Rendőrök a Magyar Gárda toborzóján

2009.11.20. 19:25 Módosítva: 2009.11.20. 23:31
A rendőrség vetett véget péntek este a Magyar Gárda toborzójának a csepeli Tihanyi sörözőben. A résztvevők egy része a Szent Imre térre vonult, de nem történt rendbontás.

Kisebb dulakodás után a rendőrök bejutottak abba a csepeli sörözőbe, ahol a Magyar Gárda tartott lakossági fórumot és toborzó gyűlést. A nol.hu szerint mindenkit igazoltattak, néhány embert elvittek, a többieket távozásra szólították fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság este 9 óra előtt néhány perccel közleményt adott ki. Azt írták, "az ellenőrzésük alá akarták vonni" a helyet, mert "felmerült a gyanú, hogy ott bűncselekmény történik". Megkíséreltek bemenni, de ezt az épület előtt állók megakadályozták. Később felszólításra félreálltak, így a rendőrök bejutottak a kocsmába.

A csepeli Tihanyi Sörözőnél gyűltek a gárdisták

Három embert állítottak elő. Két szervezővel szemben egyesülési joggal visszaélés vétség miatt indul eljárás. A harmadik férfit jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt állítottak elő. Az MTI úgy értesült, a magát főkapitánynak nevező Kiss Róbert is köztük van.

A rendőrség elé vonultak

Tudósítónk arról számolt be, hogy a környéken viszonylagos nyugalom van, 100-150 ember lehet a helyszínen, főleg szimpatizánsok és bámészkodók. Egy résztvevő elmondta, úgy tudja, öt embert vittek el, köztük "a Sanyit (Kormány Sándor budapesti kapitányt) bilincsben".

Néhány személyt előállítottak a rendőrök

A gárdisták egy része ezután átvonult a Szent Imre térre, ahol a kerületi kapitányság épülete van, amely előtt munkatársunk szerint 60-70 rohamrendőr sorakozott fel. A gárdisták ennél lényegesen kevesebben vannak. Úgy tudjuk, többen a Gyorskocsi utcai fogdához készülnek.

Kiss Róbert, a gárda országos főkapitánya korábban a Független Hírügynökségnek azt mondta: körülbelül 50 gárdista volt a Tihanyi utcai sörözőben. A szervezet jogászai közölték a rendőrökkel, hogy szerintük törvénytelenül próbálnak véget vetni a magánterületen tartott rendezvénynek.

Összecsapás nem volt

Tudósítónk jelenti, hogy a Gyorskocsi utcában körülbelül ötven gárdista vagy szimpatizáns gyűlt össze, és ugyanennyi rendőr van ott. Kollégánk azt jelentette, hogy Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője bement a gyorskocsi utcai fogdába, vélhetően egyeztetni a rendőrökkel. Csendes szimpátiatüntetés körvonalazódik - ezt is tudósítónk észlelte.

A rendőröknek intézkedniük kell a gyűlés résztvevőivel szemben, még akkor is, ha magánterületen tartják a rendezvényt - fejtette ki a Helsinki Bizottság még a gárda egy korábbi rendezvénye kapcsán. Jogértelmezésük szerint "az Új Magyar Gárda Mozgalom vezetése és a mozgalomban való részvétel a hatályos magyar jogszabályok szerint bűncselekménynek, illetve szabálysértésnek minősül." Márpedig ha a rendőr ilyenről tudomást szerez, intézkednie kell, közterületen, magánterületen egyaránt.


Nagyobb térképre váltás

A kormány a héten fogadott el egy rendeletet, amelynek értelmében önmagában az is szankcionálható, ha valaki betiltott társadalmi szervezet tevékenységében részt vesz. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendőr akkor is intézkedhet, ha valaki a gárda egyenruhájában jelenik meg közterületen.

A kerületi szocialisták csütörtökön közleményben tiltakoztak a gárdatoborzó ellen. Emlékeztettek arra, hogy a csepeli képviselőtestület 2007. december 18-án nemkívánatos szervezetté nyilvánították a Magyar Gárdát.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet, de kilenc nappal később a Jobbik Szabadság téri demonstrációján közfelkiáltással újjáalakították.