Amnéziás tanúk beszéltek a Cozma-perben

2010.10.05. 20:14
A Cozma-ügy keddi tárgyalásán olyan tanúkat hallgatott meg a Veszprém Megyei Bíróság büntetőtanácsa, akik már nem is tartózkodtak a helyszínen, amikor a diszkóbeli verekedés és az emberölés történt.

Alföldi Gábor, Makai Renátó és Kollár László Pécsről érkeztek a gyilkosság hajnalát megelőző este, 2009. február 7-én Enyingre, ahol Raffael János lakásán - aki a Cozma-ügyben a csoportosan elkövetett garázdaság bűnperében a hatodrendű vádlott - születésnapot ünnepeltek.

Alföldi Gábor azt vallotta, hogy a gyilkossági ügy vádlottjait - így például Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt - nem is ismeri. Kijelentette, hogy ő csak sofőr volt, nem ivott, de, mint mondta: az enyingi benzinkútnál már nagy piálást rendezett a társaság. Kést senkinél nem látott.

Másnap értesült a gyilkosságról

A tanú elmondta: Veszprémben addig sosem járt, a Patrióta lokálban a tetőbárban tartózkodott, mert az alagsori táncplaccon hatalmas tömeg volt. Mint vallotta, nagyon unatkozott, a pécsieken kívül nem is ismert senkit sem, ezért otthagyta a bulit és vele tartott Makai Renátó, Kollár László és egy enyingi srác is.

Alföldi Gábor elmondta: a gyilkosságról másnap a híradásokból értesült és Kassai Henrik barátjának meg is jegyezte, hogy "ez egy nagyon szemét dolog volt". (Kassai Henrik - aki a garázdasági ügy 12. rendű vádlottja - szintén Alföldi Gábor kocsijával utazott Pécsről Enyingre, majd a bakonyi megyeszékhelyre, de ő ott maradt a veszprémi bárban.)

Alföldi Gábor beszámolt arról is, hogy a gyilkosság utáni napokban Kassai Henrik befolyásolni akarta, azaz mondja majd azt a rendőrségen, amit ő és még néhányan vallottak, de Alföldi erre azt válaszolta: nem kíváncsi arra, hogy ők mit vallottak és befejezi a barátkozást.

Alig emlékszik

Makai Renátó közölte a bírósággal: alig emlékszik már valamire a történtekből, ezért inkább a rendőrségi vallomását olvassák fel. A bíró felolvasta a vallomást, s többek közt az hangzott el, hogy már Enyingen nagyon bepiált, ezt Veszprémben - ahol még ő sem járt sosem - folytatta a bárban, majd két óra körül Alföldivel elindultak vissza Pécsre. Vallomása szerint ő is csak a másnapi híradásokból tudta meg, hogy Veszprémben megöltek egy kézilabdást és éppen ott, ahol éjszaka szórakoztak.

Kollár László tanú is azt vallotta, hogy senkinél nem látott kést, lökdösődést, kötözködést sem tapasztalt a veszprémi lokálban, ahol pedig igen nagy tömeg volt. Vallomása szerint eléggé ittas volt, jóformán semmire sem emlékszik, "Renátó barátjával és Alföldivel hamar elindultak haza Pécsre".

Kolompár Csaba tanú nem jelent meg a keddi tárgyaláson.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zsarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön azonnali műtétet kellett elvégezni.