Tíz őr ellen emelnek vádat a kaposvári rabhalál ügyében

2010.01.11. 11:59
A kaposvári börtön tíz dolgozója ellen emelt vádat a Kaposvári Katonai Ügyészség. Kilenc ember ellen halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt, a börtön korábbi igazgatója ellen pedig hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette miatt emeltek vádat.

Tavaly februárban a kaposvári börtönből kórházba került, majd meghalt egy rab. A férfit azért helyezték előzetes letartóztatásba, mert átalakított fegyvereket találtak a lakásán. A férfinek fejsérülései voltak.

A nyomozás során kiderült: az őrök verték meg többször is, két napon keresztül bántalmazták. Egyszer kutyát uszítottak rá, az állat szájkosara többször fejbe verte a fogvatartottat. Majd az egyik őr fültövön ütötte kézzel, ami miatt összeesett.

Másnap a földre lökték, az egyik őr a mellkasára állt és többször ököllel ütötte a fejét. Ekkor került kómás állapotba az 56 éves férfi. Másnap reggel kiszáradva találták az ágyában. Ekkor került kórházba, ahol februárban meghalt.

Nem sokkal ezután a Kapos TV-hez került egy felvétel, amelyen az egyik börtönőr beszél felettesével a történtekről, négy társát nevezi meg. Azt mondja, hogy "bementek, és igazából azt láttam, hogy megindul a keze, a végét már nem láttam, csak hallottam a csattanást".

Ettől kezdve - a börtönőr állítása szerint - már csak hallotta a dulakodásra utaló hangokat, de látni nem látta, ahogy fogalmaz, megpróbált kimaradni belőle. Az eset után leváltották kaposvári börtön parancsnokát.

Az ügyben a katonai ügyészség tizennégy dolgozót hallgatott ki, tízzel szemben vádat is emeltek. Három dolgozó megrovást, egy fegyelmit kapott. Az intézet volt parancsnokát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolják. Kilenc dolgozót pedig halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolják.