Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A szemeten verekedtek össze a rendőrökkel

2008.05.24. 08:46
A tüntető náppolyiak szerint a városhoz túl közel telepítenének szemétlerakókat. 10-en megsérültek.

Tüntetőkkel csapott össze a rendőrség péntek éjszaka Nápolyban: a tömeg amiatt tiltakozva vonult utcára, hogy az új olasz kormány a városban bűzlő szeméthegyek felszámolása érdekében - a helyiek akarata ellenére - új hulladéklerakókat kíván létrehozni.

A rendőrség közlése szerint a tüntetők Nápoly egyik külvárosában, Chiaianóban csaptak össze a rendfenntartókkal, egy tervezett új szemétlerakó helyénél. A tömeg üvegekkel dobálta meg a rendőröket. Az összetűzésben tíz tüntető megsebesült.

A Nápolyban bűzlő szeméthegyek azért alakultak ki, mert a múlt év végén telítettnek minősítettek minden addig használt hulladéklerakót.

Silvio Berlusconi jobboldali kormánya szerdán rendeletben határozott arról, hogy új lerakókat nyitnak meg Nápoly környékén, és ezeket katonai övezetnek minősítik, hogy így a hadsereg megakadályozhassa működésük lehetetlenné tételét.

A nápolyiak egyes csoportjai az elmúlt hónapokban ugyanis rendszeresen meggátolták új lerakóhelyek létesítését, túl közelinek tartva azokat lakóhelyeikhez.