A választás percről percre

2006.04.09. 17:52

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Népi szondázás indult a kampánycsend unalmas óráiban. Az idén elmaradt a pártok mellett vagy ellen buzdító sms-ek dömpingje, számottevő mennyiségben keringtek azonban a Szonda Ipsos pénteki közvélemény-kutatásának jelentősen módosult változatai. Az egyik fajta az aggódó szocikról szóló híreket támasztotta alá, a másikban 42-42 volt az állás, de küldtek jelentős MSZP-győzelmet előrejelző adatsort is. Egy volt közös bennük: mindet a Szonda adta ki állítólag. Később jöttek galluposok és Capital Research-esek is. Aztán a választás napjára virradóra mégiscsak megérkezett az idei gyöngyszem: GY-ülölet U-szítás R-ágalom CS-alás Á-mokfutás NY-egleség!!! - vagy - O-tthon R-end B-éke Á-ldás N-emzet!!! - Válasszatok!!! -
 • Utcabál előkészületei folynak a Fidesz választási központja előtt. A Rekknél sörözőpadokat tesznek ki, de kordon zárja el a regisztráltakat és a pártszimpatizánsokat. A sajtót ingyenkolbásszal és -tatárbifsztekkel kényeztetik. Csak Deutsch Tamás és Szijjártó Péter tartja a frontot, a párt felső vezetése sehol.
 • Egyelőre csak sajtómunkások gyülekeznek az SZDSZ kampányközpontjában, a Liberálisok Házába nem lehet beférni a tévéstáboktól. „A közvélemémykutatások mindig ilyenek, majd meglátjuk” – kommentálta a párt kiesését jósló felméréseket Horn Gábor. Egy elejtett megjegytése szerint 67 százalékos részvétel még jó az SZDSZnek, a negyed hétkor érkező Kóka Jánost már azzal fogadta, hogy nem érez semmit.
 • Zsúfolásig telt kamerákkal a Parlament Café, amely ideiglenesen az MDF választási központja. Szép Zsuzsa, a párt sajtószóvivője elmondta, hogy 7 órára várják a vendégeket és a párt jelöltjeit, köztük Fekete László erőművészt és Farkas Bertalan űrhajóst. Ezután fognak a párt vezetői is nyilatkozni. Almássy Kornél, az IDF elnöke is megérkezett. A párt hangulata bizakodó, a hűtő alsó rekesze tele van pezsgővel.
 • Az urnazárás előtt 20 perccel 80-100-an gyűltek össze a Fidesz újpesti kampányközpontja előtt felállított kamionnál. A kínálat hasonlatos a bentihez, viszont a borok közül csak olcsóbb fajták kaphatóak. A legminőségibb Tiffán Portuguiser-t decinként 300-ért, a félliteres Soproni Ászokot szintén 300-ért mérik, a Heineken 450 Ft-ot kóstál. Felbukkant egyébként Philip, a párt rendezvényeinek állandó műsorvezetője is.
 • Az MSZP Köztársaság téri székházában a párt vezetői a második emeleten, a közönségtől elzártan gyülekeznek. A sajtó a földszintet és az első emeletet vehette birtokba. A leszivárgó hírek szerint Hiller és Gyurcsány is nyugodt, nincs feszültség.

  A szimpatizánsok a székház előtt felállított sátorban tobzódhatnak, hírességet egyelőre nem láttunk, valószínűleg még nem kockáztatnak; nem tudják, hogy érdemes-e megjelenni. Az MSZP-hez látogatókat különböző színű karszalagokkal díszítik fel. A sajtó élénksárga, néhányan az emeletekre is feljutást biztosító ezüstszínű karszalagot kap, a kiváltságosak pedig nyakba akasztható passt kapnak.

 • A tervek szerint az első sajtótájékoztatót fél nyolckor tartják a szóvivők a részvételi és a közvélemény-kutatási adatokról. Úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor 9 óra körül érkezik a helyszínre. Itt van már a kampány két irányítója, Rogán Antal és Nyitrai Zsolt.

  A regisztrált vendégeknek Tiffán Ede és Zsolt borait 200 és ezer forintos decinkénti áron kapható, Légli Ottó Balatonboglári borát 200 és 400 forintért decinként. Kun Miklós történész és Grosics Gyula az első celebritások, akik a választási központba érkeztek.

