Négyen úszták meg a Koszi-klánból

2010.06.01. 09:09 Módosítva: 2010.06.01. 10:59
A Koszi-klán tagjait bűnszervezetben elkövetett emberölésért, rablásért, zsarolásért, illetve lopásért és más bűncselekmények miatt ítélték el első fokon. A legenyhébb ítélet másfél év felfüggesztett börtön, a legsúlyosabb pedig életfogytiglani fegyház. Négy vádlottat felmentettek. Az ítéletet még indokolja Bartkó Levente bíró.

A diósdi maffiaper 41 vádlottja közül 30-at ítélt letöltendő szabadságvesztésre kedden hozott elsőfokú ítéletében a Pest Megyei Bíróság. Egy ember kapott életfogytiglant, további nyolc vádlott kapott tíz év, vagy annál hosszabb időtartamú szabadságvesztést. A letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottak közül tucatnyinak csak néhány hónapra kell büntetés-végrehajtási intézetbe vonulniuk, mert az előzetes letartóztatás során a büntetésük jelentős részét letöltötték.
Mivel egy vádlott ügyét elkülönítették, 40 vádlott ügyében hozott ítéletet a bíróság: a letöltendő szabadságvesztések mellett további hat vádlott szabadságvesztését próbaidőre függesztette fel, hét vádlottat pedig részben, illetve egészében felmentett az ellene emelt vád alól. A rendelkező rész felolvasását követően nyolc vádlottat előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság a kiszabott szabadságvesztésre tekintettel.

A diósdi maffiaper vádlottjai hallgatják az ítélethirdetést a Legfelsőbb Bíróságon
A diósdi maffiaper vádlottjai hallgatják az ítélethirdetést a Legfelsőbb Bíróságon

A tárgyalást különösen szigorú biztonsági intézkedések között tartották. A Legfelsőbb Bíróság épületének környékét - ahol a Pest megyei Bíróság a sok vádlottra tekintettel tárgyalta az ügyet - a rendőrség kordonokkal hermetikusan körbezárta, több tucatnyi rendőr őrizte az épületet kívül és belül egyaránt. Ugyancsak több tucatnyi kommandós tartózkodott az igazságügyi palotában, amelyet kutyákkal is átvizsgáltak.

Olajlopás, gyilkosság, rablás

A vád szerint a 41 fős bűnszervezet tagjaiból kerültek ki a Mol százhalombattai finomítóját több száz milliós, esetleg milliárdos nagyságrendben megkárosító olajlopások tettesei, a diósdi kettős gyilkosság elkövetői, illetve számos pénzszállító autó és bankfiók támadói. A hosszú bűnlajstromban szerepel az 1997-es úgynevezett Porschés robbantás is.

A diósdi kettős gyilkosság és a százhalombattai olajlopás egyesített büntetőpere 2008 áprilisában kezdődött a Pest Megyei Bíróságon (PMB). A maffiaügyben az ügyészség összesen 41 embert vádolt meg.

A Koszi-klánhoz tartozó vádlottak fő tevékenysége az olajlopás volt, de pénzszállítókat, bankokat is raboltak, és a "versenytársak" elriasztása érdekében gyakran alkalmaztak erőszakot. A bűnszervezet először 1999-ben szerepelt a híradásokban, amikor Szigetszentmiklóson összecsaptak egy rivális bandával. A lőtt és szúrt sebesülések miatt több klántag börtönbe került.

A diósdi gyilkosság volt a kulcs

A társaság 2005 áprilisában került ismét a rendőrség látókörébe: március 31-én Diósd külterületén megtalálták a több lövéssel kivégzett a Pipás becenevű F. Józsefet és Colosként ismert testőrét, K. Norbertet. A nyomozók a családjától megtudták, hogy Pipás aznap komoly pénzbevételre számított. Felderítették, hogy megzsarolta Cz. Attilát és P. Istvánt: 20 millió forintot kért, hogy ne jelentse fel őket, amiért megfúrták egy üzemanyagvezetéket a százhalombattai finomítónál.

