Elfogták a Whiskyst: szellem a palackban

2000.03.27. 18:25
1999. július 10-én délelőtt 9 és fél 10 újabb népi hős született: Ambrus Attila, a "Whiskys-rabló" akinek, talán székely virtusának köszönhetően, sikerült megszökni a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. A szerény és hideg gyergyószentmiklósi kisvárosból származó hokis akkori adatok szerint összesen a 29 rablással, 5 és fél év alatt 52 165 450 forintot szerzett

30 millióba került a Viszkis-hajsza

Csaknem 12 ezer liter ásványvizet ittak meg a rendőrök, miközben a Viszkis után nyomoztak - derült ki a BRFK mai sajtótájékoztatóján. Keszthelyi József, a alezredessé avanzsált nyomozást vezető rendőrtiszt elmondta, hogy a Budapesti Rendőrkapitányságnak 30 millió forintjába került a sikerrel zárult akció. Eleinte csak 7 nyomozó dolgozott az ügyön két telefonnal és két szolgálati autóval. Később már 42 nyomozót és 16 közrendvédelmist vontak be. Ekkor már 7 kocsi és 6 telefon állt a rendőrök rendelkezésére, valamint két helikopter is, melyeket egy tévesnek bizonyult riasztáson vetettek be, valahol vidéken. A nyomozócsoport 216 olyan embert keresett meg, akinek valaha közük volt Ambrushoz. Több, mint 3400 oldalassá dagadt a viszkis-dosszié. Az ügyben résztvevők 3200 túlórát halmoztak föl, melyet nemsokára ki is fizet majd a rendőrség. A nyomozás során 71400 kilométert autóztak el a bűnüldözők és mintegy 252 ezerszer emelték fel a telefonkagylót. Valószínű, hogy akkor is hevesen telefonáltak, amikor idén augusztus elején egy bank biztonsági felvételén észrevették, hogy Ambrus Attila két nappal korábban az adott bankban járt. Attól kezdve másfél hónapon keresztül nagy erőkkel védték a pénzintézetet. A napfogyatkozás napján midenki arra számított, hogy lecsap a Viszkis. Minden banképület védelmét megerősítették. Annak az Üllői úti fiókét is, melyet legutóbb meg is látogatott Ambrus. Augusztus 11. után azonban az Üllői úti OTP-hez nem küldtek külön egységet, mert nem gondolták, hogy egy ilyen nagy forgalmú bankba is képes betörni Ambrus. Keszthelyi József elmondta, hogy amikor már tudták hol rejtőzködik Ambrus Attila, az őt bújtató férfitol megszerezték lakásának kulcsát is, így könnyen besétálhattak a Viszkishez. A siker ellenére sem fejeződött be a nyomozás. A rendőrök most azt vizsgálják, hogy működtek a Viszkis szöktetésében, rejtegetésében.

Bújtatója adta fel Ambrust

Az a Romániából áttelepült férfi adta fel a whiskys rablót aki bérelt lakásában rejtegette és élelemmel látta el. A fiatalember azután árulta el, hol bujtatta el Ambrus Attilát, miután a rendőrök rábukkantak és őrizetbe vették.

-Megállapítottam, hogy a rendőrség valóban Ambrus Attilát fogta el Szerdán - közölte a sajtó képviselőivel Magyar György miután csütörtök délben meglátogatta védencét a Gyorskocsi utcai fogdában. Az ügyvéd 17 órával letartóztatása után találkozhatott először Ambrussal, aki szerint valaki "beköpte" őt.

A rövid találkozó során az ügyvéd megtudta, hogy a Whiskysnek semmilyen sérülése nincs, a fogdában jogszerűen bánnak vele, csak úgy mint elfogása idején.

Magyar bejelentette: újabb ügyvédi megbízást kapott Ambrustól, így mind a polgári, büntetőjogi és szerzőijogi képviselét ő látja el a jővőben. A rendőrség csütörtök egy órakor hallgatja ki először Ambrust, kettő órakor pedig részletes sajtótájékoztatót tart a Teve utcai központban.


A rendőrség cáfolja a lebuktatást

Titkosszolgálati eszközök felhasználásával, hosszú és aprólékos feldolgozás során sikerült a rendőrségnek elfogni a Whiskys néven elhíresült Ambrus Attilát - jelentette be csütörtökön a Budapesti Rendőrfőkapitányság sajtótájékoztatóján Keszthelyi József őrnagy, a nyomozást irányító csoport vezetője. Az őrnagy elmondta: az utolsó alkalommal (október 18.) rabolt pénz nagy részét, pontosan 43 millió 200 ezer forintot a helyszínen megtalálták. A Whiskys elfogásakor nem tanúsított ellenállást, megadta magát. Ügyvédjét ma értesítették, kihallgatása 13 órakor megkezdődött.

