Megkezdték a fekete doboz tengeralatti keresését

2009.06.10. 15:01 Módosítva: 2009.06.10. 15:01
Egy francia tengeralatjáró megkezdte szerdán a kutatást az Atlanti-óceán felett eltűnt Air France gép fekete dobozai után. A repülési adatokat, valamint a pilóták beszélgését tartalamzó adatrögzítők hatezer méteres mélységben feküdhetnek az Atlanti-óceán fenekén, és megtalálásukra nagyjából három hét van.

A fekete dobozok helyzetjelzői még nagyjából három hétig sugározzák azt a jelet, amelyet a francia atomtengeralattjáró keres az Atlanti-óceánon. Mivel a szakértőknek még nem sikerült kideríteniük, hogy a gép pontosan hol zuhant le, az adatrögzítők megtalálása nem lesz egyszerű feladat - ismerték el francia tisztségviselők. "Szükség lesz egy kis szerencsére" - jegyezte meg egy francia katonatiszt még a múlt héten.

A mentőalakulatok eddig 41 holttestet emeltek ki az óceánból, valamint a repülőgép több darabját. A zuhanás után egy héttel megtalált holttestek és repülőgépdarabok helyzete nem segít, mert azokat az áramlások messzire sodorhatták a zuhanási helytől.

Az amerikai haditengerészet két speciális berendezést küldött a területre, amelyek a fekete dobozok keresésében segítenek majd. A berendezéseket brazil hajók szállítják a tengerre, felkészítésük a küldetésre még tart. Ha sikerül nyomukra bukkani, egy speciálisan felkészített francia tudományos tengeralattjárólval fogják felhozni a fekete dobozakat, amelyek magyarázatot adahatnak arra, hogy miért zuhant le a gép.

Az eddigi feltételezések szerint a sebességmérők romolhattak el, így a viharzónába repülő gép túl gyorsan vagy túl lassan szállt, ez okozhatta a katasztrófát.

A francia légitársaság AF447-es, Rio de Janeiróból Párizsba tartó járatán 228 ember volt, köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar, amikor június elsején az Atlanti-óceánba zuhant.