Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Tévedésből másik anya gyerekét segítették világra

2004.07.10. 11:15
Egy 28 hetes magzatnak adott életet egy török nő Ausztriában, mivel az orvosok összekeverték az anyát egy másik beteggel. A koraszülött gyermek az intenzívre került, de jól van. A tévedést az okozhatta, hogy a nő nem beszélt németül, az orvosok pedig rosszul ejtették ki a nevét.
Tévedésből "felcseréltek" két terhes nőt Graz egyik kórházában, és az orvosok így egy 28 hetes magzatot segítettek világra egy 40 hetes helyett.

A tévedésre akkor derült fény, amikor a grazi tartományi kórházban császármetszéssel világra segítették a mindössze 1,2 kilogramm súlyú gyermeket, akit most intenzív osztályon ápolnak.

A Kurier című bécsi napilap szombati számában adott hírt arról, hogy a kórház veszélyeztetett terheseknek fenntartott egyik szobájában egyszerre három török nőt is megfigyelés alatt tartottak. Egyikük már terhességének 40. hetében volt, amikor az orvosok a családjával konzultálva úgy döntöttek, császármetszéssel világra segítik gyermekét.

Rosszul ejtették a nevét

Az orvosok hívására azonban - feltehetően a rosszul kiejtett török név miatt - egy másik török terhes asszony jelent meg a szülőszobában, aki mindössze két hónapja él Ausztriában, és nem beszél németül.

Az orvosok csak a császármetszés elvégzésekor jöttek rá a tévedésre. A lap szerint az is nehezíthette az osztrák orvosok dolgát, hogy a szülőszobában megjelent nő elhízott volt, így hasának méretéből nem derült ki, hogy terhességének még csak a 7. hónapjában jár.

A kórház vezetője szerint nem érte károsodás az idő előtt világra segített újszülöttet. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben, jogi szakértők szerint a kismama kárpótlásra és szociális segélyre is igényt tarthat.

A héten Szegeden történt hasonló betegcsere, ám ott egy koponyaműtétről volt szó, és a tévedésből megoperált nyolcvanéves férfi nem élte túl a beavatkozást. A Szegedi Egyetem klinikája adminisztrációs és nem orvosi hibát, azaz személyi felelősséget nem állapított meg. A kórház igazgatóját a polgármester, Botka László kényszerszabadságra küldte (Bővebben).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!