 • „Hol van a holdudvar?” – skandálja két részeg uszkártulajdonos az MSZP-székház bejárata előtti kordonnál álldogálva. És rátapintottak a lényegre. Egyelőre tized ház sincs a győzelemre számító komenisták székházában. A legnagyobb izgalmat eddig a hülye sisakhajat viselő ál-Vadász János okozta, aki egy fekete Skodával parkolt le az egykor oly hevesen ostromlott épület elé, de nekünk egyelőre egy valódi Vadász János sem jutott, pedig ő minden igazán élénk buli titka. Az MSZP a jelek szerint diákszigetes, majálisos ünneplést tervez; a Köztársaság téri miniszigeten kolbász, tarhonyás hús, girosz, pogácsa és saslik kapható. Sör is, tömény viszont nincs, úgyhogy egyelőre megszakítjuk az adást.
 • Kóka János, akit egy lelkesebb riporter leképviselőúrazott, napközben a városban járva „elegáns, jókedvű embereket” látott. „Mintha ünnepre mennének” – mondta. Hozzátette, hogy jól érzi magát az első megmérettetésen. Az SZDSZ eredményére nem akart tippelni, de mint mondta „hiszek a pártban”.

 • Rengeteg jólöltözött, szimpatikus emberrel találkoztam a szavazókörbe menet. Remény tölti el a szívemet, hiszen ezeken az endorfintól viruló arcokon látszik, jól döntöttek. A papírszobor ledőlni készül, most nem Barabbás nevét süvölti a nép.
 • cikkünk a témában:

  A közvélemény-kutatók alábecsülték a részvételt

  A fél hatos adatok alapján a végleges részvétel várhatóan 65 százalék körül lesz. A mozgósítás miatt a Fidesz sikere valószínűsíthető, de a 65 százaléknál magasabb részvétel már a szocialista párt győzelmét vetíti előre. A legtöbben Budapesten, a legkevesebben Bács-Kiskunban szavaztak.
 • A szavazás előtt és után egy nagyot sétáltam a gyönyörűen szikrázó tavaszi napsütésben. Pont olyan jó idő van, mint a baloldal nagy közös ünnepén, április elsején volt, amikor sok százezren kitódultunk az utcára, és megmutattuk az ellenségnek, hogy mi is képesek vagyunk sokszázezres demonstrációt szervezni. Végre visszafoglaltuk Budapest utcáit! És ma, kilencedikén, érzem, végső csapást mérünk a reakciós Orbán-Simicskára!
 • cikkünk a témában:

  A közvélemény-kutatóknál eddig döntetlen

  A Gallup Fidesz-győzelemre és kétpárti parlamentre számít. A Capital Research utolsó felmérése szerint bejut az SZDSZ és győznek a szocialisták. A Gallup a fővárosban külön felmérést készített, ami a négy évvel ezelőttinél kisebb SZDSZ-támogatottságot mutat.
 • Az utolsó héten készült közvélemény-kutatások az MDF 4,5-5 százalékos támogatottságát mutatták. Jól időzítettük a kampányfínist és Dávid Ibolyának is magas volt a tetszési indexe a négypárti tévévitában, ezért bizakodó a párt – mondta el az Indexnek Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese. A részvételi adatokkal kapcsolatban kétféle, egymásnak ellentmondó szakértői vélemény is van, az egyik szerint a kis pártoknak az alacsonyabb részvétel is jó, hiszen kevesebb szavazat kell a parlamenti küszöb átlépéséhez, de Hock szerint 62 százalékos részvételi arány sem rossz az MDF-nek. Az MDF ideiglenes választási központjába megérkezett Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.
 • Utoljára 1948-ban láttam a mostanihoz hasonló kiélezett választási küzdelmet. No jó, talán még 1985-ben is, amikor mostani koalíciós partnerünk támadott minket hátba elvtelenül. De, hála az elvtársak fegyelmezett munkájának, móresre tanítottuk őket, lenyomtuk az eredményüket 0,1 százalék alá!
 • Reméljük, utoljára múlik az SZDSZ-en Magyarország sorsa. A közvélemény-kutatók azt mondták, most nem lesznek elegen, de én tartok egy kicsit attól, hogy ezek bujkálnak, főleg Mikola úr vitéz megszólalásai óta. Mindig is a sötét, büdös, nedves helyeken érezték jól magukat, mint a baktériumok. De végül is nem csoda, ki dicsekedne azzal, hogy buzi, drogos és zsidó, vagy legalábbis ezekkel menetel együtt?
 • A Tárki 5224 szavazót kérdezett meg. A Fidesz 45, az MSZP 43, míg az SZDSZ 6 százalékot kaphat. Részletek >>
 • Sorra érkeznek a Fidesz prominensei a választási központba, nemrég futott be Schmitt Pál alelnök, piros ingével lóg ki a szurkolóközönségből Farkas Flórián. A politikusok egy külön teremben gyülekeznek, a Fidesz-kamionnál egyre több szurkoló gyülekezik. Mindenki a Hír tv-n követi az eseményeket.
 • Ahhoz képest, hogy talán nyernek, az MSZP sasfészke egészen meghökkentően visszafogott. Ennek ellenére az előbb megtörtént a 2006-os évad legízléstelenebb Juszt László-észlelése. Az történt, hogy újságírói és emberi példaképünk lendületből be akart hatolni a székház lezárt emeletére, de két őr megállította, „Mi járatban?!” Mire Juszt„Hát föl akarok menni” röffenéssel, alig lassítva tovább sietett, és amíg láttuk, nem lőttek utána.

