Pongrác
12 °C
23 °C

Tatárszentgyörgyi gyújtogatás: perdöntő lehet a DNS-vizsgálat

2009.07.29. 13:36
Beleegyezett a DNS-minta levételébe az a tatárszentgyörgyi nő, aki a gyanú szerint áprilisban felgyújtotta a saját házát. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat helyettes vezetőjét biztosítási csalással gyanúsítják.

A gyanú akkor igazolódik be, ha a kiégett házban talált benzines flakonról, illetve a nőtől levett DNS-minták képletei megegyeznek - közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A meglehetősen drága és bonyolult DNS-vizsgálatok eredményeire általában több hónapot kell várni, elsőbbséget csak az olyan kiemelt, életellenes ügyek élveznek, mint amilyen a kiskunlacházi gyermekgyilkosság volt.

A bűnügy helyszínén talált DNS-minták alapján először egy úgynevezett DNS-képletet állítanak fel a szakemberek, amit azután összevetnek a gyanúsított(ak) DNS-képletével. A képlet felállítása 500-700 ezer forintba, míg az összehasonlító vizsgálatok darabja 100 ezer forintba kerül. A folyamat igen lassú, több hónapot is igénybe vesz, ezért sincs még kézzelfogható eredménye a tatárszentgyörgyi gyújtogatás után elrendelt DNS-vizsgálatnak.

Nem akar hazugságvizsgálatot

A biztosítási csalással gyanúsított H. Lídia végül is beleegyezett a DNS-minta levételébe, a poligráfos vizsgálatot azonban máig elutasítja. Ez úgy történik, hogy a szájüreg belsejéből - mindkét oldalról - nyálkahártyakenetet vesznek. Aki önként nem hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak, azt kötelezhetik erre. Ebben az esetben a fej két oldaláról, illetve a fejtetőről nyert hajmintát elemzik ki az említett módon.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kértek DNS-mintát H. Lídia élettársától is, Papp Péter azt mondta: mivel az irreálisan magas biztosításokat az asszony kötötte, ő a vélhető csalás gyanúsítottja. Az élettárs legfeljebb bűnsegéd lehet.

Alapos a gyanú

A jogszabályok szerint egyébként nem követ el bűncselekményt az, aki felgyújtja a saját házát, ha ezzel nem veszélyezteti a környezetét. H. Lídiából azért lett gyanúsított, mert a gyújtogatást megelőzően kötött nagy értékű ingatlanbiztosítás alapján a rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy biztosítási csalást követett el.

H. Lídia háza április 7-én hajnalban égett ki. Az asszony - aki a lángok fellobbanásakor állítása szerint élettársával együtt járőrszolgálatban volt - bosszúról beszélt. Szerinte a környéken a romák ellen intézett támadások kapcsán gyakorolt "szószólói" munkája miatt kellett ily módon lakolnia. A mindvégig kulcsra zárt ház, a nyílászárók sértetlensége, a helyszínen talált égésgyorsító, valamint a korábban a házra kötött, irreálisan magas értékű biztosítás miatt a rendőrség gyanúja az asszonyra terelődött.