Vahl nem vállalja

2000.05.13. 18:39
Navracsics Tibor, a Miniszterelnöki Hivatal Információs Főosztályának vezetője az Indexnek megerősítette azt a lapértesülést, miszerint Vahl Tamás nem vállalja az informatikai kormánybiztosi posztra jelölését. A posztra több jelölt van, Mojzes Imre neve is felmerült, mint lehetséges utód.
Az SAP Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója volt eddig a legesélyesebb jelölt, de szombaton a Magyar Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: "Nem tudtam tovább várni", ugyanis két, számára egyenértékűnek tekinthető ajánlat közül kellett választania a határidő szorításában.

Mivel a kormány sokáig hezitált a leendő kormánybiztos hatáskörével kapcsolatban, kitűzött egy dátumot magának, ameddig vár. A véletlen úgy hozta, hogy ez a döntése egy-két nappal előzte csak meg a kormány elhatározását. Az igazgató reméli, hogy jól választott, amikor arra a kihívásra voksolt, amelyet egyelőre nem kívánt nyilvánosságra hozni.

Az informatikai kormánybiztos kinevezeését Stumpf István kancellariaminiszter május elsejére ígérte. A Vahl Tamással folytatott hosszú egyeztetés minden bizonnyal összefüggött a KHVM szerkezetátalakításával. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli rádióinterjújában az informatika súlyának növekedésével magyarázta a hírközlés kiválását a KHVM-ből.

Navracsics Tibor az Indexnek elmondta: tudomása szerint semilyen konfliktus nem áll a visszalépés mögött. Vahl Tamás hét közepén, a csütörtöki, utolsó informatikai egyeztetetése előtt faxon tudatta a Miniszterelnöki Hivatallal döntését.

A kormánybiztos személyére egyelőre nincs konkrét jelölt, ám valószínűleg külsős jöhet szóba. Értesülésünk szerint Márton Attila, fideszes képviselő "önjelöltként" jöhet szóba, de neki kicsi a támogatottsága.

Mojzes Imre: A dolog folyamatban van
A további, "kéznél lévő", MeH-en belüli jelölt lehet Mojzes Imre, évszámkezelési kormánybizos, neki azonban - mint ahogy erről korábban is beszámoltunk - szintén nincs meg a támogatottsága. Zöldné Roska Marietta, informatikai helyettes államtitkár szintén "kéznél van", őt azonban nem keresték meg a poszttal. Információnk szerint neki sincs meg a támogatottsága. Mojzes Imre kérdésünkre csak annyit mondott, hogy mivel a dolog ,,még annyira folyamatban van", ezért nem nyilatkozik.

A kormány a keddi kormányülésen - ahol többek között döntenek a KHVM feldarabolásáról, vagyis a Hírközlés és az informatika MeH-be történő áthelyezéséről is - dönt a kormánybiztos feladatköréről.

A Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériumnál (KHVM) valószínűnek tartják, hogy a hírközlési ágazattal együtt a Magyar Posta Rt. felügyelete is kikerülhet a tárca hatásköréből - értesült minisztériumi körökből pénteken az MTI.

Mint korábban már beszámoltunk róla az elképzelések szerint a hírközlés és a távközlés teljes egészében átkerülne a Miniszterelnöki Hivatalba, valósínűleg az új informatikai kormánybiztos irányítása alá, amiből egy-két éven belül minisztérium is kinőhetne. Ezen felül a vízügyet minden valószínűség szerint a földművelési tárcához csoportosítják át.

Katona Kálmán viszont nem akarja megbontani a tárca egységét, így a patthelyzet könnyen a miniszter leváltásához vezethet. Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggeli szokásos rádióinterjújában kijelentette: elsősorban Katona Kálmántól függ, hogy a kormány tagja kíván-e maradni. Orbán Viktor a tárca átalakításának szükségességéről szólva elmondta: az információs társadalom fejlődése indokolttá teszi, hogy a távközlés, a hírközlés és az informatika, valamint az audiovizuális iparág ne a hatósági munkákat ellátó KHVM-hez tartozzon.

Orbán Viktor kiemelte, hogy a tervezett változtatások nemcsak a KHVM-re vonatkoznak, hanem két-három tárcát érintenének. Nem tervez viszont olyan átszervezéseket, amelyek a koalíciós belső arányokat, illetve feladatokat érintenék.