Várhegyi telek-ügyben is ártatlannak vallja magát

2000.06.08. 17:16
Tagadta bűnösségét a Budakörnyéki Bíróságon Várhegyi Attila, Szolnok volt polgármestere és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára abban a bűnperben, amelyben rajta kívül még kilenc személy vádol különböző bűncselekmények elkövetésével a nyomozóhatóság.
Várhegyi csütörtöki vallomása során a bíró azokra a szolnoki telekügyletekre vonatkozóan tette fel kérdéseit, amelyben a vádhatóság szerint a volt polgármester különösen nagy, közel 200 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el, mert a közgyűlés felhatalmazása nélkül közreműködött a város több nagy értékű telkének szinte ellenérték nélküli átadásában, sőt, egy ingatlan esetében még az önkormányzat visszavásárlási jogáról is lemondott.

Ez utóbbi vádpontban érintett olyan cég is, aki a Fidesz helyi szervezetének nagyobb összeget adományozott az 1994-es önkormányzati választási kampány során. Várhegyi kijelentette, hogy a telkek eladása nem volt hátrányos a város számára, neki pedig, a váddal ellentétben, polgármesterként joga volt a jegyző és ügyvéd által is átnézett szerződések aláírására. Az ezeket megelőző tárgyaláson egyébként nem vett részt közvetlenül.

Szerinte a szerződésekben szereplő 26 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, amely magasabb volt a piacinál, a közművesítésre tekintettel számolták ki, és a megállapodások szerint ezt nem készpénzben kellett kiegyenlíteni.

Várhegyi arra a megtörtént esetre, miszerint egy, az önkormányzattól telekhez jutó cég, még a szerződés aláírása napján tízmillió forintos haszonnal adott túl az ingatlanon, közölte: a cég szerződésben rögzített kötelezettségei, így például a közművesítésre vonatkozóak a továbbadás után is fennálltak.

A tárgyalás kedden folytatódik, az ugyancsak hűtlen kezeléssel vádolt volt szolnoki jegyző és más városi köztisztviselők meghallgatásával folytatódik.  • Csok