Friderika
12 °C
29 °C

Laza házi őrizetbe kerül a Koszi-klán

2008.09.10. 16:31
Heteken belül több tucat súlyos bűncselekményekkel vádolt bandatag szabadul a rácsok mögül, mert az őrizetbe vételük és előzetes letartóztatásba helyezésük óta eltelt három évben nem született még elsőfokú ítélet sem az ügyükben, és a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében három évnél hosszabb ideig senki nem tartható előzetesben.

Két hosszú évvel a nyomozás kezdete után emelt csak vádat az ügyészség a Koszi-klán tagjai ellen, ráadásul csak tíz hónappal később álltak bíróság elé, és mivel ítélet azóta sem született, a gyanúsítottakat szabadon kell engedni, írta a szerdai Népszabadság. A "Fél tucat keresztapa szabadlábon" című írás kiemeli, hogy hamarosan hazaengedik a Fekete Seregként elhíresült, M. Róbert vezette bűnszervezet legtöbb tagját is. Gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más, "maffia-bűncselekmények" vannak a banda ellen benyújtott vádiratban.

Az M. Róbert és társai ellen folyó perben több tucat tanút hallgattak ki. Akik a bíróság előtt M. Róbert ellen vallottak, most bosszútól tartanak: nem bíznak a hatósági védelemben, félnek, hogy a bűnözők, akiket vallomásukkal rács mögé juttattak, még mielőtt külföldre szöknének az igazságszolgáltatás elől, leszámolnak velük vagy családjukkal.

Kijönnek az előzetesből

Mint ismeretes, a Koszi-klán perében a vádlottak közül kilencen voltak a per kezdetén előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekeznek. Mire megszületik az első fokú ítélet, valóban kiengedik az előzetes letartóztatásból a vádlottak nagy többségét, tudta meg az Index Miszori Lászlótól, a Pest Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetőjétől. Miszori László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a súlyos bűncselekményekkel vádolt bandatagok nem szabadlábra kerülnek, hanem a maximális, hároméves előzetes letartóztatási időszak leteltével a bíróság enyhébb kényszerintézkedés bevezetéséről dönt. Ez a jelen esetben többnyire házi őrizet, aminek betartását a lakhely szerint illetékes rendőrség ellenőrzi.

Hasonló a helyzet a "Ragyás Tóni" meggyilkolása miatt indult másik nagy büntetőperben is, ami M. Róbert és 26 másik vádlott ellen zajlik a Fővárosi Bíróságon. A bíróság sajtóosztályától azt a szűkszavú tájékoztatást kaptuk levélben, hogy " M. Róbert és társai ellen emberölés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő ügyben 2008 szeptember 20. napján az I. rendű vádlott tekintetében az előzetes letartóztatás időtartama eléri a három évet, ezért az ide vonatkozó hatályos büntetőeljárási jogszabályok alapján az ő előzetes letartóztatása megszűnik".

Be kell tartani a házi őrizet szabályait

A törvény szerint két év nyomozati szak után egy év bírósági szak következhet, legfeljebb ennyi ideig lehet előzetesben tartani bárki vádlottat. Miszori László kifejtette, hogy nem a bírósági szakban "csúszott el" az ügy. A Koszi-klán viselt dolgaival kapcsolatban 2006 augusztusában volt az első (a százhalombattai olajfinomító megcsapolásának ügyében), majd 2007 szeptemberében volt a második vádemelés (a diósdi kettős gyilkosság és más súlyos bűncselekmények, védelmi zsarolás, rablás, pénzszállítók elleni támadás miatt). Az ügyeket a szoros összefüggések miatt végül egyesíteni is kellett, így a Pest Megyei Bíróságon 2008. április 1-én kezdődhetett meg a 36 vádlottas monstre per. A bíróság két bírót jelölt ki a tárgyalás lefolytatására, akik dedikáltan csak ezzel az üggyel foglalkoznak, heti két-három tárgyalási napot tartva, így a tervek szerint kevesebb mint egy év alatt, 2009 márciusában születhet meg az elsőfokú ítélet.

Az ítélethirdetésig a 36 vádlottból csak kettő marad rácsok mögött, előzetes letartóztatásban: a Koszi-klán vezetőjének tartott, Sz. István és testvére, Sz. Miklós, az ő esetükben április 6-án jár le a három év. "A tárgyalás megkezdése óta egy vádlottat már házi őrizetbe helyeztek, rendesen eljárt eddig a tárgyalásokra, rendszeresen ellenőrzik, hogy betartja-e a házi őrizet szabályait" - mondta Miszori László, aki szerint egyébként nem ritka az, hogy súlyos bűncselekmények elkövetői kikerülnek az előzetesből, mielőtt megszületne a bírósági ítélet.

A diósdi per vádlottjai közül szeptember 22-én kerül ki a fogságból az a vádlott, akit minősített emberöléssel vádolnak, mondta Miszori László. A férfi mivel vádalkut kötött a hatóságokkal, tanúvédelmi programban vesz részt és várhatóan házi őrizetbe kerül. Október elején jön ki a rácsok mögül a következő vádlott, és őt követi lassan a többi is, ráadásul olyanok, akik között komoly érdekellentétek vannak. "Ha nem tartják be a házi őrizet szabályait, akkor azonnal visszakerülnek előzetes letartóztatásba."

Otthon ülnek és várják a járőrt

Miszori László szerint a gond ott van, hogy a házi őrizet már nem olyan szigorú, szabadságot korlátozó kényszerintézkedés, mint volt régebben, ugyanis a 2003. július 1-jén életbe lépett új büntetőeljárási törvény lazított a gyeplőn. Egyfelől a rendőrség már nincs kötelezve a házi őrizetben lévő vádlottak folyamatos őrzésére, nincsenek permanens kontroll alatt a súlyos bűncselekményekkel vádolt emberek. Másfelől bár lenne törvényi lehetőség műszeres nyomkövető berendezés felszerelésére a házi őrizetbe helyezett vádlottakra, a gyakorlatban ez nem működik: egyrészt a vádlott belegyezése kell a rádiós adóval ellátott kar- vagy bokaperec viselésére, másrészt a rendőrségnek nincs is pénze az elektronikus őrszerkezet beszerzésére és üzemeltetésére. "Személyes véleményem szerint ezen a téren nagy mulasztás van. A törvényhozók megalkották a jogszabályt, pénzt azonban már nem biztosítottak az alkalmazására" - mondta a kollégium-vezető.

Tehát jelen állás szerint a bv-intézetekből kiszabaduló, házi rabságra fogott vádlottak jogilag nincsenek szabadlábon, gyakorlatilag azonban csak az elszórt rendőri ellenőrzés tarthatja otthon őket. A lakhely szerint illetékes rendőrségekkel a bíróság rendszeres kapcsolatban van, a rendőrségeknek jelentéstételi kötelezettségük van arról, hogy a "gondjaikra bízott" vádlottak betartják-e a házi őrizet szabályait. Ez tehát összességében annyit jelent, hogy a Koszi-klán vezetőihez és tagjaihoz hetente egyszer-kétszer, szúrópróbaszerűen becsöngethetnek a járőrök, hogy otthon tartózkodnak-e.