A választás percről percre

2006.04.09. 20:16

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az utolsó exit poll szerint az MDF megszerezheti az 5 százalékot. Az SZDSZ 6,4, az MSZP 40,2, a Fidesz-KDNP 43,6 százalékra számíthat. A mandátumbecslés szerint a Fidesz-KDNP az MDF-fel kormánytöbbséget szerezhet.
  • Két pánikteli napot okozott az SZDSZ vezetésének a Szonda Ipsos. A közvélemény-kutató pénteken 3,7 százalékos eredményt jósolt a pártnak. A hír egy belső forrás szerint annyira megrázta Horn Gábort, hogy „két napig mindenkivel kedves volt”. Az SZDSZ kampányának egyik kulcsembere azt tervezte, hogy egy levágott lófejet küld Levendel Ádámnak, a Szonda Ipsos vezetőjének.
  • Tapsvihar söpört végig a Fidesznél, amikor a kivetítőn megjelent, hogy Dávid Ibolya csak a harmadik Tamásiban.
  • A szavazatok 12,86 százalékának összeszámlálása után öt megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom) és a fővárosban vezet az MSZP, a többi helyen a Fidesz áll az élen.

    Nézze meg képeinket!
  • Siklóson a szavazatok 52,06 százalékának feldolgozása után egyik jelölt sem érte el az ötvenszázalékos támogatottságot, vagyis várhatóan lesz második forduló. Kocsi László (MSZP) 46,52, Kékkői Zoltán (Fidesz-KDNP) 40,66, Marenics János (MDF) 7,86 százalékot szerzett.
  • A rossz hírek egyre csak szaporodnak. Úgy látszik, senki nem olvasta a kitűnő Haladó kormányzás, haladó politika című kötetet, ahol a szerkesztő világosan leszögezte: "a progresszív gondolkodásból hiányzik a dogmatikus voluntarizmus". Ádert Jánost meg kell verni!
  • És igen! Az nem lehet, hogy ész, erő, s oly szent akarat! Szívósan, kitartóan cáfolnak rá a részeredmények a közvéleménykufárok riogatásaira. Lesz magyar feltámadás, lesz kultúrállam, lesz endorfin! Mégsem bőrtanga dobog a magyar szív helyén!
  • Az Országos Választási Bizottság szerint a kuruc.info internetes hírportál közreműködésével készült, az SZDSZ szimbólumait, kampányarcát felhasználó plakát a választók megtévesztésére alkalmas, amikor azt sugallja, hogy az SZDSZ erősödésével megnő a pedofil hajlamúak száma is. Az OVB megállapította, hogy a plakátot nem jelölő szervezet terjesztette, de a plakát arculata és a jó erkölcsöt súlyosan sértő tartalma alkalmas a választópolgárok megtévesztésére, így sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A testület a plakátok terjesztéséért felelős kuruc.info internetes hírportált eltiltotta a további jogsértéstől.
  • Vikidál Gyula is szurkol a Fidesz választási központjában. Munkatársaink előtt fennhangon ecsetelte, hogy szerinte egyértelműen választási csalás történt, hiszen a Fidesz- listának már legalább 53 százalékon kéne állnia.
  • Az eredmények 26 százalékos feldolgozottságánál 4 százalék fölé került az SZDSZ, és a nagyvárosok még hátravannak. A Fidesz 46, az MSZP 42 százalékon áll, az MDF sorsa kérdéses, tartja 4,5 százalék körüli részeredményét.
  • A pécsi kettes és a hármas választókerületben a szavazatok 15,51 és 16,12 százalékának összeszámlálása után Szili Katalin és Toller László is ötven százalék felett vezet riválisai előtt. Négy évvel ezelőtt mindketten az első fordulóban bejutottak a parlamentbe.
  • Kinek kell drukkolni? - kérdezi naiv kocsmai tudósítónk a zuglói Tücsök söröző két narancssárga pólóba, farmerba és pulóverbe öltözött vendégét, akik beherovkával szurkolnak.
    - Nem egyértelmű? - kérdeznek vissza. A csaposnő közben a választási csalások részleteit fejtegeti, mint egy bennfentes.
  • Harminc százalékos feldolgozottságnál az előzetes mandátumleosztás szerint 108 képviselői hely jutna az Országgyűlésben a Fidesz-KDNP-nek, 107 az MSZP-SZDSZ-nek.
