Átadták Ophélie holttestét

2009.03.10. 15:29 Módosítva: 2009.03.10. 15:45
Csaknem egy hónappal a megtalálása után hazaszállítják a Budapesten eltűnt francia diáklány holttestét. A nyomozás ennek ellenére folytatódik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai átadták Ophélie Bretnacher koporsóját a francia nagykövetség rendőrattaséjának - közölte Sass Oszkár, a BRFK sajtóügyeletese. A rendőrattasé intézkedett a holttest Franciaországba szállításáról. Ez nem érinti az emberrablás gyanújával folyó büntetőeljárás menetét, ami továbbra is folyamatban van.

Ophélie Bretnacher holttestére február 12-én hajósok találtak rá a Duna XXI. kerületi szakaszán. A 22 éves lány az Erasmus program keretében érkezett Magyarországra tavaly szeptemberben. Utoljára december 4-én éjjel egy szórakozóhelyen látták, ahonnan hazaindult. Kézitáskáját, benne személyazonossági irataival és mobiltelefonjával a Lánchídon találták meg eltűnése éjszakáján. A térfigyelő kamerák által rögzített utolsó olyan felvételek, amelyeken látható, éjjel háromnegyed háromkor készültek a Roosevelt térnél.

A lány holttestének megtalálása után az elsődleges igazságügyi orvosszakértői vélemény azt állapította meg, hogy Ophélie Bretnacher halálát fulladás okozta, idegenkezűségre, bűncselekményre utaló nyom nem merült fel.

A lány eltűnése miatt a rendőrség korábban közigazgatási eljárást indított és januárban többször is azt közölték: nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. A lány apja és meghatalmazott ügyvédjük büntetőfeljelentést tett a főügyészségen, ám ezt a vádhatóság elutasította. A döntés ellen a szülők jogi képviselője panasszal élt, ennek a Legfőbb Ügyészség helyt adott és elrendelte a nyomozást emberrablás miatt. Azt azonban az ügyészség hangsúlyozta, döntésük nem azt jelentette, hogy az emberrablás megvalósult volna, hanem azt: teljes bizonyossággal nem állítható, hogy nem történt meg.

A nyomozással az ügyészség a BRFK-t bízta meg, amely jelenleg folytatja a nyomozást az emberrablás miatt.