Orbán belement az ötórai vitába

2005.07.07. 19:38
Orbán Viktor jelen lesz pénteken 17 órakor a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen. Gyurcsány Ferencnek mindegy, hogy moderátorral, vagy anélkül diskurálnak.

Lesz pénteken öt órakor vita Gyurcsány Ferenc kormányfő és Orbán Viktor, a legerősebb ellenzéki párt, a Fidesz elnöke között. Az exkormányfő csütörtökön este egyezett bele a találkába.

Orbán Viktor jelen lesz pénteken 17 órakor a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen, mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese csütörtökön este az MTI-nek. "Bízunk benne, hogy kampányvita helyett valódi munkamegbeszélésre kerül sor" - tette hozzá a politikus.

A vitát, amit élőben közvetít az MTV, a Duna Tv és a HírTv, 17 órakor keződdik a parlament Munkácsy-termében. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban elmondta, azért kezdeményezte a találkozót, mert az elmúlt hónapokban számtalan olyan kijelentés hangzott el, amely kétségbe vonta az ország jelenlegi fejlődését. Gyurcsány tizennégy kérdést javasolt megvitatásra, a bérektől és adóktól kezdve a családtámogatáson, a munkahelyek számán át egészen az európai uniós forrásokig.

A kormányfő szerint az Orbán Viktornak javasolt vita, megbeszélés helyzetfelmérésre szolgál, "hogy közös terveink is lehessenek a jövőről, először is abban kell megállapodni, hogy hol tartunk most". Minél pontosabb a helyzetértékelés, annál inkább tudnak tájékozódni az emberek, hogy hol is tart az ország, mondta a kormányfő. Gyurcsány reméli, hogy Orbán Viktor nem futamodik meg a vita elől.

A Fidesz korábban azt közölte, pénteken délután egy óra lenne megfelelő a vitára. Mivel Orbán Viktornak nyilvános, több mint két hete előre meghirdetett programja lett volna pénteken Győrben, az öt órás időpontot állításuk szerint nem tudták elfogadni. Számukra a délután egy óra felelt volna meg.

A miniszterelnök azonban fenntartotta ajánlatát a pénteki Gyurcsány-Orbán vita időpontjára - közölte László Boglár kormányszóvivő az MTI-vel. "Három nap alatt négy kifogás hangzott el azzal kapcsolatban, hogy mi miért nem alkalmas Orbán Viktornak a találkozót illetően, holott maga a Fidesz elnöke volt a kezdeményezője annak, hogy péntek délután legyen a vita" - mondta László Boglár.

Amennyiben Orbán Viktor nem kíván "kampányrendezvényen" részt venni, akkor talán fontosabb, hogy a kormányfővel tisztázzák Magyarország jelenlegi gazdasági állapotát számokban, minthogy 19 órakor részt vegyen a Fidesz Győrben meghirdetett "kampányrendezvényén". Az MTI kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Rogán Antal csütörtök délután egyeztet Szilvásy Györggyel, Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökével a pénteki találkozóról.

A nap folyamán Boross Péter korábbi kormányfő is közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy abban az esetben megy el a volt miniszterelnökök délután kettőkor kezdődő beszélgetésére, ha Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor eszmecseréje térben és időben elválik attól. Boross ugyanis nem szeretne a miniszterelnöknek és elődjének az "előzenekara" lenni.  • Hírek
  • Hírek