  • Kalocsán a szavazatok 34,42 százalékának összeszámlálása után a visszaléptetett fideszes Bagó Zoltán helyére beugrott Semjén Zsolt KDNP-elnök vezet (46,27 százalék) a szocialista Alföldi Albert (37,16) és az SZDSZ-es Török Gusztáv Andor (9,83) előtt. Az MDF-es Romsics Imre - őt fenyegette meg Bagó Zoltán - a negyedik helyen áll (4,54).
  • Harsányi Gábor színész az RTL Stúdiójának meghívott vendégeként Dávid Ibolyának drukkol: "Az országnak szüksége van Ibolyára: ha ő kiesik, azzal sérül a női nem."
  • Azt hiszem, mindenki látja: feljöttünk! Az ország már nem problématérkép többé, és még csak most jönnek a városok, fellegváraink, az ipari munkásság széles tömegeivel. Az egymásra mosolygás, az együvé tartozás öröme, a baloldal kitavaszodása lesz megfigyelhető a következő hetekben.
  • A szegedi 3-as választókerületben a szavazatok 24,13 százalékának összeszámlálása után Botka László vezet (54,85 százalék). A második helyen Kalmár Ferenc, a Fidesz-KDNP jelöltje áll (38,83). Ebben a választókerületben eddig mindig annak a pártnak a jelöltje nyert, amelyik országosan is első lett, vagyis eddig még soha, senkinek sem sikerült megvédenie a mandátumát.
  • Nagy csönd lett a tévék előtt az MDF választási központjában. Mint megtudtuk, mindenki azon rágódik, lehet, hogy kár volt 90-94 között a bejutási küszöböt négyről öt százalékra növelni. A párt ugyanis jelenleg 4,53 százalékon áll. Névtelen forrásaink nem számítanak egyéniben első helyre az első fordulóban. Csapody Miklós és Dávid Ibolya is csak 12 százalék körüli eredményt ért el eddig. A párt titkos favoritja a nagykállói Juhász Zoltán, az „állatorvos a rettenetben”, ahogy az egyik sajtós nevezte. Egyébként minden olyan MDF-es jelöltnél kisebb ujjongás van, aki elérte a tíz százalékot, mert a töredékszavazatok elbírálásánál ez még jól jöhet. Farkas Berci megérkezett, de egyelőre nyomáskiegyenlítő kamrában tartják, és csak akkor vetik a sajtó elé, ha már felkészült az eredményekből.
  • Na, most összesítették Ferihegyet: tíz perc alatt 10 000 szavazattal ugrott meg az SZDSZ. Számszerűen vezet a nemzeti gondolat, a trendek aggodalomra adnak okot. A kérdést az dönti el, mennyit fejlődött négy év alatt Budapest magyarságteljesítménye. Hogy legyőzi-e az az egy Turul a chartergépeket.
  • A fővárosi 15-ös választókerületben versenyző Csapody Miklós pillanatnyilag nincs az első háromban. Az MDF-es jelölt 1990 óta minden választást megnyert egyéniben, az utóbbi két alkalommal a Fidesz támogatásával. Most a fideszes Deák András vezet az MSZP-s Szabó Vilmos előtt, és Csapodyt az SZDSZ-es Lakos Imre is megelőzi.
  • Hornyák Hajnalkát egy kórház folyosóján értük utol telefonon, hogy megkérdezzük, volt-e szavazni. „Csak halkan tudok beszélni, mert szül a húgom” – suttogja a telefonba a 2006-os év magyar playmate-je. Dundika kérdésünkre elmondja, volt szavazni, de nem kívánja elárulni, kire adta le voksát. „Engem ez az egész politika nem nagyon érdekel, de elmentem, mert az az egy szavazat is számít” – osztja meg velünk álláspontját. Húga egyébként kisfiút vár.
  • Negyvenszázalékos feldolgozottságánál az MSZP már 42,62 százaléknál tart, a Fidesz visszaesett 44,81-re. Az MDF és az SZDSZ is közelít a parlamenti küszöbhöz, előbbinek 4,77, utóbbinak 4,66 százaléka van pillanatnyilag.
  • A Harmadik Út a 2002-esnél szerényebb körülmények között várja az eredményeket. A képviselőjelöltek telefonálgatnak a választókörzetekbe, az eredmények iránt érdeklődnek. Aki éppen nem telefonál, a televíziót nézi és feszülten várja az eredményeket. Győri Béla szóvivő az Indexnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „a televízió szűrve adja az információkat”.

