A választás percről percre

2006.04.09. 21:19

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Necces, de még nyerhetünk" - vélekednek a Tiktak presszóban, Pilhál György törzshelyén. A Magyar Nemzet publicistája ugyan sehol, ennek ellenére a hangulat polgári, leszámítva, hogy a tévét nem nagyon látni egy törzsvendég hátától. Ez van, ha a tévét a játékgép mellé rakják, jelenti kocsmai tudósítónk.
  • A megyében 13 egyéni választókerület van, ebből csak háromban kisebb az élen álló jelölt szavazataránya 50 százaléknál. A tíz körzetből nyolcban MSZP-s, kettőben fideszes jelölt szerezheti meg a mandátumot az első körben.
  • „Nagyon szoros a verseny, száz szavazattal vezetek talán, de még alacsony a feldolgozottság” – mondta el az Indexnek Kóka János, az SZDSZ I. kerületi jelöltje. A gazdasági miniszter első fordulós győzelemben bízott, reméli, hogy a legrosszabb esetben a második fordulóban biztosan megnyeri a mandátumot. A hangulat a sátornál radikálisan megváltozott Kuncze bejelentése óta, egyre több szimpatizáns érkezik.
  • Lovasi András, a Kispál és a Borz együttes frontembere éppen külföldön tartózkodott megkeresésünkkor, így az Indextől érdeklődött a szavazás jelenlegi állásáról. „Reggel voltam szavazni, de már külföldön vagyok, így semmit nem tudok, mi a helyzet?” – kérdezte munkatársunktól. Nem mondta el, melyik pártra szavazott, csak annyit, hogy egy kis pártra. Amikor azonban az este kilences helyzetet bemondtuk neki – így azt is, hogy az MDF-nek esélye van bekerülni a parlamentbe – örömét fejezte ki.
  • Még nem fordult elő olyan, hogy egy a parlamentből kiesett párt újra bekerül az Országgyűlésbe, most ez történt a KDNP-vel, mondta Semjén Zsolt a köztévében. A párt elnökének igaza van, hiszen a KDNP a Fidesszel közös listán indul. Így hivatalosan felezik a listás szavazatokat, vagyis elvileg jelenleg 22 százalékon áll. Igaz, ebben az esetben a Fidesz is csak 22 százalékon. Semjén megköszönte azt is, hogy Kalocsán sokan szavaztak rá, így vezet. Mint ismert, Semjén Bagó Zoltán visszaléptetése után lett jelölt. A Fideszes politikus ugyanis fenyegetéssel próbálta visszalépésre rávenni az MDF-es Romsics Imrét.

  • Az RTL stúdiójának pártszimpátia alapján csoportosított celebjei közt bal oldalon helyet foglaló egykori valóságshow-nyertes - aki közismerten MSZP-aktivista - politológusi elemzést adott a várható végeredményről. Szerinte az eredmények feldolgozottságát tekintve Budapest döntő szerepet fog játszani, legalábbis az eddigi tendenciákból ezt a következtetést vonta le. Szabolcs további 3-4 százalékos előnyt jósol az MSZP-nek , az SZDSZ-t 6 százalék fölé várja, és kifejezte reményét, hogy az MDF is bekerül, mert "színes parlamentet" szeretne látni.

    Szintén hozzá fűződik a frappáns megfigyelés, miszerint "Gyurcsány Ferenc először volt gazdag ember, és csak aztán miniszterelnök, Orbán Viktor viszont először lett miniszterelnök, és ebből gazdag ember". A stúdióközönség ovációjára a másik oldalról sértődötten megjegyzik: "A tapstól ez még nem lesz igaz."

  • Úgy tűnik nem, vagy csak nagyon nehezen szerez egyéni választókerületében (Pest megye 12.) ötödszörre is mandátumot Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke Szigetszentmiklóson jelenleg csak a harmadik a szavazókörök közel hatvan százalékának feldolgozása után.

