Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tévedésből másik anya gyerekét segítették világra

2004.07.10. 11:15
Egy 28 hetes magzatnak adott életet egy török nő Ausztriában, mivel az orvosok összekeverték az anyát egy másik beteggel. A koraszülött gyermek az intenzívre került, de jól van. A tévedést az okozhatta, hogy a nő nem beszélt németül, az orvosok pedig rosszul ejtették ki a nevét.
Tévedésből "felcseréltek" két terhes nőt Graz egyik kórházában, és az orvosok így egy 28 hetes magzatot segítettek világra egy 40 hetes helyett.

A tévedésre akkor derült fény, amikor a grazi tartományi kórházban császármetszéssel világra segítették a mindössze 1,2 kilogramm súlyú gyermeket, akit most intenzív osztályon ápolnak.

A Kurier című bécsi napilap szombati számában adott hírt arról, hogy a kórház veszélyeztetett terheseknek fenntartott egyik szobájában egyszerre három török nőt is megfigyelés alatt tartottak. Egyikük már terhességének 40. hetében volt, amikor az orvosok a családjával konzultálva úgy döntöttek, császármetszéssel világra segítik gyermekét.

Rosszul ejtették a nevét

Az orvosok hívására azonban - feltehetően a rosszul kiejtett török név miatt - egy másik török terhes asszony jelent meg a szülőszobában, aki mindössze két hónapja él Ausztriában, és nem beszél németül.

Az orvosok csak a császármetszés elvégzésekor jöttek rá a tévedésre. A lap szerint az is nehezíthette az osztrák orvosok dolgát, hogy a szülőszobában megjelent nő elhízott volt, így hasának méretéből nem derült ki, hogy terhességének még csak a 7. hónapjában jár.

A kórház vezetője szerint nem érte károsodás az idő előtt világra segített újszülöttet. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, jogi szakértők szerint a kismama kárpótlásra és szociális segélyre is igényt tarthat.

A héten Szegeden történt hasonló betegcsere, ám ott egy koponyaműtétről volt szó, és a tévedésből megoperált nyolcvanéves férfi nem élte túl a beavatkozást. A Szegedi Egyetem klinikája adminisztrációs és nem orvosi hibát, azaz személyi felelősséget nem állapított meg. A kórház igazgatóját a polgármester, Botka László kényszerszabadságra küldte (Bővebben).