  Ezek után hol van Bródy Tini?! kiáltásokkal próbáltuk tüzelni a 95 százalékban sajtómunkásokból álló tömeget, a várt sikerrel. Ezután jött az este homoerotikus pillanata, a kivetítőn ugyanis Hann Medián Endrét figyeltük, amikor a zseniális titkos DJ Lendvai Ildikó oroszosan recsegő hangját keverte az enyhén szőrös szociológus szája alá. A jelenlévő megfigyelők szerint ez lehet a halódó showbiznisz kitörési pontja.

  Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerint rendben lezajlottak a választások, és olyan a hangulat, hogy a mostani kormány folytathassa. Neki és az MSZP vezetőinek is jobb a hangulata, mint négy éve. Lendvai Ildikó arról beszélt, hogy tisztes részvétel mellett zajlott a választás, és szerinte sincs a kormányváltó hangulat.

 • A Tárki exit polljához hasonlóan a Századvég-Forsense délután ötkor készített felmérése is a Fidesz győzelmét és hárompárti parlamentet jósol. FidesZ: 44,9, MSZP: 39,1, SZDSZ 6,4 százalék. Részletek>>
 • Kovács Dávid, a Jobbik elnöke és Győri Béla, a MIÉP szóvivője az Indexnek adott nyilatkozatában egyaránt annak a reményének adott hangot, hogy a párt szövetsége eléri az 5 százalékos küszöböt. A Jobbik a képviselőjelöltek egyharmadát, a MIÉP a kétharmadát delegálta, indítottak még kisgazda és 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom által delegált jelölteket is.

  A szóvivők az együttműködést a kezdetekre jellemző szkeptikus hangok ellenére kitűnőnek tartják, ugyanakkor egybehangzóan úgy nyilatkoztak az Indexnek: „A magyar választási rendszer a pénztőke rabságában sínylődik, és Harmadik Út nem kapott elegendő nyilvánosságot a kampány során.” Ezért ha bejutnak a parlamentbe, szigorúbb szabályokat alkotnának a választási esélyegyenlőségről.

 • Koalíciós győzelem rémképét festik a falra egyes kutatások, persze az udvari tévé nagy örömmel teszi őket közzé. Érdemes átkapcsolni a Hír TV-re, ott most is a Fidesz áll nyerésre, és Erdős Miklós objektivitásához sem férhet kétség.
 • Nagyon jól megmondta a Nádas művész úr, hogy a humorra sötét napok következnének, ha a Fidesz kerülne hatalomra. Hiszen ma már minden humorista tudja, hogy a kormány tevékenységét bírálni sekélyes, olcsó dolog - ők végülis a bőrüket viszik vásárra minden egyes döntésükkel. Az igazi kihívás az, hogy az ellenzék mindennapjaiban találjuk meg a visszásságokat - és ezt az utóbbi négy évben a Heti Hetesben például a remek Sárvölgyi János vagy a kitűnő tollú Föld S. Péter mesterfokon űzte. Mi lenne velük, ha egy ellenzékbe szorult szocialista párton kellene fogást találniuk, akik aztán tényleg annyira makulátlanok, tiszták, mint egy újszülött?
 • Rendben zajlott az országgyűlési választás, rendőri intézkedésre a voksolással kapcsolatban az urnazárásáig nem volt szükség, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel.

