Az ékszerek alapján Ophélie holttestét találták meg

2009.02.12. 20:34 Módosítva: 2009.02.13. 07:37
A Csepelen a Dunában talált holttest azonosítása még hátra van, de a budapesti főkapitány szerint szinte biztos, hogy a december 4-én eltűnt diáklány holttestét találták meg.

Elképzelhető, hogy megtalálták a december 4-én a Lánchíd környékén eltűnt francia diáklány holttestét Csepelen a Dunában, jelentette az MTI. Az eddigi információk alapján "nem zárható ki", hogy a decemberben eltűnt francia diáklány holttestét találták meg.

Megkeresésünkre a BRFK sajtóügyeletese csütörtök este nem tudott az bővebb felvilágosítást adni. Mint mondta, péntek reggel várható bővebb tájékoztatás, hiszen a holttestet még nem azonosították. Tóth Gábor budapesti főkapitány ugyanakkor a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy bár a DNS-vizsgálat még hátra van, testalkata és ruházata alapján szinte bizonyos, hogy Ophélie Bretnacher holttestét taláták meg a XXI. kerületben.

Ophélie Bretnacher 2008. december 4-én, hajnalban tűnt el Budapesten. A diáklány társaival a Portside de Cuba nevű Dohány utcai szórakozóhelyen mulatozott, onnan fél három-három fele távozott. A térfigyelő kamerák felvételein lekövethető volt a lány útja a Roosevelt térig, azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy a lány felment-e a Lánchídra. Táskáját mindenesetre a híd lábánál találta meg két olasz cserediák, fél négy magasságában.

A rendőrség bő egy héttel a lány eltűnése után kezdett aktívabb keresésbe, ekkor alapítottak külön nyomozócsoportot felkutatására, és ezután vizsgálták csak át könnyűbuvárok a híd környékét.

Franciaországban a család feljelentése alapján emberrablás gyanújával előzetes bűnügyi eljárás kezdődött. A diáklány keresésében december 18-a óta francia rendőrök is bekapcsolódtak a keresésbe. A Rajnai Vízirendészeti Csendőrszázad két munkatársa egy nagy teljesítményű, speciális hangradar használatával vizsgálták át újra a Dunát. Január végén ismét két francia rendőr utazott Magyarországra, hogy kivizsgálja azoknak a tanúvallomásait, akik állítólag januárban látták a tavaly decemberben Budapesten eltűnt francia diáklányt.

Közben diáktársai is segítettek a keresésben az interneten, illetve fényképes szórólapokkal Budapesten. Január közepén megközelítőleg ezren vettek részt Párizsban vasárnap azon a csendes felvonuláson, amelyet Ophélie Bretnacher barátai szerveztek, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a francia diáklány hozzátartozóival.

Az eltűnt lányt mindenhol keresték

Ophélie eltűnésével kapcsolatban több pletyka és megerősítetlen információ is elterjedt. Sokáig tartotta magát a nézet, hogy a lány akár emberrablás áldozata is lehetett. A rendőrség eleinte mégis államigazgatási eljárás keretében vizsgálta az eltűnést, január 24-től azonban már emberrablás miatt nyomoztak.

A budapest rendőrfőkapitány, Tóth Gábor erről az MTV reggeli műsorában azt mondta: a dns vizsgálatokra még várni kell, de " olyan egyéni ismertetőjelek alapján, mint a ruházat és az ékszerek, nagy valószínűséggel" a december elején eltűnt diáklány holtestére bukkantak járókelők csütörtök este Csepelen a Szabadkikötőnél.

Tóth Gábor elmondta azt is, hogy éjszaka a lány holttestét felboncolták, ez alapján egyértelműen fulladás okozta a halálát. "Nincs másra utaló nyom" - tette hozzá a főkapitány.