Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Rengetegen állítják, látták Ophélie-t

2009.01.26. 15:24
Csak vékony, könnyen elszakadó szálak futottak eddig be az Ophélie-ügyben, sem az olasz emberrablók, sem a körúton kéregető lány verziója nem áll meg.

Nincs igazán haladás az Ophélie Bretnacher eltűnése ügyében, noha az utóbbi időben attól volt hangos a sajtó, hogy emberrablás miatt kezd nyomozni a rendőrség, és hogy olaszok lehettek az esetleges emberrablók. Három olasz fiatalember érintett az Ophélie-ügyben: egyikük az eltűnt lány diáktársa, aki jó viszonyban volt a lánnyal, és a táskát megtaláló két fiatalember is olasz, de ők nem ismerték a lányt korábban, tisztázta Tafferner Éva a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index kérésére az utóbbi időben kissé zavarossá vált viszonyokat.

A lány olasz diáktársa az eltűnés éjszakáján a Portside de Cuba nevű szórakozóhelyen mulatott a többi diákkal együtt, a fiatalember - akivel rendszeresen sms-ezett a lány, az utolsó sms-t is neki küldte - hajnal ötig szórakozott társaival a Dohány utcai szórakozóhelyen, így mondhatni sziklaszilárd alibije van az eltűnés idejére.

A hírek szerint "gyanús körülmények közt hazamenekülő" olasz a táskát megtaláló pár egyik tagja volt, és nem az Ophélievel jóbaráti viszonyt ápoló diáktárs, tisztázott egy másik félreértést is Tafferner Éva, leszögezve azt is, hogy a lány táskáját megtaláló két olasz fiatalember korábban nem ismerte a lányt, soha nem találkoztak. A véletlenek játéka, hogy egyikőjük szintén Budapesten tanul - igaz nem a Corvinus egyetemen - és barátja látogatóba érkezett hozzá. Albérletük a Fő utcában volt, hazafelé tartottak, amikor a lány táskáját megtalálták a Lánchídon.

Mivel egyikőjüknek több héttel előre megváltott repülőjegye volt haza, másnap el is repült Olaszországba. Társát többször is kihallgatták már a rendőrök, mindannyiszor következetes volt a táska megtalálási körülményeit illetően. A magyar rendőrök ennek ellenére szeretnék a már Olaszországban tartózkodó barátjával is beszélni, hogy az ő verzióját is meghallgassák a táska megtalálásáról, ezért jogsegélykérelemmel fordulnak a magyar nyomozók az olasz hatóságokhoz, világította meg Tafferner Éva az Ophélie-ügy "olasz emberrablási szálának" mibenlétét.

A BRFK-hoz egyébként még nem érkezett meg a Legfőbb Ügyészség utasítása az emberrablás gyanúja miatti nyomozásról. Így egyelőre még nem látott munkához a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály, ami átveszi majd az eddig közigazgatási eljárásban kezelt eltűnési ügyet, az olasz hatóságoknak címzett jogsegélykérelem is csak ezután indulhat útjára, tudta meg az Index a BRFK szóvivőjétől.

Nincs használható szemtanú

Nincs fejlemény az esetleges szemtanúk esetében sem, nem jelentkeztek eddig sem a taxisok, sem a járókelők, akik a biztonsági kamerák alább is látható felvételein szerepelnek. A nemrég közzétett felhívásra egyetlen ember jelentkezett, de hamar kiderült, hogy nem ő látható a Madách téri kamera képén.

A rendőrséghez amúgy százszámra futnak be a bejelentések az üggyel kapcsolatban, rengetegen jelentkeztek már, hogy itt látták, ott látták, amott látták az eltűnt francia lányt. Az utóbbi napokban egy ilyen bejelentés járta meg a sajtót: egy ügyvédnő jelentkezett azzal, hogy egy hónappal ezelőtt pénzt kért tőle egy zavart lány a Szent István körúton, és ő így utólag felismerni vélte benne Ophélie-t. Erről az esetről Tafferner Éva elmondta, hogy amikor a rendőrségen elétették a lányról készült fotókat, a nő elbizonytalanodott és már nem állította határozottan, hogy a lányt látta. A rendőrök mindenesetre körbekérdezősködtek a környéken, de az arra gyakran megfordulók, például a környéken élő hajléktalanok, nem találkoztak a keresett lánnyal.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy továbbra sincs olyan szál az ügyben ami közelebb vinne az Ophélie-rejtély megoldásához. Egyetlen mozzanat látszik most esetleg fontosnak, a rendőrség által közzétett egyik videón ugyanis látszik, hogy a Lánchíd felhajtójánál egy taxi pár másodpercre megáll, majd továbbhajt. Ennyi idő pont elegendő, hogy valaki beszálljon az autóba. Ha azt a taxist megtalálnák, vagy önként jelentkezne, elképzelhető, hogy fontos információkat tudna adni a nyomozóknak.

A bűnügyi nyomozást indító francia rendőrség sem tart előrébb az ügyben. A két ország hatóságai közt továbbra is szoros együttműködés van, a francia fél több jogsegélykérelmet is intézett a magyar rendőrséghez, tette hozzá a szóvivő. A magyar rendőrök ezeknek eleget téve francia kollégáik rendelkezésére bocsátották az összes meglévő kamerafelvételt, a mobilcellák adatait, és az együttműködés szerint a magyar rendőrök is megkapnak minden olyan új adatot, ami a francia rendőrök kezébe kerül. Egyelőre azonban ezen a téren sincs előrelépés.

  • Vennék
  • Bankszámla