Gerzson
-3 °C
3 °C

Pirított kendermagot osztogatott a Kendermag

2006.03.19. 19:25
Előítéltek címmel a Kendermag Egyesület kerekasztal-beszélgetést rendezett prevenciós szakember, jogász, szociológus és kriminológus részvételével. Az eseményre körülbelül ötvenen voltak kíváncsiak, ami nem is olyan rossz szám. Pirított kendermagot kapott minden vendég a rövidfilmekhez.

A Kendermag Egyesület önfeljelentői ellen sorban születnek az ítéletek. Nincs közöttük két egyforma, de az a meggyőződésük, hogy az elsőfokú ítéletek nem a konkrét esetek társadalmi veszélyességének alapos vizsgálatán alapulnak, hanem előítéleteken.

A bíróság az első fokú tárgyaláson egyik esetben sem volt hajlandó vizsgálni a konkrét cselekmény veszélyességét - mondtal el Fazekas Tamás, az önfeljelentők védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért jogásza. Addig folytatják jogi stratégiájukat, amíg rendelkezésre nem áll szakértői bizonyítás arról, milyen veszélyt jelent a társadalomra az az ember, aki otthon marihuánát termeszt és maga elszívja.

Hiába vitatkozunk politikusokkal

Paksi Borbála szociológus ismertette a keményebb társadalmi tényeket. A magyar lakosság döntő többsége a kábítószerfogyasztót betegnek látja. 80 százalékuk nem szeretne velük semmilyen kapcsolatba kerülni. Elutasítottabbak, mint a börtönviselt emberek. Olyan pedig alig akad, aki szerint sem nem betegek, sem nem bűnözők.

A magyar horgászok közkedvelt csalija a pirított kendermag (Szily)
A pirított kendermag a 300-350 ezer engedéllyel rendelkező magyarországi horgásznak egyáltalán nem ismeretlen dolog: a bodorkázás egyik régi, népszerű csalijáról van szó. (A bodorka egy piroszemű, muhaha, keszegféle hal, mármint tényleg piros szemű és nagyon gyakori). A pirított vagy főtt egész magot csalinak, míg a pirítás után darává összetört magvakat eteőanyag-adaléknak használják. Méghozzá azért, mert van egy versenyhorgászat közben jól kiaknázható tulajdonsága, miszerint erős fosató hatása van, így a kendermagos tápot felzabáló halak gyomra hamar kiürül és újra készen állnak a táplálkozásra, ami nagyban növeli a horogra akadás valószínűségét.

A drogok között a lakosság nem tud különbséget tenni. A szociológus szerint először a közvélekedéseket kellene megváltoztatni, mert a törvényalkotók soha nem fognak szembe menni velük, alapuljanak akár előítéleteken.

Szonettkoszorú a marihuánáról

Meg lehetne kérni például irodalmárokat, hogy írjanak már szép verseket a fűről az ÉS-ben. Biztosan nem lenne nehéz jelölteket találni, veti fel Láng Júlia újságíró, négyunokás nagymama, aki szintén feljelentette magát, hogy évtizedek óta rendszeresen marihuánát szív, de a rendőrség az ő esetében nem látta megalapozottnak a gyanúsítást.

Azzal a megjegyzésével pedig tapsot arat, hogy nemcsak az egyszerű ember nem tud semmit a kábítószerekről, hanem a Magyar Tudományos Akadémia elnöke sem, mint bizonyította egyik előadásával.

Kriminológusi dícséret

Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola kriminológiatanára szerint a rendőrségen belül is egyre többen gondolják úgy, hogy a fogyasztók vegzálását abba kellene hagyni. A Nemzeti Drogstratégiában sem esik szó olyasmiről, hogy a fogyasztót büntetni kellene. A dekriminalizációhoz szerinte is a társadalomnak kellene nyomást gyakorolnia a törvényalkotókra. Ehhez meg először az kell, hogy legyenek emberek, akik kiállnak, hogy én vagyok a fogyasztó, nem vagyok se bűnöző, se beteg, dícsérte meg a Kendermagosok szélmalomharcát.