    Csurka István egyelőre nem ért oda a helyszínre, de már úton van. Pillanatnyilag több az újságíró, mint a szimpatizáns. Egyikük, aki 4 éve még bocskaiban érkezett, narancssárga ingben jött, azt azonban tagadta, hogy Fidesz-szimpatizáns lenne.

  • Szerintem ugyan azzal se volt gond, ahogy Bagó Zoltán tárgyalt a nyamvadt MDF-es kriptokomcsival, de szerencsére Semjén Zsolt teljesítménye is kiváló. Na de el is süllyedhetne ez az ország, ha az érseki székhelyen nem a keresztény jelölt győzne!
  • Fekete Pákó nehezen tudja feldolgozni, hogy nem tudott részt venni az idei választásokon, mondta el telefonos megkeresésünkre. Beadta ugyan az állampolgársági kérelmét, de még nem bírálták el, így nem is szavazhatott. Pedig szeretett volna, hiszen "mindenki tudja, hogy fideszes vagyok", mondta, akár még a postán is feladta volna a szavazószelvényt, ha lehetett volna. De nem. A magyarul ékezetek nélkül beszélő lakodalmasrocksztár szerint fel sem merül, hogy nem a Fidesz nyeri meg a választást, még úgy sem, hogy hallotta, "a szocik nagy csalás dolgokat csináltak". „Győztesek vagyunk!’ - kiáltotta boldogan a telefonba Pákó, aki szerint Gusányi „egy faszkalap”. Orbán Viktor viszont fasza gyerek, aki, „amikor kormányos volt”, sok mindent csinált, európai dolgokat is, csak nem tudta befejezni, mert leváltották. Gusányi viszont „lófaszt se csinált, csak lopta a pénzt” - húzta alá Pákó.
  • A fővárosban eddig a harminc választókerületből érkeztek részeredmények - összesen harminckettő van -, és bár nem akkora, mint négy éve, most is jelentős az MSZP előnye. Huszonkét kerületben a szocialisták vezetnek, nyolcban a fideszesek.
  • Jobb híján a szocialista sikereknek örülnek az SZDSZ-esek. Egyre inkább aggódnak a pártért, mindenki a budapesti eredményeket várja. A pártvezetők félrehúzódtak, Jancsó Miklós csendben szemléli az eseményeket.
  • A szavazóköröknek már több mint a 60 százalékát feldolgozták a Nógrád megyei 3. számú választókerületben, Szécsényben, ahol újra nyerésre áll dr. Nagy Andor, a Fidesz-KDNP jelöltje. A 49,24 százalékkal álló Nagy kabinetfőnök volt Orbán Viktor miniszterelnöksége idején.

    A hagyományosan konzervatív – csak 1994-ben nem a KDNP vagy a Fidesz jelöltje nyert – szécsényi kerületben 2004-ben is tartottak választásokat, mert a szintén fideszes Surján László Brüsszelbe távozott EP-képviselőnek, azóta képviselő Nagy. Akkor jelentősen megverte Borenszki Ervint, aki most is elindult, és jelenleg 38,5 százalékon áll. A MIÉP-es médiaszemélyiség, Franka Tibor a 2,76 százalékával a negyedik.

  • Wittner Mária ’56-os forradalmár az egyik kivetítő előtt a párt esélyeit latolgatta. Az Index érdeklődésére azt válaszolta, hogy egyelőre várja a beérkező adatokat, viszont nem tartja kizártnak, hogy a kis pártok is parlamenti erővé válnak. Társai előtt azt magyarázta, hogy a választási rendszer nagy hibája a szavazatok megsemmisítése, hiszen így nem derülhet ki, ha csalnak, mint ahogy az szerinte négy évvel ezelőtt is megtörtént.
  • A szavazatok 68,29 százalékának összeszámlálása után Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese vezet (45,81). Járvás István, a Fidesz négy évvel ezelőtti győztese a második (41,21), harmadik helyen Eszes Béla (MDF) áll. Szekeres Imrének eddig kétszer, 1994-ben és 1998-ban sikerült győznie.