Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhalasztották az ítélethirdetést Várhegyi perében

2002.09.30. 14:26
Elnapolta az ítélethirdetést a hanyag kezeléssel vádolt egykori szolnoki polgármester, Várhegyi Attila ügyében a Pest Megyei Bíróság. A tárgyaláson az ügyészség az első fokon kiszabott pénzbüntetés súlyosbítását kérte, a védelem felmentésért fellebbezett. A tárgyaláson rákérdeztek a Fidesz-pártigazgató havi jövedelmére is, ő azonban nem kívánt nyilvánosan válaszolni.
Egy hét múlva hirdet jogerős ítéletet a Várhegyi Attila ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés vádjával indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróság. A Fidesz pártigazgatója ellen 1997-ben indult eljárás vesztegetés és hűtlen kezelés miatt.

Nagyobb pénzbüntetést kértek

Várhegyi Attila
Az első fokon eljáró Budakörnyéki Bíróság felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól, a hűtlen kezelés vádpontját a szándékosság bizonyítottságának hiányában hanyag kezelésre módosította, ezért háromszázezer forintos pénzbírságot szabott ki.

A főügyészség az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezésében enyhített a korábbi vádon, hűtlen kezelés helyett különösen nagy kárt okozó hanyag kezelés megállapítását és a pénzbüntetés súlyosbítását kérte. Álláspontjuk szerint Várhegyi Attila polgármesterként a törvényben ráruházott vagyonkezelői kötelezettségét megszegte, és ezzel 134 millió forintos hátrányt okozott a városnak a Szolnok központjában fekvő telkek értékesítésével.

A közgyűlési határozat alapján kellett volna eljárni

Jogszabály írja elő, hogy 10 millió értékhatár felett a közgyűlés, és nem a polgármester dönt az önkormányzatot érintő ügyletről, mondta el a tárgyaláson az ügyészség képviselője. A szerződés tartalmát is közgyűlési határozat rögzítette, Várhegyi azonban nem a leírtak szerint járt el. A határozat alapján ugyanis a telkeket készpénzért kellett volna értékesíteni, ezzel szemben a fideszes politikus a szerződés természetbeni teljesítéséért, a terület fejlesztéséért cserében adta el a három telket.

Nem okozott vagyoni hátrányt

A védelem szerint azonban a volt polgármester nem tehető felelőssé azért a szerződésért, amit egy szakaparátus készített elő. Nem állapítható meg továbbá a kötelességszegés és az okozott vagyoni hátrány sem - érvelt a védelem, ezért Várhegyi felmentését kérték. Az eljárás során azt senki sem állította, hogy Várhegyi Attila nem a város érdekeit szem előtt tartva cselekedett volna - mondta az ügyvéd. Az eljárás adatai szerint utóbb az önkormányzat elállt a szerződésektől, ezért a három cég összesen 900 millió forintos kártérítési pert indított a város ellen, ez a per jelenleg is folyamatban van.

Titkolja a jövedelmét

A hétfői tárgyaláson a bíróság, a vádlott személyi adatainak esetleges változása felől érdeklődve, megkérdezte Várhegyi Attila havi jövedelmét, ám az országgyűlési képviselő erre a tárgyalóterem nyilvánossága előtt nem volt hajlandó válaszolni. Az ügyvéd csupán egy papírlapra írta fel Várhegyi Attila havi bruttó jövedelmének összegét, és ezt adta oda a bírónak.