Figyelmezteti a pilótákat az Airbus

Azután, hogy a francia repülésbiztonsági ügynökség közölte, feltehetőleg a sebességmérő műszerek zavara okozta a hét elején az Atlanti-óceánba zuhant francia utasszállító repülőgép katasztrófáját, a gép gyártója figyelmeztetést adott ki a légitársaságoknak.

Figyelmeztetést adott ki pénteken a pilótáknak az Airbus gyártója, jelentette a Reuters. Az európai repülőgépgyártó felhívta a figyelmet arra, hogy az utasszállítók vezetői hajtsák végre az ellenőrzési rutinfeladatokat, ha az a gyanújuk támad, hogy a sebességmérő műszerek meghibásodtak és egymásnak ellentmondó adatokat mutatnak.

Az Airbus csütörtökön küldött táviratot ügyfeleinek. Az Airbus szóvivője közölte, hogy a figyelmeztetést minden olyan légitársaság megkapta, amely Airbust használ, és nemcsak azok, amelyek A330-assal repülnek, tehát azzal a típussal, amilyen a szerencsétlenül járt Air France-gép volt. Légiipari szakértők szerint ilyen sürgős üzenetet csak akkor szokás küldeni a légitársaságoknak, ha az egyes balesetek kivizsgálásából származó, adatokkal alátámasztott bizonyítékok állnak rendelkezésre

A figyelmeztetés nem sokkal az után jött, hogy a francia repülésbiztonsági ügynökség (BEA) közölte pénteken: a rendelkezésre álló információk alapján a sebességmérő műszerek zavara okozta a hét elején az Atlanti-óceánba zuhant francia utasszállító repülőgép katasztrófáját.

Az Airbus szóvivője szerint közleményükkel nem arra akarnak utalni, hogy az eltűnt Air France-gép pilótái hibáztak, vagy tervezési hiba lenne a baleset oka. "Ez a Repülőgép Információs Telex tájékoztató jellegű dokumentum, semmiképp nem tesz felelőssé senkit" - hangsúlyozta pénteken Justin Dubon.

A repülőgép által küldött automatikus üzenetek arra utalnak, hogy a gép sebességmérő műszereivel gondok voltak, mielőtt a repülő, fedélzetén 228 emberrel, lezuhant, állítja a BEA pénteki közleménye. A repülőn több műszer méri a sebességet, de a katasztrófa előtt érkezett üzenetek feltűnő ellentmondásokat mutatnak a mérésekben.