Az elfogás

A rendőrség szerda este Budapesten a XIV. kerületben elfogta Ambrus Attilát, a Whiskys néven elhíresült rablót. Ambrust a Nagy Lajos király útja és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében lévő négyemeletes lakóház második emeleti lakásában fogták el. Az Index értesülései szerint lakossági bejelentés nyomán, ezt azonban a rendőrség egyelőre cáfolja. A BRFK közölte: Ambrust kihallgatására szerda éjjel már nem kerül sor.

A lezárt helyszin
A Whiskys egy zuglói négyemeletes lakóház második emeleti lakásában találták meg, melyet már fél éve bérelt. Az Index helyszíni tudósítójának a BRFK munkatársai elmondták, hogy a whiskyst a Rendőrség Különleges Szolgálatának kommandósai fogták el alvás közben, jól előkészített nyomozás után. Televíziós értesülés szerint a lakásban nagy mennyiségű - feltehetően a múlt heti rablásból származó - valutát találtak.

A gondnok férje: meg se ismerte volna
Az akció szervezettségét mutatja, hogy a BRFK-n már délután tudták Ambrus tartózkodási helyét, és az elfogás megkezdése előtt Budapestet fő útvonalait is lezárták, a Viszkis lakásának kulcsát pedig a ház gondnokától korábban megszerezték. Értesüléseink szerint az egyik keresekedelmi csatornának még az elfogást is sikerült rögzítenie.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy a bűnözőt kommandósok, vagy a BRFK nyomozói fogták el. A televízióban leadott, néhány perccel az elfogás után készült felvételek alapján a BRFK nyomozói nyilatkoztak, akik személyes sikerükként számoltak be az akcióról. Nem sokkal ezután érkezett meg a BFRK főkapitánya, aki hivatalosan is bejelentette a mindenki által ismert tényt. Dézsi Mihály arra a kérdésre, hogy nem találja-e furcsának, hogy egy ilyen forgalmas helyen bújt el a Whiskys, azt válaszolta: Egyáltalán nem, sőt így könnyebben tudott elvegyülni.

A Gyorskocsi utcában nem nyilatkoznak
A ház gondnokának férje szerint Ambrus nem hivatalosan lakott a lakásban, szerinte ismerősénél tartózkodott. Munkatársainknak elmondta, hogy a rendőrök olyan halkan végezték az akciót, hogy a ház lakói is csak a rádióból értesültek a közvetlen közelben zajló eseményről. Ő egyébként azt mondta, hogy meg se ismerte volna a Whiskyst, akit a kommandósok alsónadrágban szállították el.

Ambrus elfogása során megsérült, jelenleg orvos vizsgálja a Gyorskocsi utcában. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője megerősítette, hogy Ambrusnak vannak sérülései, de nem életveszélyesek. Tudósítónk érdeklődött a Gyorskocsi utca ügyeleten, ők azonban nem voltak hajlandók semmilyen információt adni. Kérdésünkre, hogy ott tartják-e fogva Ambrus Attilát, megszakították a kaputelefon adását.

Magyar György, a whiskys ügyvéde a televízióknak adott interjújaiban reményét fejezte ki, hogy a rendőrség ezúttal védő jelenlétében hallgatja ki védencét. Mint mondta, a rendőrség egyszer már elkövette azt a hibát, hogy védőügyvéd jelenléte nélkül, jogszerűtlenül hallgatta ki védencét. Magyar György a televízióban láthatóan fel volt háborodva, hogy a rendőrség még nem értesítette.


Új népi hős születik

1999. július 10-én délelőtt 9 és fél 10 újabb népi hős született: Ambrus Attila, a "Whiskys-rabló" akinek, talán székely virtusának köszönhetően, sikerült megszökni a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. A szerény és hideg gyergyószentmiklósi kisvárosból származó hokis akkori adatok szerint összesen a 29 rablással, 5 és fél év alatt 52 165 450 forintot szerzett. Ez máskülönben havonta átlagosan 1 millió 900 ezer forintos bevételt jelent. Mára a statisztikája 30 rablásra és közel 200 millió forint eltüntetésére emelkedett. Az új Rózsa Sándor az interneten is port kavart: mielőbb megjelent a whiskys-site az extra.hu, azután jött a hír, valaki megvásárolta a viszkis.com domain-nevet, de egy anti-viszkis honlapot is bejegyeztek.

