A választás percről percre

2006.04.10. 12:13

Az MSZP nyerte a választások első fordulóját; a szocialisták listán és egyéniben is megverték legnagyobb riválisukat. Az SZDSZ és az MDF is bent van a parlamentben. Az SZDSZ több szavazatot kaptt, mint négy éve, Dávid Ibolya azt állítja, Gyurcsánynak és Orbánnak sem akar segíteni. Intenzív két hét várható, a két nagy párt nagygyűlést szervezett hétfőre, Budapestre. Választási hírek percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Ki fizeti majd Thürmert és Kupát?

    Négy éve a kisgazdák voltak, most a Centrum és Munkáspárt a választások anyagi értelemben vett legnagyobb vesztesei: az egy százalék alatti teljesítmény évi 70, illetve 40 millió forint mínuszt, a legfõbb bevételi forrás elvesztését jelenti.
  • #alt#

    A Fidesz elnökségének megítélése szerint az MSZP és az SZDSZ a második fordulóban nem képes megteremteni a kormányalakításhoz szükséges többséget, mondta Rogán Antal kampányfőnök hétfőn újságíróknak, egyben jelezve, hogy a Fidesz felvette a kapcsolatot az MDF-el.

    A politikus elmondta, a Fidesz elnöksége reggeli ülésén áttekintette az első fordulós választási eredményeket és az egyéni választókerületekben kialakult helyzetet, és ennek alapján egyértelműen úgy ítéli meg, "hogy az MSZP és az SZDSZ együtt képtelenek arra, hogy a második fordulóban megteremtsék a kormányalakításhoz szükséges többséget".

    Rogán Antal csak annyit árult el, hogy az MDF-el felvették a kapcsolatot, de további részletekkel nem szolgált. Mint mondta, a Fidesz második fordulós választási felhívását a délutáni Várbeli rendezvényen közlik majd.
    (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Kispártok a közvélemény-kutatók ellen

    Ismét mellélõttek az elõrejelzések: senki nem várt négypárti parlamentet, de volt, aki az SZDSZ bejutására sem számított. A mandátumbecslésünk mintegy 130 helyen eltalálta a gyõztest.
  • cikkünk a témában:

    Megállapodott az SZDSZ és az MSZP

    Megállapodott az MSZP és az SZDSZ a második forduló előtti visszalépésekről. Az SZDSZ 58 helyen állt a harmadik helyen. A szabad demokraták 55 helyen visszalépnek az MSZP javára, hrom helyen pedig az SZDSZ-es jelölt marad állva. Ez a három Pető Iván (V.-XIII. kerület), Kuncze Gábor (Szigetszentmiklós) és Gegesy Ferenc (IX. kerület). A kormánypártok arra szólítják fel a jelöltjeik támogatóit, hogy a koalíció jelöltjeire szavazzanak.
  • Telefonon igyekszik növelni a szocialista párt a délután négy órára, a Batthyány örökmécseshez meghirdetett nagygyűlésének résztvevőit. Az előre rögzített szöveg arra buzdítja a budapestieket, vegyenek részt a rendezvényen, ha a „győztesek csapatához” akarnak tartozni.
  • cikkünk a témában:

    Három százalékot kaphatott a visszaléptetett jelölt

    A szocialista Molnár Zsolt szerepelt a szavazólapon, de a nevét nem mindenhol húzták át rendesen.
  • Két valószínű és két valószínűtlen forgatókönyvvel számol a Vision Consulting kommunikációs tanácsadó és stratégiai elemző cég az internetes oldalán hétfőn közzétett anyagában. Az egyik, valószínűsíthető változat szerint az MSZP és az SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét (de legalább közel a felét), s ezzel a két párt abszolút többséget szerez az országgyűlésben. Ez a forgatókönyv akkor látszik a legvalószínűbbnek, ha az MDF nem lépteti vissza a negyven helyen harmadik helyen végzett jelöltjeit.

    A másik, szintén valószínűsíthető változat szerint az MDF képviselői dönthetik el, milyen kormány alakul. Ez a helyzet akkor alakulhat ki, ha a Fidesz körülbelül 10-15 mandátummal többet nyer, mint az MSZP-SZDSZ. Ekkor sem a Fidesznek, sem a jelenlegi koalíciónak nincs abszolút többsége. A két politikai oldal közül egyik sem tud az MDF "tizenvalahány" mandátuma nélkül kormányt alakítani.

    Az egyik - ahogy az elemzők írják - "nagyon valószínűtlen" változat szerint a Fidesz a fennmaradó választókerületek több mint kétharmadát megnyeri a második fordulóban. Ekkor a Fidesz egyedül alakíthatna kormányt. Ugyanilyen valószínűtlennek tartják a cég elemzői azt is, hogy az MSZP a második fordulóban "tarol". Ha mégis így történne, akkor "egypárti" szocialista kormány alakulhatna.

  • Lehetnek olyanok párton kívül és belül, akik szerint Orbán Viktornak el kellene gondolkoznia a Fidesz éléről való távozásán, nyilatkozta az Schöpfiln György, aki elviekben elképzelhetőnek tartja, hogy négy választási vereség után a pártelnök távozik posztjáról.

    A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint ugyan Orbán még mindig a „legjobb vezetője” a Fidesznek, és „személy szerint” nagyon sajnálná, ha távozna, de a választási eredmények azt mutatták, a párton kívüliek, a bizonytalan szavazók közül sokan ellenkező véleményen vannak.

