Vádemelés az aprítóbaltás rendőrverő ellen

2010.02.11. 16:56
Elszámolási vita miatt vertek agyba-főbe egy embert és a kíséretében levő rendőrt tavaly márciusban a Köztársaság téren. A bántalmazás következtében B. László orrcsonttörést, K. Zoltán pedig baloldali járomcsont és felső állcsont-törést, a baloldali szemgödörcsont alsó peremének törését, baloldali arcüregcsont-törést, orrcsont-törést, arcbevérzést és zúzódásokat szenvedett el. A támadó ellen most vádat emeltek.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt hivatalos személy ellen hivatalos eljárása alatt elkövetett rablás bűntette, további egy rendbeli rablás bűntette, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és orgazdaság vétsége miatt B. Tibor, F. Máté és B. Krisztián ellen, tájékoztatta az Indexet Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádirat lényege szerint F. Máté 2009. március 17. napját megelőző napokban rábírta B. Tibort és a nyomozás során eddig fel nem derített társát, hogy egy elszámolási vita miatt leckéztessék meg K. Zoltán sértettet. A vádlottak 100.000 forint fejében megállapodtak abban, hogy B. Tibor K. Zoltán sértettet és társait nagyon megveri.

2009. március 17-én B. László rendőrőrmester és K. Zoltán sértettek, valamint egy ismerősük a Budapest, VIII. kerület, Köztársaság téren az Erkel színház mögötti parkolóban várakoztak egy gépkocsiban. A vezető ülésen K. Zoltán sértett ült. B. Tibor és társa 15 óra 30 perc körüli időben odaléptek a gépkocsihoz, és felszólították a bent ülőket értékeik átadására.

A sértettek ekkor kiszálltak az autóból. Az egyik sértett, B. László rendőrőrmester közölte, hogy rendőr, szolgálati igazolványának felmutatásával szolgálatba helyezte magát, és a rablás abbahagyására szólította fel a vádlottat és társát. A támadók a felszólításra fittyet hányva a sértetteket tovább fenyegették. Ennek során B. Tibor B. László rendőrőrmestert és K. Zoltánt több alkalommal, ököllel arcba ütötte, majd a dzsekije alól elővett egy kb. 25 cm nyélhosszúságú aprító baltát, melynek tompa végével K. Zoltánt fejbe ütötte. A vádlott ezt követően eltulajdonította az autóból a sértettek mobiltelefonját és egy laptopot is.

A bántalmazás következtében B. László orrcsonttörést, K. Zoltán pedig baloldali járomcsont és felső állcsont-törést, a baloldali szemgödörcsont alsó peremének törését, baloldali arcüregcsont-törést, orrcsont-törést, arcbevérzést és zúzódásokat szenvedett el.

A sérülések 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülésnek minősülnek, de K. Zoltán esetében a bántalmazott testtájékra és a használt eszközre tekintettel életveszélyes sérülés kialakulásának reális lehetősége is fennállt. B. Krisztián vádlott bűncselekményből származó laptopot 2009. májusában értékesítette 50.000 forintért. A laptopot a nyomozó hatóság később lefoglalta, így a kár egy része megtérült.

B. Tibor vádlott előzetes letartóztatásban van, két társa szabadlábon védekezik.