Felfüggesztettet kaptak a kútvíztől meghalt csecsemő rokonai

2010.04.15. 14:11
Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős határozatában a nitrátos kútvíz miatt 2008-ban meghalt lothárdi csecsemő két hozzátartozójának büntetését. A gyermek anyját és az egyik nagyszülőt első fokon felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta tavaly decemberben a Baranya Megyei Bíróság.

A táblabíróság megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság döntését. E szerint gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében bűnös az egy hónapos korában elhunyt gyerek anyja és nagyanyja, akiket egy-egy év, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy mindketten enyhe fokban korlátozottak cselekedeteik súlyának felismerésében, kiskorú gyermekről gondoskodnak, s a gyerek elvesztése önmagában is nagy büntetés számukra.

Az anya 2008. november végén szülte meg gyerekét született, akit rossz lakhatási körülmények között neveltek a baranyai Lothárd községben. Bár a védőnő az anyát és a nagyszülőt is többször figyelmeztette arra, hogy a kútvíz sem terhes nőknek, sem csecsemőnek nem adható, ők a tápszert mégis azzal higították. A gyerek december 27-én rosszul lett, mentővel a pécsi gyermekklinikára szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni. A boncolás során derült ki, hogy a halál oka nitrátmérgezés. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai a kútvízből később az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó nitráttartalmat mutattak ki. A víz fogyasztása még felnőtt emberek számára is veszélyes volt. A hozzátartozók azt vallották: volt vezetékes vizük is, a kutat spórolásból használták..