Balaton utcai robbanás: omlásveszély miatt nem vizsgálódhatnak

2010.01.11. 11:15 Módosítva: 2010.01.11. 11:16
Amíg az omlásveszély miatti életveszélyes állapotot nem szüntetik meg, nem kezdődhet el a tűzvizsgálat abban a belvárosi lakásban, amely múlt péntekre virradóra robbant fel a fővárosi Balaton utcában, mondta Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) főosztályvezetője.

Az V. kerületi társasház legfelső, ötödik emeletén három lakás is megsemmisült, a tetőszerkezet és a födém megsérült, és a gázrobbanás miatt életveszélyessé vált az épület két felső szintje.

Amíg állványzattal, dúcolásokkal nem erősítik meg az épület tetőszerkezetét, falait és függőfolyosóját, vagyis az omlásveszélyt nem szüntetik meg, senki nem léphet a lakásokba, így a tűzvizsgálatot sem lehet megkezdeni - tette hozzá Dobson Tibor.

Ha ezeket a munkálatokat a kivitelező - akinek a tevékenységét a tűzoltóság a helyszínen felügyeli, és akivel a munkafázisokról folyamatosan egyeztetnek - elvégzi, a hét közepén megkezdődhet a szakhatósági vizsgálat, amelynek végrehajtására huszonkét munkanapja van a fővárosi tűzoltóságnak.

A tűzoltóság szakemberi folyamatosan a helyszínen tartózkodnak, tanúkat hallgatnak meg. Ez része a tűzvizsgálatnak.

Csak a tűzvizsgálat befejeztével lehet egyértelműen megállapítani, hogy mi okozta a Balaton utcai társasház lakásában a robbanást, amelynek következtében a lakás tulajdonosa, egy 80 éves férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette, három másik ember pedig kórházba került. A robbanás idején 86-an tartózkodtak az épületben. Őket kiköltöztették, többségüket rokonoknál helyezték el.