Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újra bíróság előtt a Zsanett-ügy

2008.05.02. 15:18
Még nem tudni ugyan, hogy mikor, de már biztosan bíróság elé állnak azok a rendőrök, akik Zsanettet, a lány állítása szerint, megerőszakolták. A Fővárosi Bíróság ugyanis befogadta az ügyvéd által benyújtott pótmagánvádat. a bírót már kijelölték, az viszont még kérdéses, mikor lesz az első tárgyalási nap.

Bár a Zsanett-ügyben az ügyészség több hónapos nyomozás után még tavaly decemberben úgy döntött, hogy a lány által nemi erőszakkal vádolt öt rendőr egyike ellen sem emel vádat, Zsanett tovább kereste igazát. A most befogadott pótmagánvádnak köszönhetően újabb per jön. Tuza Péter a lány jogi képviselője még hivatalos értesítést még nem kapott a pótmagánvád befogadásáról. Ám az ügyvéd az egyik internetes hírportálon olvasott erről, s ezt később a bíróságon meg is erősítették neki.

Így már biztos, hogy bíróság elé állnak a rendőrök. Az ügyvéd előzetesen többet nem akart elárulni, mint mondta a benyújtott pótmagánvád részletesen tartalmazza bizonyítási indítványát. Az ügyben a bírót már kijelölték, az viszont még kérdéses, mikor lesz az első tárgyalási nap.

A nagy botrányt kirobbantó ügy tavaly nyáron indult az akkor 21 éves Zsanett feljelentésével. Azt állította, hogy május elején rendőrök leintették autóját a fővárosi Múzeum körúton, majd azt mondták, hogy előállítják. A lány szerint ehelyett egy félreeső utcába hajtottak vele, ahol ketten megerőszakolták, ezután pedig pénzt követeltek tőle. A rendőrök ezzel szemben azt állították, hogy a lánynál nem voltak papírok, ezért hazavitték.

A történtekkel kapcsolatban a nyomozó ügyészség az akkori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) állományába tartozó 5 rendőrt vett őrizetbe, majd a bíróság május 19-én előzetes letartóztatásba helyezte őket. Egy hónap után végül mindegyiküket kiengedték és szabadlábon védekezhettek tovább. Az ügyészség decemberben fejezte be a nyomozást: az erőszakos nemi közösülés gyanújában bűncselekmény hiányában, míg a vesztegetés gyanújában bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást.