Olivér
4 °C
8 °C

Perújítást indítványoz Kaiser Ede ügyvédje

2007.02.22. 18:59
Az ügyészség az új bizonyítékok ismeretében indítványozhatja a bíróságnak a perújítást. Ha a móri vérengzésben tévesen életfogytiglanra ítélt férfi ügyében újabb, perújítási nyomozás lesz, abban nem vehetnek részt a móri ügy nyomozói.

Benyújtotta a perújítási indítványt csütörtökön Kaiser Ede ügyében védője a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, tudta meg az MTI. A hírt a védő és a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség vezetője is megerősítette a távirati irodának.

Belső vizsgálat az NNI-nél
Belső vizsgálat indult a móri ügyben elkövetett hibák, tévedések feltárására a Nemzeti Nyomozóirodánál (NNI), értesült az RTL Klub esti híradója. A hírt az NNI nem erősítette, de a szervezet Bolcsik Zoltán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy ki kell deríteni, miért került tévútra a vérengzés felderítése.

Az indítványban az szerepel, hogy az NNI újabb gyanúsításai olyan új tényt jelentenek, amelyek egy perújítás során Kaiser Ede felmentését valószínűsítik a móri vádpont alól.

Kaisert életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték jogerősen 2005-ben, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy részt vett a 8 halálos áldozatot követelő rablásban. Azóta azonban két, hétvégén elfogott férfi is beismerte, hogy ott voltak Móron, és megtalálták a vérengzésnél használt fegyvereket is.

A Nemzeti Nyomozóirodánál marad az ügy

Kaiser ügyvédje, Dezső Antal reméli, hogy az ügyészség, miután hivatalos úton beszerzi a bizonyítékokat, heteken belül indítványt nyújt be a bírósághoz a perújításra.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség 15-30 napon belül dönt arról, hogy szükségesnek tart-e perújítási nyomozást, vagy a bíróságnak továbbítja az indítványt az ügyészség perújítással kapcsolatos javaslatával együtt.

A jogszabályok szerint az a nyomozó, aki korábban nyomozott az ügyben, a perújítási nyomozásban nem vehet részt, de ez a nyomozó hatóságra, azaz a Nemzeti Nyomozó Irodára nem vonatkozik.

Kaiser így is, úgy is börtönben marad

Kaiser Ede 2005. október 25-e óta tölti tényleges életfogytig tartó szabadságvesztését. A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint Kaiser ismeretlenül maradt társával kifigyelte a móri bankot, és 2002. május 9-én dél körül bementek a pénzintézetbe.

Először Kaiser lelőtte a biztonsági őrt, majd társa a bankban tartózkodó további hét embert lőtte le. Eközben Kaiser a bank ajtajában őrködött, és biztonsági őrnek kiadva magát, elküldte az érkező ügyfeleket.

Kaisert nem csak a móri ügy miatt ítélték el, hanem más, súlyos bűncselekmények, rablások miatt is, amelyekben azonban beismerte bűnösségét. A móri ügy hibái miatt polgári peres eljárásban kérhet kártérítést az államtól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?