A két megzsarolt olajtolvaj a Koszi-klán központi figuráihoz, a testvérpár Sz. Istvánhoz és Sz. Miklóshoz fordult védelemért. Sz.-ék P. Sándort és K. Ferencet bízták meg a zsarolók ártalmatlanításával. A bérgyilkosok eElállták a pénz átvételére érkező zsarolók kocsijának az útját, majd miután a kalasnyikov besült, P. Sándor pisztollyal szitává lőtte Pipást és Colost. A fegyvereket a Dunába dobták. A gyilkosságért 2,4 millió forintot kaptak.

Megrendelésre is dolgoztak

A nyomozók az első letartóztatásokkal párhuzamosan tudták elkezdeni felgöngyölíteni a klán viselt dolgait. Az olajlopások mellett a szervezet másik fő profilja a "bérmunka" volt: súlyos bűncselekményeket követtek el külső megbízók megrendelésére. A diósdi kettős gyilkosság mellett egy másik emberölést is előkészítettek, amikor egy mentőszolgálat vezetőjét tetette volna el láb alól két rivális társaság tulajdonosa.

Nem kímélték az olajszállítással foglalkozó  riválisok szállítmányait sem: az egyik esetben vállról indított rakétával lőttek egy tartálykocsira, máskor lövéssorozatot adtak le egy 12 kamionból álló konvojra, egy konkurens cég vezetőjét pedig hat lövéssel sebesítették meg.

A bűnszervezet tagjai követték el 2002 októberében a 72 millió forintos pénzszállító-rablást az Egér-útnál, valamint a Szerémi úti sikertelen támadást. Kiraboltak egy K&H bankfiókot Kispesten, az IEB Vízipók utcai fiókjában pedig csak a riasztás miatt jártak sikertelenül, miután lábon lőtték a biztonsági őrt.

A klánt rendőrök is segítették

A nyomozás megállapította, hogy ha kellett, a bűnszervezet vezetői akár száz embert is is össze tudtak trombitálni egy-egy akcióhoz. A nyomozati anyag 30 ezer oldalt tesz ki, a rendőrök több száz tanút hallgattak meg.

Sz. Istvánt és Miklóst 2006 áprilisában tartóztatták le. A rendőrség szerint ők voltak a MOL-olajvezeték megdézsmálásának irányítói és fő haszonélvezői is, azonban ez mégsem szerepel a bűnlajstromukban Az ügyészség szerint ugyanakkor az olajlopással okozott kár a rendőrség által feltárt néhány tízmilliósnál jóval nagyobb, akár milliárdos nagyságrendű is lehetett.

Az ügynek volt rendőrök is a vádlottjai, ők a lopott olajszállítmányok célbajuttatásánál segédkeztek. Néhány vádlott azért menekülhetett a letartóztatások elől Thaiföldre, mert rendőrségi forrásból figyelmeztették őket.

A többi vádlott ellen a  ügyész fegyház, illetve börtönbüntetést kért bűnszervezet tagjaiként  jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás; súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás; aljas indokból elkövetett testi sértés; különösen nagy értékre elkövetett fegyveres rablás, illetve kísérlete; előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés, illetve a bűncselekmény elkövetésében való felbujtás; lőfegyverrel és lőszerrel, robbanóanyaggal való visszaélés miatt.

Házi őrizetben

A vádlottak többsége eleve szabadlábon védekezett. A nyomozás elhúzódása miatt az addig előzetes letartóztatásban lévő, súlyosabb bűncselekményekkel vádolt kilenc vádlott (köztük a két Sz.-testvér) is házi őrizetbe került (a törvény szerint ugyanis az előzetes letartóztatás maximális hossza három év lehet). Később közülük ketten (így Sz. István) is megsértették a házi őrizet szabályait, és visszakerültek a börtönbe. A vádlottak közül négyen (köztük a bérgyilkos P. Sándor) kötöttek vádalkut és tettek teljes körű vallomást, biztonságukra a rendőrség tanúvédelmi programja keretében vigyáznak.