Tizenhét embert megölt a winnendeni ámokfutó

2009.03.11. 10:58 Módosítva: 2009.03.11. 16:47
Több órán át tartó üldözés végén lelőtte a német rendőrség azt a fegyveres fiatalt, aki szerda reggel bement a Stuttgart melletti kisváros, Winnenden középiskolájába, és lövöldözni kezdett.

Tizenhétre nőtt a németországi Winnendenben történt mészárlás halálos áldozatainak száma. A halottak között tíz diák és három tanár van. A tizedik diák délután halt bele sebesülésébe. További négy személyt a merénylő menekülés közben lőtt le.

Az ámokfutás délelőtt fél tízkor kezdődött, amikor a winnendeni középiskolába bement egy fegyveres fiatal, és találomra lövöldözni kezdett a folyosókon és az osztálytermekben.

A rendőrségtől származó kezdeti információk szerint a winnendeni Albertville műszaki középiskolában két diákot megölt, többeket megsebesített a lövöldöző. A bild.de, a faz.de és a stern.de hamarosan már legalább tíz halottról és sok súlyos sérültről írt.

A fekete kommandósruhát viselő fegyveres fiatal szemtanúk szerint először a városközpont felé menekült autójával, később elhagyta a települést. A Bild legutóbbi híre szerint egy túsz is volt vele, bár ezt más forrás nem erősítette meg. A rendőrség helikoptert is bevetett elfogására.

A Bild szerint a tettes az iskola egykori diákja volt, a 17 éves fiú szülei 18 lőfegyvert tartottak otthon engedéllyel. Az iskolát és környékét, valamint a város be- és kivezető útjait a rendőrség lezárta, a diákoknak azt mondták, hogy ne hagyják el az épületet. A blokád eredménytelen volt, a lövöldözőnek ideiglenesen sikerült kicsúsznia az üldözők kezei közül.


View Larger Map

A helyszínről elmenekülő ámokfutót egy wendlingeni bevásárlóközpont parkolójában - 40 kilométerre a winnendeni középiskolától - körbevette, és rövid tűzharc után lelőtte a rendőrség.

A bevásárlóközpont parkolójában még két embert, két járókelőt megölt az ámokfutó, ezzel tizenötre emelkedett a fegyveres áldozatainak száma. A Stern szerint a parkolóbeli lövöldözésben két rendőr is megsebesült.

Winnenden Stuttgarttól körülbelül 20 kilométerre északkeletre fekszik, 27 600 lakosa van. A hatosztályos iskolába (Albertville-Realschule Winnenden) körülbelül ezer diák jár. A város és az iskola honlapjai az ámokfutás kezdetekor elérhetetlenné váltak.

Az eset megrázta Németországot. Horst Köhler államfő és Angela Merkel kancellár részvétét fejezte ki. Ursula von der Leyen családügyi miniszter hangsúlyozta: szigorú intézkedéseket kell hozni a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Lövöldöztek volna – korábbi esetek

2007. november 18-án a kölni rendőrség bejelentette, hogy egy 17 és egy 18 éves diák vérfürdőt akar rendezni a város egyik gimnáziumában. A fiatalabb diák egy villamos alá vetette magát, amikor észrevette, hogy a rendőrség követi őt. Társát őrizetbe vették.

Két nappal később Düsseldorfban a rendőrség bezáratott és átvizsgált egy gimnáziumot, mert egy chates beszélgetés alapján arra gyanakodtak, valaki gyilkosságra készül. Nem találtak erre utaló nyomokat.

Iskolai mészárlások

Európában több iskolai vérengzés is történt az elmúlt évtizedben. 2002. április 26-án az erfurti Gutenberg Gimnáziumban történt minden idők egyik legvéresebb iskolai vérengzése. A 19 éves ámokfutót néhány héttel korábban tanácsolták el az iskolából. Az álarcot és nindzsaöltözéket viselő fiú két fegyverével 17 embert lőtt le, majd önmagával is végzett.

2008. szeptember 23-án a finnországi Kauhajoki városában lövöldözött egy ámokfutó. A 22 éves Matti Juhani Saari tíz embert lőtt le, majd öngyilkos lett. A felnőttképző intézet tanulója korábban a Youtube-on közzétette videóit, amelyeken fegyverekkel pózolt és lövöldözött. A rendőrség emiatt ki is hallgatta, de úgy ítélték, a felvételek közvetlenül nem fenyegetnek senkit.