Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Demszky újratárgyalná a villamosok vásárlását

2001.02.24. 21:06
A főpolgármester szombaton kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja újra a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról született döntést. Az MSZP részéről azonban közölték, semmilyen olyan körülmény nincs, ami miatt megváltoztatnák álláspontjukat.
Demszky Gábor főpolgármester szombaton - az Önkormányzati törvényben biztosított jogával élve - kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés tárgyalja újra a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról született döntést. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája által kiadott közlemény utal arra, hogy a törvény szerint ez esetben a közgyűlésnek 15 napon belül újra kell döntenie a kérdésben.

A válság villamosa
A sajtóiroda szerint valószínű, hogy erre a rendkívüli közgyűlési ülésen kerül sor. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az MSZP és a Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció szavazataival fogadta el azt a szocialista javaslatot, hogy a főváros hét milliárd forintért 68 használt villamost vegyen Hannover városától, amelyeket már az ősszel forgalomba állítanak Budapesten.

Az SZDSZ többsége a MIÉP-esekkel együtt a vásárlás ellen voksolt. Három szabad demokrata képviselő tartózkodott, ketten pedig, köztük Atkári János főpolgármester-helyettes, nem vettek részt a szavazásban. Az SZDSZ szerint nyílt közbeszerzési pályázaton kellene új, vagy esetleg használt villamosokat vennie a fővárosnak.

Demszky Gábor a közgyűlési döntést követően - ugyancsak csütörtökön - úgy nyilatkozott: a fővárosi MSZP-SZDSZ-koalíció felbontásának tekinti, hogy az MSZP a Fidesszel együtt megszavazta a használt német villamosok megvásárlását. A főpolgármester elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a költségvetés tárgyalása előtt egy héttel döntsenek hétmilliárdos tételről. Demszky Gábor csütörtökön úgy vélekedett, hogy az SZDSZ-frakció hétfőn vitatja meg, milyen lépéseket tegyenek az új helyzetben.

Az MSZP álláspontja változatlan

"Demszky Gábor főpolgármester kétségbeesett erőfeszítéseket tesz arra, hogy a csütörtöki döntést valamilyen módon meg nem történtté tegye" - mondta Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője. Gy. Németh Erzsébet szerint nincs semmi szükség arra, hogy a hannoveri villamosok vásárlásának ügyét újratárgyalja a közgyűlés.

A szocialista politikus szerint a fővárosnak február 28-ig kell választ adnia a hannoveri ajánlatra, ezért, ha a közgyűlést azután hívják össze, valójában okafogyottá válik a döntés. Ha viszont azt megelőzően, akkor sem tudni, milyen új tények, vagy ismeretek birtokában gondolja helyes lépésnek a főpolgármester a kérdés újratárgyalását.

,,Természetesen, ha a főpolgármester meghirdeti a rendkívüli közgyűlést, akkor az MSZP ott lesz - mutatott rá a frakcióvezető, de hozzátette: semmilyen olyan körülmény nincs azonban, amely miatt megváltoztatnák álláspontjukat.