Vencel
15 °C
23 °C

Ötszáz pedofilt követnének műholddal

2003.09.21. 21:13
Ötszáz pedofilt láthatnak el elektromos jelkövető berendezéssel Nagy-Britanniában, írja a The Observer. Sokak szerint a lépés forradalmasíthatja a szexuális bűnözők kezelését és felügyeletét.
A Sky Guardian brit cég néhány hét múlva tárgyalásokat kezd az egészségügyi minisztériummal arról, hogy több száz önkéntes pedofil részvételével próbálják ki az általuk kifejlesztett jelkövető rendszert a gyakorlatban. A kijelölt elítélteket próbaidőre szabadon engednék.

Legalább ki kell próbálni

Szabadságjogi szervezetek aggályaikat fejezték ki a kísérlettel kapcsolatban. Szerintük ugyanis ezeket az emberekkel éreztetni kellene, hogy a társadalom normális tagjai, és nem a bűnös és ártatlan állapot között tartani őket.

A gyermekek védelméért síkra szálló politikusok ugyanakkor üdvözölték a bejelentést. Dan Norris, a Munkáspárt képviselője, aki saját magán is ki fogja próbálni a jelkövetőt, elmondta: "Ismerem a veszélyt, amit a pedofilok jelentenek. Tudom, nem lehet megállítani, hogy a rossz dolgok megtörténjenek, de legalább a kockázatot kisebbíteni tudjuk. Ki kell próbálnunk, hogy legalább megtudjuk, működik-e egyáltalán."

A döntő pillanatban nem segít

A pedofíliával foglalkozó szakértők szerint sem túl jó megoldás a jelkövető rendszer, mivel nem biztosítja az azonnali kapcsolatfelvételt, amely döntő momentum lehet a bűntett elkövetésekor.

A műholdas rendszerrel összekötött jelkövető alkalmas lenne arra, hogy viselőjének hollétét három méteres pontossággal meg lehessen állapítani, és egy naplót is készít arról, hol, merre járt a bedrótozott személy.

Naplót készít

A rendszer az adatokat a szakértők segítségével kielemezve figyelmeztetést adna le, ha viselője szokatlan utakon jár. A készüléket a megfigyelt bokájára erősítik, ami mellé kap egy mobiltelefont is. A telefonon a megfigyelést végző stáb kapcsolatba lép a pedofillal. A készülék automatikusan jelez, ha az alany nem tartja magánál a telefont.

A szerkezet a rendőrség számára is nagy könnyítést jelentene, mivel nem kellene fáradozni az elkövető felderítésével, amely a legtöbb időt szokta elvenni.

A legjobb ajánlat

A próbaidőre szabadon bocsátott köztörvényes bűnözőknél jelenleg használt szerkezeteknél a Sky Guardian jelkövetője nem csak fejlettebb, sokkal olcsóbb is, mondja a cég egyik munkatársa, aki hozzáteszi: "Hallottuk, hogy a kormány próbára akarja tenni. Szerintünk ötszáz emberen nyugodtan lehetne kísérletezni, és csak a felébe fog kerülni."

A cég már megkereste az Egyesült Államok, valamint Írország és Olaszország illetékes szerveit is.