Bernadett
0 °C
4 °C

Elismerte bűnösségét Mortimer

2006.03.21. 13:54
Akár tíz évet is kaphat Gy. Mihály, azaz Mortimer, aki kedden elismerte bűnösségét, hogy tavaly májusban kardjával oldalba szúrta a 15 éves P. Józsefet a Moszkva téren. "Mortimer" szerint a busz rándulása miatt szúrta meg a roma fiút, ezt korábban szakértők cáfolták.

Elismerte bűnösségét a keddi tárgyaláson Gy. Mihály ("Mortimer"), akit a Fővárosi Főügyészség azzal vádol, hogy tavaly - még fiatalkorúként - a fővárosban egy buszon szúrta meg kardjával a szintén fiatalkorú, 15 éves sértettet.

A per kedden kezdődött a Fővárosi Bíróságon a vádirat ismertetésével és az elsőrendű vádlott kihallgatásával.

Tüntetés az incidens után

A vádirat szerint 2005. május 8-án az akkor még 17 éves vádlott egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen harcművészetet gyakorolni indult a Normafához, amikor a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében a nála lévő 2 centi széles, 80 centi pengehosszúságú egyélű kardjával megszúrta a 15 éves P. Józsefet ("Józsikát"), akinek a lépét később ki kellett operálni.

A vádirat szerint a fiatalember egy vita után "nagy erővel, oldalról a sértett testébe döfte a kardot", majd a Hajógyári szigeten elrejtette. A rejtekhelyen néhány nappal később testvére - Mortimer útmutatásai alapján - megtalálta a fegyvert, aztán elhozta, feldarabolta, egy részét kidobta, egy másik részét pedig a családi házban rejtette el.

Az eset után pár nappal, amikor még nem lehetett tudni, ki volt a tettes, mintegy félezren tüntettek a rasszizmus ellen a Moszkva téren, mivel feltételezték, hogy a 15 éves romát származása miatt szúrták le.

Még májusban rendőrkézre került azonban a feltételezett elkövető, aki vallomásában szintén romának vallotta magát.

Akár 10 évet is kaphat

A Fővárosi Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat Gy. Mihály ellen, testvérét, Gy. Lászlót pedig emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolással vádolják. A vádirat alapján Mortimer akár 10 év börtönbüntetést is kaphat.

A tárgyaláson Kamarás Péter, Józsika ügyvédje bejelentette, kéri a bíróságot, hogy bírálja el védence polgári jogi igényét is, és nem vagyoni kár címén ítéljen meg neki hárommillió forintot.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott összefüggő vallomást nem tett, de válaszolt a bíró kérdésére, és kijelentette, bűnösségét elismeri, ő okozta a sérülést, de nem szándékosan.

- 25! - Mi 25?

Mortimer a bíróságon elmondta azt is, a középkori hagyományok őrzésével, bajvívással tíz éves kora óta foglalkozik. A bűncselekmény elkövetésekor még csak "fegyverhordozónak" számított, ezért csak fakardja volt. Csak az egyesület vezetője hordott éles kardot.

A buszon kialakult szóváltásra úgy emlékezett vissza, hogy a későbbi sértett feltűnően nézte társát, aki éppen pénzt számolt a buszon, és amikor a vádlott megkérdezte tőle, mit néz, azt válaszolta: 25.

Mortimer erre visszakérdezett, hogy mi 25, mire P. József azt felelte, az időre gondol, majd azzal folytatta, ha Mortimerék tovább kérdezősködnek, akkor el lesz vágva a torkuk.

Mortimer azt válaszolta, hogy ők nem bántották P. Józsefet, aki erre felállt. Mortimert ekkor a többiek arra figyelmeztették, hogy vitapartnere késért nyúl. Erre ő is felállt, és nem nézte, mit kap elő a vászonzsákból. Így került a kezébe az éles fegyver, amit elmondása szerint nem akart használni, csak ijesztgetésként vette elő, hogy meg tudják magukat védeni, ha kell.

Mortimer szerint a busz rándulása miatt szúrt

Mint mondta, ekkor a busz rándult egyet, és "az egyensúlyvesztés közben beleestem a sértettbe (...) majd láttam a sértettet, ahogy csúszik le a kardomról". A társai ekkor leugrottak a buszról és a Hajógyári szigetre mentek, ahol a csoport vezetője elrejtette a kardot, majd hazamentek.

A vádlott állítása ezen a ponton tehát nem egyezett meg a vádirat állításával, amely szerint a kardot ő maga rejtette el. Korábban az ügyet vizsgáló rendőrségi szakértő azt állította, a busz állt, a szúrás pedig célzott volt, és kés sem volt P. Józsefnél.

Gy. Mihály elmondta még, hogy a Mortimer becenevet egy rockzenekar dobosa után kapta, mert ő is jól dobol, az eset óta azonban nem használja ezt a becenevet.