Monorierdei kutyatámadás: a kutyák fajtája kulcskérdés

2009.11.10. 18:52
Tanúk meghallgatásával folytatódott a 2007 augusztusában széttépett K. Dominik szüleinek büntetőpere. T. Mária legjobb barátnője szerint az elsőrendű vádlottat kitűnő anyának ismerte meg.

Újabb tanúkat hallgatott meg a monorierdői kisfiú halála ügyében indított perben kedden a Pest Megyei Bíróság: az elsőrendű vádlott barátnőjét és egy állatorvost. Az elsőrendű vádlott anyját is beidézte a bíróság, de ő élt törvény adta jogával, és megtagadta a vallomást.

Fridman Róbert, az anya ügyvédje szerint azért folynak a tanúmeghallgatások a vártnál lassabban a bonyolult büntetőügyben, mert valamennyi tanút a legapróbb részletekről is kifaggatja a bíró, valamint a vád és a védelem jogi képviselője. Így volt ez kedden is.

Kitűnő anya

T. Mária legjobb barátnője - akinek a kisfia csupán négy hónappal idősebb az elhunyt Dominiknél - elmondta, hogy az elsőrendű vádlottat kitűnő anyának, a kisfiút pedig vidám, közvetlen gyereknek ismerte meg. Hozzátette: Dominik eltűnése után megszakította a kapcsolatot barátnőjével, mert nem szerette volna, hogy fia láttán T. Máriában újra és újra felszakadjanak a sebek. Amikor megtudta, hogy valójában mi történt, kezdetben sérelmezte: miért nem mondta el neki a teljes igazságot a vádlott. Később azonban belátta, hogy jobb ez így; lehet, hogy nem tudta volna a rábízott súlyos titkot megtartani.

A tanúként meghallgatott állatorvos - akinek a nevét a három lefoglalt kutya egyikének oltási könyvében találták meg - nem emlékezett arra, hogy a másodrendű vádlott valaha is járt volna a kutyájával nála. Arról sem tudott nyilatkozni, hogy a lefoglalt ebek harci kutyáknak minősülnek-e. Szerinte ma Magyarországon nincs megnyugtató módszer az ártalmatlan staffordshire terrier és a harci kutyának minősülő pitbull megkülönböztetésére.

Az ügyben kirendelt szakértők elsődleges véleménye szerint három pitbullról van szó. Az ebek pontos megkülönböztetése kulcsfontosságú, hiszen ha harci kutyák tépték szét a kisfiút, akkor a szülők halmazati büntetésként akár plusz két év büntetést is kaphatnak veszélyes kutya tartása miatt.

Kutyák tépték szét Dominiket

A család kutyái 2007 augusztusában halálosan megsebesítették T. Dominiket, ám a szülők ezt eltitkolták, elásták a gyerek maradványait és a rendőröknek azt mondták: a kisfiú egy margitszigeti séta közben eltűnt. Azt állították, hogy a gyerek előreszaladt, az anya pedig elesett, beütötte a fejét, és mire magához tért, a kisfiúnak nyoma veszett.

A gyereket nagy erőkkel keresték, búvárokat is bevetettek, eredménytelenül. Az anya hónapokkal később bevallotta, hogy azon a napon nyitva felejtette a kutyakennel ajtaját. A nyomozók a nő vallomása alapján találták meg a kisfiú holttestét.

Az élettársak közül T. Máriát gondatlanságból elkövetett emberöléssel, míg az apát, K. Pétert bűnrészességgel vádolják.

A tanúmeghallgatások szerdán folytatódnak, ítélet a leghamarabb december első felében várható.