    Az MSZP-s Varjú László, aki négy éve az első helyről lépett vissza a liberális politikus javára, 37,46 százalékkal áll, csak néhány száz szavazattal szerzett kevesebbet nála Hoffmann Pál, a Fidesz-KDNP jelöltje.

    Kuncze veresége egy korszak végét jelentené a Csepel-szigeten, hiszen a rendszerváltás óta minden választást megnyert. ’90-ben még csak kétszáz szavazattal volt jobb az MDF-es jelöltnél, 1998-ban és 2002-ben is a most szintén második fideszes Hoffman Pált győzte le, mindkétszer a második fordulóban.

    Kuncze négy éve is csak a harmadik volt az első forduló után, de akkor 26,13 százalékot gyűjtött, míg Varjú 32,98-at, Hoffman 31,38.

  • A Medgyessy–Gyurcsány-kormány kézzelfogható "eredményeinek" tükrében világos, hogy a sajnos egyre valószínűbb posztkommunista-plutokrata győzelem magyarázata nem más, mint a médiafölény. Ahogy Stumpf István ragyogó éleslátással megállapította, a média fölött nem érvényesül a demokratikus kontroll, és ráadásul az emberek valamiért nem is érdeklődnek a színvonalas jobboldali sajtó iránt. Miért hagytuk, hogy így legyen?
  • Csonka András, aki a szlovákiai választások előtt részt vett a Magyar Koalíció Pártjának kampányában, szavazott ma, azt azonban, hogy melyik pártra, nem árulta el az Indexnek. A színész arra számít, hogy a négy parlamenti párt mindegyike bekerül most is az Országgyűlésbe. Pici holnap korán utazik, de ma este csak a végeredmény után megy aludni, így a választások miatt csak három órát tud pihenni.
  • A művésznő ezúttal kártyajósi tehetségét vetette be az RTL-stúdió narancssárga oldalán, hogy megtudja, mi a szándéka a felsőbb hatalmaknak Dávid Ibolya sorsával. A műsorvezető, Szellő István sajnos egy reklámblokk felkonferálásával meggátolta, hogy az eredményt a tévénézők is megtudják. Csala a reklámblokk után mindenesetre huncut mosollyal jelentette be, hogy már mindent tud, de a végeredményt egyelőre borítékolta.

    Nézze meg képeinket!
  • Az MDF-ből a Fidesz-KDNP-hez igazolt Lezsák Sándor Tiszakécskén várhatóan már az első fordulóban mandátumot szerez. A szavazatok 91,52 százalékának összeszámlálása után az MDF alapító tagja 57,33 százalékon áll, a szocialista Vári Gyula (33,77 százalék) előtt.
  • Micsoda dráma, mondhatnánk: az MDF is bejutásközelbe került. Kihez fog majd állni? Lehet, hogy ezen múlik a kormányzás? Vajon meggyőzhető lesz arról, hogy a szociális érzékenység iránti történelmi elkötelezettség összeegyeztethető a modern konzervatív politikai áramlatokkal?
  • A műsorvezető az RTL súdiójában nagy megkönnyebbüléssel fogadta a hírt, amikor kiderült, az SZDSZ már bejutott a parlamentbe. Mint kifejtette, iszonyatosan szorong az ilyen feszült pillanatoktól, és legszívesebben hibernáltatná magát, hogy ne kelljen átélnie ezeket, csak utólag, higgadt fejjel értesüljön az eseményekről.
  • Telefonon sikerült elérnünk Dr. Hegedűs Lászlót, Zalatnay Sarolta ügyvédjét. Megtudtuk tőle, hogy a börtönbüntetését töltő művésznő most nem szavazhatott, mert az ítélettel évekre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Az ügyvéd szerint a következő választásokon már részt vehet Zalatnay, aki a rácsok mögül is érdeklődik a politika iránt, hiszen, a sajtónak hála, oda is eljut a választási propaganda. Hegedűs szerint a börtönben is nyomon követhetik az eredményeket, bár arról nem tudott részleteket, hogy a takarodó után honnan szerezhet friss híreket Zalatnay.
  • Az RTL celeb-különítményében a Fidesz oldalán helyet foglaló színésznek mint a barna éjfél szeme pillantása. "Kezdek aggódni, ahogy közeledünk Budapesthez" - céloz a feldolgozottsági adatokra, amelyek egyre inkább fej-fej melletti eredményeket adnak a Fidesz és MSZP adataira. Reviczky baljós előérzetei az MSZP 5 százalékos budapesti fölényét sugallják, és ettől láthatóan lesújtott.
  • "Milyen cigányok?" - kérdezi egy törzsvendég a Tiktakban, amikor egy Szabolcsi körzetben a harmadik helyre küzdi fel magát az MCF Roma Összefogás egyik jelöltje. Már a csapos is szomorú, ezért akadozik a kiszolgállás, viszont az MDF felzárkózása újból reményt ad. Többen rendelnek még egy kör unicumot.
  • „Nem foglalkozunk a jelenlegi állással, sem a közvélemény-kutatók által prognosztizált eredménnyel – jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a Hír TV-nek. - Megvárjuk a végeredményt, és majd akkor reagálunk.” Az MDF szereplésére sem akart kitérni, mint elmondta, hol fenn van, hol lent, amíg nincs hivatalos végeredmény, nem figyeli, de véleménye szerint döntő lesz a Fórum szempontjából, milyen lesz a budapesti feldolgozottság.

