Judit
2 °C
7 °C

Laza házi őrizetbe kerül a Koszi-klán

2008.09.10. 16:31
Heteken belül több tucat súlyos bűncselekményekkel vádolt bandatag szabadul a rácsok mögül, mert az őrizetbe vételük és előzetes letartóztatásba helyezésük óta eltelt három évben nem született még elsőfokú ítélet sem az ügyükben, és a büntetőeljárásról szóló törvény értelmében három évnél hosszabb ideig senki nem tartható előzetesben.

Két hosszú évvel a nyomozás kezdete után emelt csak vádat az ügyészség a Koszi-klán tagjai ellen, ráadásul csak tíz hónappal később álltak bíróság elé, és mivel ítélet azóta sem született, a gyanúsítottakat szabadon kell engedni, írta a szerdai Népszabadság. A "Fél tucat keresztapa szabadlábon" című írás kiemeli, hogy hamarosan hazaengedik a Fekete Seregként elhíresült, M. Róbert vezette bűnszervezet legtöbb tagját is. Gyilkosság, zsarolás, védelmi pénzek szedése és más, "maffia-bűncselekmények" vannak a banda ellen benyújtott vádiratban.

Az M. Róbert és társai ellen folyó perben több tucat tanút hallgattak ki. Akik a bíróság előtt M. Róbert ellen vallottak, most bosszútól tartanak: nem bíznak a hatósági védelemben, félnek, hogy a bűnözők, akiket vallomásukkal rács mögé juttattak, még mielőtt külföldre szöknének az igazságszolgáltatás elől, leszámolnak velük vagy családjukkal.

Kijönnek az előzetesből

Mint ismeretes, a Koszi-klán perében a vádlottak közül kilencen voltak a per kezdetén előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekeznek. Mire megszületik az első fokú ítélet, valóban kiengedik az előzetes letartóztatásból a vádlottak nagy többségét, tudta meg az Index Miszori Lászlótól, a Pest Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetőjétől. Miszori László ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a súlyos bűncselekményekkel vádolt bandatagok nem szabadlábra kerülnek, hanem a maximális, hároméves előzetes letartóztatási időszak leteltével a bíróság enyhébb kényszerintézkedés bevezetéséről dönt. Ez a jelen esetben többnyire házi őrizet, aminek betartását a lakhely szerint illetékes rendőrség ellenőrzi.

Hasonló a helyzet a "Ragyás Tóni" meggyilkolása miatt indult másik nagy büntetőperben is, ami M. Róbert és 26 másik vádlott ellen zajlik a Fővárosi Bíróságon. A bíróság sajtóosztályától azt a szűkszavú tájékoztatást kaptuk levélben, hogy " M. Róbert és társai ellen emberölés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő ügyben 2008 szeptember 20. napján az I. rendű vádlott tekintetében az előzetes letartóztatás időtartama eléri a három évet, ezért az ide vonatkozó hatályos büntetőeljárási jogszabályok alapján az ő előzetes letartóztatása megszűnik".

Be kell tartani a házi őrizet szabályait

A törvény szerint két év nyomozati szak után egy év bírósági szak következhet, legfeljebb ennyi ideig lehet előzetesben tartani bárki vádlottat. Miszori László kifejtette, hogy nem a bírósági szakban "csúszott el" az ügy. A Koszi-klán viselt dolgaival kapcsolatban 2006 augusztusában volt az első (a százhalombattai olajfinomító megcsapolásának ügyében), majd 2007 szeptemberében volt a második vádemelés (a diósdi kettős gyilkosság és más súlyos bűncselekmények, védelmi zsarolás, rablás, pénzszállítók elleni támadás miatt). Az ügyeket a szoros összefüggések miatt végül egyesíteni is kellett, így a Pest Megyei Bíróságon 2008. április 1-én kezdődhetett meg a 36 vádlottas monstre per. A bíróság két bírót jelölt ki a tárgyalás lefolytatására, akik dedikáltan csak ezzel az üggyel foglalkoznak, heti két-három tárgyalási napot tartva, így a tervek szerint kevesebb mint egy év alatt, 2009 márciusában születhet meg az elsőfokú ítélet.

Az ítélethirdetésig a 36 vádlottból csak kettő marad rácsok mögött, előzetes letartóztatásban: a Koszi-klán vezetőjének tartott, Sz. István és testvére, Sz. Miklós, az ő esetükben április 6-án jár le a három év. "A tárgyalás megkezdése óta egy vádlottat már házi őrizetbe helyeztek, rendesen eljárt eddig a tárgyalásokra, rendszeresen ellenőrzik, hogy betartja-e a házi őrizet szabályait" - mondta Miszori László, aki szerint egyébként nem ritka az, hogy súlyos bűncselekmények elkövetői kikerülnek az előzetesből, mielőtt megszületne a bírósági ítélet.

A diósdi per vádlottjai közül szeptember 22-én kerül ki a fogságból az a vádlott, akit minősített emberöléssel vádolnak, mondta Miszori László. A férfi mivel vádalkut kötött a hatóságokkal, tanúvédelmi programban vesz részt és várhatóan házi őrizetbe kerül. Október elején jön ki a rácsok mögül a következő vádlott, és őt követi lassan a többi is, ráadásul olyanok, akik között komoly érdekellentétek vannak. "Ha nem tartják be a házi őrizet szabályait, akkor azonnal visszakerülnek előzetes letartóztatásba."

Otthon ülnek és várják a járőrt

Miszori László szerint a gond ott van, hogy a házi őrizet már nem olyan szigorú, szabadságot korlátozó kényszerintézkedés, mint volt régebben, ugyanis a 2003. július 1-jén életbe lépett új büntetőeljárási törvény lazított a gyeplőn. Egyfelől a rendőrség már nincs kötelezve a házi őrizetben lévő vádlottak folyamatos őrzésére, nincsenek permanens kontroll alatt a súlyos bűncselekményekkel vádolt emberek. Másfelől bár lenne törvényi lehetőség műszeres nyomkövető berendezés felszerelésére a házi őrizetbe helyezett vádlottakra, a gyakorlatban ez nem működik: egyrészt a vádlott belegyezése kell a rádiós adóval ellátott kar- vagy bokaperec viselésére, másrészt a rendőrségnek nincs is pénze az elektronikus őrszerkezet beszerzésére és üzemeltetésére. "Személyes véleményem szerint ezen a téren nagy mulasztás van. A törvényhozók megalkották a jogszabályt, pénzt azonban már nem biztosítottak az alkalmazására" - mondta a kollégium-vezető.

Tehát jelen állás szerint a bv-intézetekből kiszabaduló, házi rabságra fogott vádlottak jogilag nincsenek szabadlábon, gyakorlatilag azonban csak az elszórt rendőri ellenőrzés tarthatja otthon őket. A lakhely szerint illetékes rendőrségekkel a bíróság rendszeres kapcsolatban van, a rendőrségeknek jelentéstételi kötelezettségük van arról, hogy a "gondjaikra bízott" vádlottak betartják-e a házi őrizet szabályait. Ez tehát összességében annyit jelent, hogy a Koszi-klán vezetőihez és tagjaihoz hetente egyszer-kétszer, szúrópróbaszerűen becsöngethetnek a járőrök, hogy otthon tartózkodnak-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?