  • cikkünk a témában:

    Fideszes 'álomajánlat' az MDF-nek

    Az ellenzéki párt már a miniszterelnöki posztot is átengedné Dávid Ibolyának, csakhogy a jobboldal alakíthasson kormányt. A Fidesz állva maradt jelöltjei felelõssé tették a fiaskóért Mikola Istvánt is.
  • cikkünk a témában:

    Dávid kikosarazta Orbánékat

    Keményen elutasította a Fidesz ajánlatát Dávid Ibolya. Az MDF elnökségi ülését megszakítva jelentette be, hogy nagy szavazattöbbséggel úgy döntöttek, hogy egyetlen választókerületben sem léptetik vissza jelöltjeit a Fidesz javára. A koalícióról sem tárgyalnak a Fidesszel.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány: Tegnap gyõztünk, a jövõ héten nyerünk

    Háztetőn egyensúlyozva, letolt nadrággal üzent egy fiatal a kormánypártoknak az MSZP kisgyűlésén. Mindenki őt nézte. Gyurcsány, Hiller és Kuncze beszélt a Batthyány örökmécsesnél.
  • cikkünk a témában:

    Orbán: Fent vagy lent, én mindig maradok

    Orbán Viktor szerint van még tartaléka a Fidesznek, de mindent be kell vetni, hogy megnyerjék a második fordulót. A Fidesz hétfő délutáni, választás utáni első nagygyűlésén a néhány ezres közönséget a Fidesz sikeremberei buzdították arra, hogy minden követ mozgassanak meg a második fordulóban.
  • Egy részeg férfi hétfőn berontott az MSZP győri információs központjába és nekitámadt a házban egyedül tartózkodó fiatal nőnek. A férfi a földre söpörte a kampányanyagokat, összetépte a plakátokat és megrongálta a berendezést. Trágár szavakkal sértegette a női aktivistát, majd többször meglökte, aki egyensúlyát vesztve a pultnak esett. A randalírozás után a férfi elszaladt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.
  • Dávid Ibolya esélyt kapott arra, hogy Antall József örökségének bázisán történelmet írjon - állapította meg blogjában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő internetes naplójában azt írja: a magyar jobboldal megújításának, a magyar konzervativizmus legnemesebb hagyományai folytatásának, egy európai jobb-közép formáció létrejöttének lényegesen jobbak a feltételei így, mintha a Fidesz egymagában, az MDF nélkül lenne a parlamentben ellenzéki párt.

    Gyurcsány szerint teljesen értelmetlen lett volna az elmúlt négy évi függetlenségi küzdelem, ha most, amikor ott áll az MDF nem egyszerűen jogi és morális, de politikai önállósága, függetlensége megőrzésének kapujában, akkor ezt odavetné egy olyan választási szempontért, amely nemcsak a múltat, hanem az önálló MDF jövőjét is hiteltelenítené. "Amikor a perc érdeke vitatkozik a történelemmel, akkor eldől, hogy kiből lesz percpolitikus, és kiből lesz államférfi, vagy mondjam úgy, hogy államasszony" - írja Gyurcsány Ferenc.

  • Bizonyítottság hiányában utasította el az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén azt a beadványt, amely kifogásolta, hogy sms-ekben szólították fel a választópolgárokat arra: szavazzanak az MSZP-re és ez a bejelentés szerint kampánysértésnek minősül.

    Az OVB szerint nem lehetett megállapítani, hogy jelöltek, vagy jelölőszervezetek küldték-e ezeket az sms-eket vasárnap. A Fidesz beadványa szerint az sms-eket az Alapítvány a Modern Baloldalért (Amőba) telefonszámáról küldték, és mindez a kampánycsend megsértésének minősül.

  • "A hatalom nem kísérti az én csapatomat, mert ők valóban konzervatív politikusok, akiknek sokkal-sokkal többet ér egyfajta értékrend, egyfajta program, egyfajta moralitás melletti kiállás, mint az, hogy egy tál lencséért, egy bársonyszékért eladják a meggyőződésüket" - jelentette ki Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfő este az ATV Friderikusz most című műsorában.

    A műsorvezető kérdésére, hogy kapott-e bármilyen politikai szerepvállalással kapcsolatos kérést, vagy ajánlatot Gyurcsány Ferenctől, Dávid Ibolya határozott nemmel válaszolt.

    A Fidesz vasárnapi választási vereségével kapcsolatban Dávid Ibolya megjegyezte: "ezt a választást a Fidesz nem a Magyar Demokrata Fórum miatt, hanem a saját programja, stílusa és agresszivitása miatt veszítette el, és ebbe "kéretik nem belevonni díszletként" a Magyar Demokrata Fórumot.

  • Akárcsak négy éve, első fordulóbeli harmadik helye után újra mandátumot szerzett a Pest megyei 12. választókerületben, Szigetszentmilóson Kuncze Gábor. A szavazatok 97,33 százalékának összeszámlálása után 60,65 százalékon állt, ellenfele, a fideszes Hoffmann Pál előtt több mint nyolcezer szavazattal vezetett.
  • A rendszerváltás óta egyetlen választás kivételével valamennyiszer egyéni mandátumot szerzett Horváth Balázs, aki ezúttal is megnyerte a veszprémi 6. választókerületet. A korábbi MDF-es belügyminiszter most a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként lett képviselő.