Móric
14 °C
17 °C

Zárolták a gyanúsítottak vagyonát?

2003.09.08. 20:51
A rendőrség zárolta az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor, Garamszegi Gábor és Bitvai Miklós vagyonát. A rendőrség nem erősítette meg és nem cáfolta az RTL Klub hétfő esti híradójának értesülését, az ORFK bővebb tájékoztatást keddi sajtótájékoztatóján ad.
Zárolta az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hétfőn az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatójának és Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének, valamint Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatójának vagyonát - értesült egy kereskedelmi televízió. "Addig, amíg az érintettekkel nem közölte a rendőrség az ellenük tett intézkedéseket, nem nyilatkozhatom az üggyel kapcsolatban" - mondta az RTL Klub hétfő esti híradójában elhangzott értesüléssel kapcsolatban Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére.

György: Egyre nagyobb bajban a szocialisták
Soha életemben nem találkoztam Kulcsár Attilával és nem tárgyaltam a K&H Bank képviselőivel sem - közölte György István, a X. kerületi önkormányzat egykori fideszes vezetője hétfőn az MTI-vel. György István, aki 1990 és 2002 között volt polgármester, közleményében többek között arra reagált, hogy Andó Sándor, a kerület jelenlegi szocialista vezetője szerint a kőbányai önkormányzat 2,7 milliárd forintnyi értékpapírjainak bizonytalan sorsa 2000 szeptembere és 2002 augusztusa közötti időszakra tehető. A polgármester pénteken az MTI-nek azt is elmondta, hogy ez idő alatt György Istvántól a képviselő-testület semmiféle tájékoztatást nem kapott a K&H brókercégének letétkezelésére bízott értékpapírok sorsáról. "Bizonyos nyilatkozók mindent elkövetnek, hogy csúsztatásokkal, a valóságnak nem megfelelő tájékoztatással személyemet lejárassák, illetve rossz színben tüntessék fel" - olvasható ugyanakkor a volt polgármester közleményében. György István szerint "Andó Sándor és a kőbányai szocialisták is egyre nagyobb bajba kerülnek a K&H ügy kapcsán, ezért próbálnak mások alaptalan besározásával a felelősség alól kibújni".

Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját és Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással, míg Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. A gyanúsítottakat a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás megnehezítésének, a tanúk befolyásolásának és az okiratok elrejtésének veszélye.

Részesedést kapott

A bírósági sajtótitkárság munkatársa az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy a folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Rejtő E. Tibor az eljárás jelenlegi adatai szerint tudott Kulcsár Attila átutalások révén elkövetett bűncselekményeiről, segítette azokat, s ezért részesedést kapott, összesen mintegy 90 millió forintot.

A szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Garamszegi Gábor a nyomozás eddigi adatai szerint 23 esetben kötött fiktív adásvételi szerződést. Ezekben a Betonút Rt. adott el értékpapírokat, ám kifizetés nem történt, és az ügylet célja valójában az volt, hogy Kulcsár Attila részére anyagi javakat biztosítson szabad felhasználásra, összesen több mint 2 milliárd forint értékben. Garamszegi Gábor további 27 esetben összesen 3,3 milliárd forint átutalásáról rendelkezett a Betonút Rt. K&H Equities-nél vezetett számlájáról a K&H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár Attila banki beosztását felhasználva rendelkezzen erről az összegről, és azt cégeknek, magánszemélyeknek átutalja.

Banki beosztását felhasználva

A végzés szerint Garamszegi Gábor a rá bízott vagyonnal sajátjaként rendelkezett. A szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Bitvai Miklós nyolc esetben több mint 4 milliárd forint átutalásáról rendelkezett az Állami Autópályakezelő Rt. K&H Equties-nél vezetett számlájáról a K&H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár Attila banki beosztását felhasználva ezen összegekkel rendelkezzék, cégeknek, magánszemélyeknek átutalja.

A végzés szerint Bitvai Miklós a rá bízott vagyonnal sajátjaként rendelkezett. A nyomozó hatóság magánokirat-hamisítással is gyanúsítja Bitvai Miklóst, mert a volt vezérigazgató a leleplezéstől tartva az átutalások időpontjával, összegszerűségével egybevágó hamis szerződéseket készített Kulcsár Attilával. A K&H Bankkal kapcsolatos ügynek eddig már nyolc gyanúsítottja van.

Mi van, ha a vagyont zárolják?
A nyomozó hatóság kérésére az ügyészség zárolhatja, illetve ideiglenesen forgalomképtelenné teheti a gyanúsított ingó és ingatlan vagyonát, ha a nyomozás érdekei ezt megkívánják - mondta el az MTI érdeklődésére Ilcsik Sándor ügyvéd hétfőn. "Az ingatlan tulajdonlapjára a földhivatalnál az eljáró hatóság sürgősséggel feljegyzi a zár alá vétel tényét, s ezzel forgalomképtelenné teszi; de úgy is határozhat, hogy az ingatlant lepecsételi, és ezzel más személynek nem ad lehetőséget sem az ott lakásra sem pedig az épületben történő bármilyen értékvesztésre" - mondta Ilcsik Sándor. Hozzátette: nem lehet lezárni és lepecsételni az ingatlant, ha benne olyan más személy is lakik, aki a tulajdonos ellen indított büntető eljárásban nem érintett. Az ingó vagyonok zár alá vételével kapcsolatban az ügyvéd közölte: az ingatlanban egy megőrzésre szolgáló helyiséget jelölhetnek ki, s oda raktározhatják be a nagyobb értékű bútorokat, dísztárgyakat, vagy más egyéb tárgyakat, majd leltárt készítenek az értékekről, és lepecsételik a helyiséget. A hatóság úgy is határozhat, hogy elszállítják a nagyobb értékű berendezési tárgyakat, és megőrzésükről a bíróság hoz határozatot, de ez nagyon kivételes esetben fordul elő - tette hozzá Ilcsik Sándor. Az ügyvéd közölte: a gyanúsítottnak megszűnik az értékpapírjai feletti rendelkezési joga is.