Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A polgári körösöknek nem jutott hely az Orbán-beszédre

2003.01.30. 15:07
Néhány nap alatt lefoglalták a Vigadó férőhelyeit a volt miniszterelnök országértékelő beszédére kíváncsiak. A hétszáz hely nagy részét a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület tagjai, illetve tagszervezeteinek képviselői kapták, az Orbán által vezetett polgári körök tagságának csak néhány jegy maradt.
Az emlékezetes fordulatokat, "viharos vizeken hánykódó hajó" és "recsegő traverzeket maga mögött hagyó rakéta" hasonlatokat tartalmazó miniszterelnöki megszólalások után Orbán Viktor az idén protokollmenetes beszéddel áll február 6-án a Vigadó színpadára.

A sorozatnak mennie kell

Bár január elején formálisan a Martonyi János vezette a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület kérte fel a volt kormányfőt arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az idén is tartson beszédet, a Vigadóban tartandó eseményről először maga Orbán Viktor beszélt újságírók előtt a Fidesz decemberi kongresszusán. A meghívás azért sem volt magától értetődő, mert a február első csütörtökére rendszeresített fellépésre eddig a miniszterelnöki rangban lévő Orbánnak küldtek invitációt. A volt külügyminiszter, Martonyi János azonban a döntés után többször azt hangsúlyozta, hogy az értékelő beszéd mindig is az MPEE rendezvénye volt, így a sorozatnak nem kell megszakadnia a kormányváltás miatt, az egyesület most is kíváncsi Orbán véleményére.

A polgári köröknek nem jutott

Az Index értesülései szerint a hétszáz helyre kiadott jegyeket napok alatt lefoglalták az egyesület tagjai, akik jelentkezési sorrendben, telefonos megrendeléssel juthattak az ingyenes belépőkhöz. Martonyi a polgári körök honlapján sajnálatát fejezi ki, hogy a "soha nem látott érdeklődés" miatt az Orbán Viktor által életre hívott körök képviselői közül csak azok kaphattak a jegyekből, akik segítették az MPEE munkáját, egyben kéri őket, hogy a beszéd idején a Vigadó körül ne csoportosuljanak. Javasolja, hogy a gyülekezés helyett a tévéképernyők vagy a rádiók előtt, minél nagyobb társaságban együtt hallgassák Orbánt.

Sötét lesz a kép

Mint arról beszámoltunk, a volt miniszterelnök néhány nappal az értékelő beszéd előtt egy interjújában minden korábbinál komorabb képet festett Magyarország jelenlegi helyzetéről. Orbán az m2 Éjjeli menedékhely című műsorában azt mondta, hogy a jelenlegi politikai hatalom "állandóan az emberek rosszabbik énjét szólongatja", "körülfon bennünket, úgy benyálaz bennünket, mint egy pók szövi a hálóját". A volt miniszterelnök palamenten kívüli politizálásra bíztatta híveit: "szervezkedni kell, és készülődni kell. És nem szabad engedni, hogy ez a saját köreinkbe beszivárogjon".