Már nem számít, hogy nem szökött el az ír gázoló

2009.11.12. 17:03
Bő másfél évvel azután, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság elutasította a leányfalui gázoló, Ciarán Tobin kiadatását, új eljárás indult a férfi ellen. Időközben a magyar és az ír igazságügyi miniszter egyezsége alapján megváltoztatták az európai elfogatóparancsról szóló ír jogszabályt, így elvileg nincs jogi akadálya Tobin kiadatásának.
Ciaran Tobin, az ír gázoló
Ciaran Tobin, az ír gázoló

Egy jogszabályváltozás teremtett lehetőséget a leányfalui ír gázoló kiadatására. Ciarán Tobin ügyében bő másfél éve az ír Legfelsőbb Bíróság jogerősen úgy döntött, hogy az európai kiadatási parancsról szóló ír szabályozás értelmében nem adható ki Magyarországnak. Azóta a törvényt Draskovics Tibor igazságügyi miniszter közbenjárására megváltoztatták, válaszolta kérdésünkre Höltzl Lipót, az igazságügyi minisztérium nemzetközi együttműködési főosztályának a vezetője. Tobin szerdán újra bíróság elé állt.

Tobin 2000. áprilisában gázolta halálra az ötéves Zoltai Mártont és másfél éves húgát, Petrát. A bíróság jogerős ítéletének megállapításai szerint az Irish Life biztosítótársaság magyarországi képviselőjeként dolgozó Tobin a megengedettnél jóval nagyobb, 71-80 kilométeres sebességgel cikázott keresztül Leányfalun. Előzgetés közben megpattant a járdaszegélyen, és két oszlopot kidöntve elsodorta a nagyanyjukkal és nagynénjükkel a zebránál várakozó gyerekeket.

Petra babkocsija a baleset helyszínén
Petra babkocsija a baleset helyszínén

Elengedték, pedig tudták, hogy nem hozhatják vissza

Tobin 2000. novemberében, még a tárgyalás idején a bíróság tudtával és - mivel útlevelét visszadták - tulajdonképpen beleegyezésével elhagyta az országot, hazament. 2002-ben három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, ezt később a fellebbezés után másfél évre mérsékelték. Tobin ekkor már rég nem tartózkodott az országban, így Magyarország az uniós csatlakozásig semmit sem tehetett ügyében.

A csatlakozás után, a dátumozás szerint 2004. október 12-én, az ír Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint valójában valamikor 2005. áprilisában európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Ez alapján azonban az ír bíróság nem adhatta ki a gázolót, mert az elfogatóparancsról szóló ír jogszabály szerint csak az adható ki, a) aki ellen az elfogató parancsot kiadó állam az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben eljárást indít; b) aki ellen az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben eljárás folyik; c) akit a bíróság az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben elítélt, de büntetését még nem szabta ki; d) akire a bíróság az Európai Elfogató Parancs hatálya alá tartozó ügyben börtönbüntetést vagy egyéb elzárást szabott ki, és aki elszökött az országból mielőtt (i) megkezdte volna büntetése letöltését vagy (ii) letöltötte volna büntetését. (A bíróság szerint Tobin nem szökött el Magyarországról.)

Draskovics és az ír igazságügyi miniszter megállapodása alapján a d) pont szökésre vonatkozó kitételét törölték.

Zoltai Marci és Petra
Zoltai Marci és Petra

A magyarok hibája a késlekedés

Az ügyben eljáró ír legfőbb bíró, Michael Peart indoklásában külön kiemelte, hogy az esetben, ha a magyar hatóságok nem kezdték volna meg a bírósági eljárást, vagy legalább nem szabtak volna ki büntetést Tobinra, már 2008. márciusában kiadhatták volna. Immár, a szökésre vonatkozó kitétel törlésével elvileg elhárult az akadály a kiadatás elől.

A magyar igazságügyi minisztérium az új rendelkezések életbe lépése után, idén szeptemberben újra kiadta az elfogatóparancsot és kezdeményezte az ír hatóságoknál Tobin kiadatását, mondta el Höltzl.

Tobin ügyében november 25-én tartják a következő tárgyalást, hogy ítéletet mikor hozhatnak, azt egyelőre nem tudni. A férfi ellen addig is kényszerintézkedéseket foganatosítottak. Bár szabadlábon védekezhet, útlevelét bevonták, Írországot nem hagyhatja el, hetente háromszor jelentkeznie kell a rendőrségen és a bíróság kérésére azonnal rendelkezésre kell állnia.