a patthelyzet könnyen a miniszter leváltásához vezethet. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli szokásos rádióinterjújában kijelentette: elsősorban Katona Kálmántól függ, hogy a kormány tagja kíván-e maradni. Orbán Viktor a tárca átalakításának szükségességéről szólva elmondta: az információs társadalom fejlődése indokolttá teszi, hogy a távközlés, a hírközlés és az informatika, valamint az audiovizuális iparág ne a hatósági munkákat ellátó KHVM-hez tartozzon.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a tervezett változtatások nemcsak a KHVM-re vonatkoznak, hanem két-három tárcát érintenének. Nem tervez viszont olyan átszervezéseket, amelyek a koalíciós belső arányokat, illetve feladatokat érintenék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?