    Az MSZP „feljavulásával” kapcsolatban elmondta, nincs forgatókönyvük a köztes állásokra, majd a százszázalékos feldolgozottság után reagálnak az eredményre.

  • Istenem, de jó látni azokat a csillogó szemeket! Már megérte átkapcsolni az ellenség frekvenciájára...
  • "Ez a nép egy nagy sz@r lett, nem érdemel ez sem Viktort, sem Fideszt, hanem egy jó nagy cumit a szájába megy egy csomagot a nyakába. Ennyit erről a népről... " - írja a gondola fórumán egy kolléga. Bizony, Kádár népe elfelejtette, ki ő, mi ő, honnan jött és mi a dolga. Ki fogja így újraevangelizálni Európát?

    Autonómiát Igaz-Magyarországnak!

  • Tamásiban, Tolna megye ötödik választókerületében csak a szavazatok 12,8 százalékát szerezte meg Dávid Ibolya: közel száz százalékos feldolgozottság mellett 45 százalékkal a Fidesz jelöltje, Hirt Ferenc vezet 45 százalékkal, a szocialista Frankné Dr. Kovács Szilvia 37,7 százalékkal a második.

    Tolna öt körzetéből négyben a Fidesz jelöltje vezet, csak Dombováron lehet szocialista győzelem, itt viszint 92 százalékos feldolgozottság mellett 49 százalék felett áll az MSZP-s Tóth Gyula.

  • A fideszes belharcok sújtotta Makón 1994 után várhatóan újra szocialista győzelem születik – nem kizárt, hogy már az első fordulóban. A szavazatok 88,88 százalékának összeszámlálása után Buzás Péter 50,11 százalékkal az első helyen áll a fideszes Martonosi György előtt.

    A Fidesz makói országgyűlési képviselője decemberben azt állította, hogy a Polgári Szó című kampánylap miatt a rendőrség és a helyi ügyészség pártállami módszerekkel dolgozva akarja őt meghurcolni, mert abban megjelent egy cikk az MSZP-s polgármester gazdagodásnak történetéről. Még Demszky is kiállt a sajtószabadság mellett, de később kiderült, hogy az ügyben valójában egy helyi fideszes aktivista tett feljelentést, mert a "közönséges hangnemű", névtelen újság a városi fideszeseket, a Fidelitast és a polgári köröket is jól befeketítette. Bővebben>>>