A sajtó is aktívan foglalkozott vele, uborkaszezontól függetlenül. Népszerűségét kihasználva meglettek az első pólók, ingyenes képernyővédő tölthető le. Augusztus 25-én boltokba került az első könyv. Bezzeg Rózsa Sándornak nem járt ekkora publicitás.

Megszökött a whiskys rabló


1999. július 10.

polo A rendőrség teljes erővel keresi a "whiskys rabló" néven ismert Ambrus Attilát, aki szombat délelőtt szökött meg a BRFK Gyorskocsi utcai fogdájából. A 27-szeres fegyveres rablással gyanúsított 32 esztendős volt hokikapus évtizedekre visszamenőleg a legtöbb munkát adta a rendőrség rablási ügyekre szakosodott nyomozóinak.

A bravúros szökésre majdnem fél éves rabság után szombat délelőtt került sor. A fogház második emeleti sétálóudvarára délelőtt fél tízkor vitték ki Ambrust, aki a falon átdobva a már előzőleg lepedőcsíkokból készített hágcsón átmászott a belső udvarra. Innen - ahogy azt a biztonsági kamerák felvételein jól lehet látni - a BRFK vizsgálati főosztályának épülettömbjébe hatolt be. Az egyik, szökéshez megfelelőnek látszó iroda ajtaját belülről elbarikádozva telefonkábelekből és cipőfűzőkből újabb hágcsót készített, amin leereszkedett a a Fő utcára. Lehetséges, hogy a hágcsó rövidsége miatti ugrás következtében (mintegy hat méter magasról) Ambrus sérüléseket szenvedett.


Hazardőr vagy hasonmás?
1999. július 29.

attila "Tudjátok ki vagyok, nekem nincs vesztenivalóm" - ezekkel a szavakkal rontott be egy férfi a XXIII. kerületben, a Grassalkovich úti OTP-fiókba. A helyszínen tartózkodók a nyomokat rögzítő rendőröknek elmondták, hogy a férfi kb. 175-180 cm magas, arányos testalkatú volt, és a módszere megegyezett a Whiskys néven szinte már sztárrá lett, nemrég megszökött bűnözőével.

A rabló az őt üldöző rendőrök elől a Duna-part felé menekült, majd ruháit hátrahagyva - a folyóba ugorva - Csepelre úszott. A nyomában loholó rendőrök - és a szagot követő kutyáik - márcsak a ruhákat találták meg.


Válaszol a Rablovics Úr védője
1999. július 29.

Magyar GyörgyHogyan lesz valaki Ambrus Attila ügyvédje, hogyan fogja a viszkis kifizetni a honoráriumot, ha eltűnt, megkedvelte-e vagy sem védencét az ügyvéd, minek köszönheti népszerűségét a whiskys, mit tenne az ügyvéd ha ügyfele telefonálna neki, és valóban ügyvéd ügy nélkül ügyefogyott - mindezekről Graffiti faggatja a Törzsasztalban felvetett kérdések alapján Magyar György, a whiskys rabló ügyvédjét.

Whiskys Fan Klub
1999. július 30.

Már az első nap kibérelte a Híradók főcímét a Whiskys Fan Club honlapja, innen indult a pólóőrület - a site készítője nem akart kaszálni, csak az ötletet adta -, s nagy sikerrel zajlik a whiskys hasonmásverseny is. Az Index megkereste az oldal gazdáját, Jake Smiles pedig beszélt.

Új népi hős a viszkis - mondja a brit Independent
1999. július 31.

A Csatornán is átjutott a whiskys híre, hála a The Independent nevű brit napilap budapesti tudósítójának. Majdhogynem látni a tudósító félmosolyát, ahogy beszámol arról, hogy a whiskysnek a fél ország szurkol, pólókon és képernyővédőkön, bárokban és kávézókban, nyilvánosan vagy csak úgy, csöndes magában. Nos, igen. Aki adót nem fizet, rossz ember nem lehet - súgja a cikk kacsintva, és ez nagyon angol, ha közmondás nem is.

Fegyveres rablás, túszok, vér és menekülés
1999. október 18.

Az izgalmas OTP-rablásra mindenki felkapja a fejét. Hisz vadregényes moziba illő jelenetek peregnek egymás után. A rablót most sem fogják el.

A Whiskys újra lecsapott
1999. október 19.

Bár mindenki úgy gondolta, hogy a whiskys már a Hawai-szigeteken sütteti a hasát, mégis úgy néz ki, hogy a budapesti szmogot meg pénzintézeteket kedveli. Nemcsak az Üllői-úti rablást, hanem a Grassalkovich úti merényletet is vállalja egy, az ügyvédjének küldött trikóval. Meg üzen a rendőrségnek. Talán nem tudja az olajügyeket elnézni.