Árpád
-2 °C
4 °C

Zárolták a gyanúsítottak vagyonát?

2003.09.08. 20:51
A rendőrség zárolta az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor, Garamszegi Gábor és Bitvai Miklós vagyonát. A rendőrség nem erősítette meg és nem cáfolta az RTL Klub hétfő esti híradójának értesülését, az ORFK bővebb tájékoztatást keddi sajtótájékoztatóján ad.
Zárolta az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hétfőn az előzetes letartóztatásban lévő Rejtő E. Tibor, a K and H Bank volt vezérigazgatójának és Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének, valamint Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatójának vagyonát - értesült egy kereskedelmi televízió. "Addig, amíg az érintettekkel nem közölte a rendőrség az ellenük tett intézkedéseket, nem nyilatkozhatom az üggyel kapcsolatban" - mondta az RTL Klub hétfő esti híradójában elhangzott értesüléssel kapcsolatban Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére.

György: Egyre nagyobb bajban a szocialisták
Soha életemben nem találkoztam Kulcsár Attilával és nem tárgyaltam a K&H Bank képviselőivel sem - közölte György István, a X. kerületi önkormányzat egykori fideszes vezetője hétfőn az MTI-vel. György István, aki 1990 és 2002 között volt polgármester, közleményében többek között arra reagált, hogy Andó Sándor, a kerület jelenlegi szocialista vezetője szerint a kőbányai önkormányzat 2,7 milliárd forintnyi értékpapírjainak bizonytalan sorsa 2000 szeptembere és 2002 augusztusa közötti időszakra tehető. A polgármester pénteken az MTI-nek azt is elmondta, hogy ez idő alatt György Istvántól a képviselő-testület semmiféle tájékoztatást nem kapott a K&H brókercégének letétkezelésére bízott értékpapírok sorsáról. "Bizonyos nyilatkozók mindent elkövetnek, hogy csúsztatásokkal, a valóságnak nem megfelelő tájékoztatással személyemet lejárassák, illetve rossz színben tüntessék fel" - olvasható ugyanakkor a volt polgármester közleményében. György István szerint "Andó Sándor és a kőbányai szocialisták is egyre nagyobb bajba kerülnek a K&H ügy kapcsán, ezért próbálnak mások alaptalan besározásával a felelősség alól kibújni".

Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezérigazgatóját és Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesét sikkasztással, míg Bitvai Miklóst, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatóját sikkasztással és magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. A gyanúsítottakat a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte, mert fennállt a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás megnehezítésének, a tanúk befolyásolásának és az okiratok elrejtésének veszélye.

Részesedést kapott

A bírósági sajtótitkárság munkatársa az MTI-t vasárnap arról tájékoztatta, hogy a folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Rejtő E. Tibor az eljárás jelenlegi adatai szerint tudott Kulcsár Attila átutalások révén elkövetett bűncselekményeiről, segítette azokat, s ezért részesedést kapott, összesen mintegy 90 millió forintot.

A szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Garamszegi Gábor a nyomozás eddigi adatai szerint 23 esetben kötött fiktív adásvételi szerződést. Ezekben a Betonút Rt. adott el értékpapírokat, ám kifizetés nem történt, és az ügylet célja valójában az volt, hogy Kulcsár Attila részére anyagi javakat biztosítson szabad felhasználásra, összesen több mint 2 milliárd forint értékben. Garamszegi Gábor további 27 esetben összesen 3,3 milliárd forint átutalásáról rendelkezett a Betonút Rt. K&H Equities-nél vezetett számlájáról a K&H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár Attila banki beosztását felhasználva rendelkezzen erről az összegről, és azt cégeknek, magánszemélyeknek átutalja.

Banki beosztását felhasználva

A végzés szerint Garamszegi Gábor a rá bízott vagyonnal sajátjaként rendelkezett. A szintén folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított Bitvai Miklós nyolc esetben több mint 4 milliárd forint átutalásáról rendelkezett az Állami Autópályakezelő Rt. K&H Equties-nél vezetett számlájáról a K&H Bank technikai számlájára, hogy Kulcsár Attila banki beosztását felhasználva ezen összegekkel rendelkezzék, cégeknek, magánszemélyeknek átutalja.

A végzés szerint Bitvai Miklós a rá bízott vagyonnal sajátjaként rendelkezett. A nyomozó hatóság magánokirat-hamisítással is gyanúsítja Bitvai Miklóst, mert a volt vezérigazgató a leleplezéstől tartva az átutalások időpontjával, összegszerűségével egybevágó hamis szerződéseket készített Kulcsár Attilával. A K&H Bankkal kapcsolatos ügynek eddig már nyolc gyanúsítottja van.

Mi van, ha a vagyont zárolják?
A nyomozó hatóság kérésére az ügyészség zárolhatja, illetve ideiglenesen forgalomképtelenné teheti a gyanúsított ingó és ingatlan vagyonát, ha a nyomozás érdekei ezt megkívánják - mondta el az MTI érdeklődésére Ilcsik Sándor ügyvéd hétfőn. "Az ingatlan tulajdonlapjára a földhivatalnál az eljáró hatóság sürgősséggel feljegyzi a zár alá vétel tényét, s ezzel forgalomképtelenné teszi; de úgy is határozhat, hogy az ingatlant lepecsételi, és ezzel más személynek nem ad lehetőséget sem az ott lakásra sem pedig az épületben történő bármilyen értékvesztésre" - mondta Ilcsik Sándor. Hozzátette: nem lehet lezárni és lepecsételni az ingatlant, ha benne olyan más személy is lakik, aki a tulajdonos ellen indított büntető eljárásban nem érintett. Az ingó vagyonok zár alá vételével kapcsolatban az ügyvéd közölte: az ingatlanban egy megőrzésre szolgáló helyiséget jelölhetnek ki, s oda raktározhatják be a nagyobb értékű bútorokat, dísztárgyakat, vagy más egyéb tárgyakat, majd leltárt készítenek az értékekről, és lepecsételik a helyiséget. A hatóság úgy is határozhat, hogy elszállítják a nagyobb értékű berendezési tárgyakat, és megőrzésükről a bíróság hoz határozatot, de ez nagyon kivételes esetben fordul elő - tette hozzá Ilcsik Sándor. Az ügyvéd közölte: a gyanúsítottnak megszűnik az értékpapírjai feletti rendelkezési joga is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?