  A szolgálatban lévő rendőrök szolgálatváltását úgy oldották meg, hogy minden rendőr élhessen alkotmányos jogával és szavazhasson, mondta Garamvölgyi László. Azt is elmondta, hogy ugyanannyi rendőr van szolgálatban, mint egy átlagos vasárnapi napon.

 • Úgy nézzük itt a Munkáspárt Baross utcai központjában a tévét, mint egy nagyobb család. Annyian is vagyunk. Tíz perccel 7 előtt pontosan tizenegyen gyűltek a harmadik emeleti nagyterembe, ebből legalább hatan újságírók. A megjelentek szolid húházással reagáltak a hírre, miszerint a szomszédvárban, a Köztársaság téren sör van és virsli. Itt csak pogácsa és ásványvíz. A TV2 eredménylistájára ki sem írtak minket, ami azt jelenti, hogy 2 százalék alatt vagyunk. Egyelőre. A pártelnök, Thürmer Gyula még nem mutatkozott.
 • Törvényes volt a választás, jelentette ki Lendvai Ildikó az MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatón. A szocialisták frakcióvezetője a közvélemény-kutatási adatok alapján a koalíció győzelmét valószínűsíti.

  "Úgy néz ki, megvan" - mondta az Indexnek Kiss Péter miniszter, aki Lendvai Ildikó sajtótájékoztatója után tűnt fel az újságírók között. Amúgy az tényleg szembetűnő, hogy Molnár Gyula és más szocialista vezetők a szokottnál lelkesebben állnak a sajtó rendelkezésére, és például a két évvel ezelőtti EP-választási vereség utáni gyászos bujdoklástól eltérően egymás után nyilatkoznak az újságíróknak. Úgy tudjuk, a szocialista vezetők zártkörű találkozóján is elégedettebb, bár izgatott a hangulat.

 • Baló György visszaszámlálására mintegy száz rajongó liberális letépte a választási sátrat addig körülzáró szalagokat, és megrohamozta a székeket. A Szonda Ipsos és a Medián kutatásai hatalmasat emeltek a hangulaton. Azóta feszült kolbászevéssel telik az idő.

 • Philip, a Fidesz nagygyűléseinek műsorvezetője 2002 óta nem hisz a közvélemény-kutatóknak, mondta el kérdésünkre. A részvételi adatokat úgy értékelte, hogy jó, hogy sokan elmentek, és talán közhelyesen hangzik, de annak örülne a legjobban, ha 80-90 százalékos lenne a részvétel.
 • "Jobban örültem volna, ha többen mennek el szavazni, bár az alacsony részvételi arány általában a kisebb pártoknak kedvez" - mondta vasárnap Bartók Tivadar, a Kereszténydemokratapárt elnöke az MTI-nek.

  "A múlt év nyarán alakult párt célja, hogy 2010-re érjen el értékelhető eredményt" - mondta a Kereszténydemokrata Párt-Keresztényszociális Centrum listavezetője a párt esélyeit latolgatva. Hozzátette, abban a kilenc megyében, ahol listát tudtak állítani, többszázalékos eredményt várnak.

  "Vagy marad ez a kormány, akkor jobboldalon esély nyílik arra, hogy újjászervezzük a jobboldalt, ha kormányváltás lesz, és a legnagyobb ellenzéki párt adja a kormányt, akkor a mi esélyeink jelentősen romlani fognak" - mondta Bartók Tivadar.

 • Fekete László két számjegyért kampányolt az MDF-nek, és nem egyért. Véleménye szerint a párt biztosan eléri a 7-8 százalékot. Az erőművész az Index helyszíni tudósítójának elmondta, hogy a kampányolás során, másfél hónap alatt ötven lakossági fórumot látogatott meg. Ahol kihasználta „tömegvonzását”, és ezért sokan jöttek el. Fekete azért vállalta el a képviselőjelöltséget, mert egyrészt a sportolást nem lehet a végtelenségig űzni, másrészt látta az emberek elégedetlenségét. „Már velem is olyan dolgokat csináltak meg a ciklusok alatt, velem, aki elért valamit, akkor egy közemberrel mit csinálhattak?” – indokolta képviselői motivációját.