Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Versenypálya Ceausescu palotája köré

2005.08.05. 17:31
Háromkilométeres, akár még Grand Prix rendezésére alkalmas autóversenypályát kezdenek építeni ősztől a világ második legnagyobb irodaépülete köré.

Road City néven három kilométer hosszú versenypályát építenek az egykori román diktátor, Nicolae Ceausescu bukaresti palotája köré. "A létesítmény az Európai Túraautó Bajnokság egyik állomásának ad majd otthont" - közölte Adrian Videanu, a főváros polgármestere, aki régóta álmodozik arról, hogy Forma-1-es Grand Prixnek adhat otthon Bukarest, bár az valószínűleg nem ezen a pályan lesz.

A pályához tartozó lelátó - amely közel 94 ezer ember befogadására lesz alkalmas - a tervek szerint Ceausescu hatalmas palotájával szemben fog elhelyezkedni.

A néhai diktátor volt lakóhelye jelenleg a román parlament és modern művészetek múzeumának otthona, a világ második legnagyobb irodaépülete a Pentagon után. Az építkezés várhatóan szeptemberben indul.

A versenypályától a turizmus fejlődését remélik a románok. A grandprix.com szerint Videanu mellett a beruházás fő mecénása és vezetője Adrian Serbu milliárdos, aki a kilencvenes években médiavállalkozásokkal próbálkozott, és jóban van Bernie Ecclestone-nal, az F-1 atyjával is.

Az üzletben van fia, Nic Serbu is, aki jelenleg az Atomic zenei tévét csinálja. Az Izvu-parkban futó pálya kivitelezésének lebonyolításával egy német céget a Beyer Industrial Consultingot bíztak meg.