  • BB Évi elment szavazni. Szerinte „tulajdonképpen fontos” a választás, és érdekli is annak kimenetele. Olvasta a „kampánypapírokat”, és az újságokon keresztül is értesült a programokról. Évi szerint „végülis sok múlik a választásokon”, a valóságshow-k exdívája úgy érzi, marad a jelenlegi kormány, de azt nem akarta elmondani, hogy ennek örül, vagy inkább sajnálkozik megérzése miatt.
  • 83 százalékos feldolgozottságnál az MDF két századra megközelítette a parlamenti küszöböt, jelenleg 4,98 százalékra áll.
  • Az Index megkérdezte Csurka Istvánt, hogy a MIÉP csatlakozna-e a Munkáspárthoz, és utcára vonulna-e. Csurka szerint „az emberek nem fognak az utcára vonulni, mert a választói elégedetlenséget elnyomja a média túlsúlya. A játék tovább folyik a magyarság kiszorítására saját hazájából. Thürmer jól mondja, de embere nincs hozzá”.

    Arra a kérdésre, hogyha mégis utcára mennének az emberek, csatlakozna-e a MIÉP, azt válaszolta, hogy „majd meglátjuk”. „Az MSZMP még annyi nyilvánosságot sem kapott, mint mi, pedig mi is ki voltunk szorítva a médiából” – mondta a MIÉP elnöke.

  • „Nem egyeztetett előzetesen a visszaléptetésekről a szocialistákkal az SZDSZ” - mondta Magyar Bálint. „A lényeg, hogy a koalíció hatalomra jusson, egyeztetni ráérünk később” – tette hozzá. Magyar szerint komoly esélye van az MDF-nek a parlamentbe jutásra, aminek ő amúgy örül. „Jól hajráztak, jó, hogy nem kétpárti parlament lesz” – véli Magyar.
  • Még több mint tízszázaléknyi szavazat nincs feldolgozva, annyira nüansznyi különbségek vannak, hogy nem jósolható a végeredmény, mondta az RTL Klubnak Szijártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint a mostani állás szerint "a második fordulóban is példátlan izgalmak várhatók", az eredmények azt mutatják, semmi sem fog ma eldőlni.
  • Esélye sincs a főváros 19-es választókerületében a legendás Kosztolányi Dénesnek. A fideszes versenyző hiába küzd Angyalföldön Szanyi Tibor többszörös államtitkárral, eddig alig 27 százalékot bírt összekaparni ellenfele 48 százalékával szemben.
  • Latorczai János elmondta, hogy egyenlőre nem tudható, hogy a KDNP, amely közös listán indult a Fidesszel közös vagy külön frakciót alkot majd a parlamentben. Latorczai szerint ez a pártelnökök döntési körébe tartozó kérdés, és az ügyben a KDNP választmányának és kongresszusának is lehet véleménye.
  • "Természetesen voltam szavazni" – válaszolta telefonos megkeresésünkre Aigner Szilárd, aki otthon követi az eseményeket. "Evezővel követem, itt sok a víz – tette hozzá, mielőtt a preferenciájára tértünk volna rá. – Arról nem szeretnék beszélni. Nem vagyok ugyanis politikus. Nekem van egy ideám, de az nem jelent politikai hovatartozást. Az ideám pedig, hogy mindenkor legyünk derűsek."
  • Ellentétes hírek keringenek arról, hogy megérkezett a Fidesz választási központjába Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. A fotósok között elterjedt a hír, hogy esetleg valami hátsó bejáraton becsempészték volna, ugyanakkor sem a sajtóteremben, sem az első emeleten szurkolók között nem bukkant még fel a volt kormányfő.

    Az első emeleti nagyteremben szinte síri csendben várják a drukkerek az eredményeket, hangos éljenzések hallhatóak, amikor egy ellenzéki vagy fideszes jelölt áll győzelemre. A drukkerek között feltűnt Csoóri Sándor író, illetve Salamon László fideszes képviselő is. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor lesz sajtótájékoztató.