Cozma nem provokált

2010.09.16. 16:33 Módosítva: 2010.09.16. 16:55
A román kézis ügyének tárgyalásán levetítették a veszprémi Patrióta bár felvételeit: Cozma nem volt agresszív, hátulról támadtak rá.

A Cozma-ügy tárgyalásának negyedik napján, csütörtökön a  Patrióta lokál videokameráinak felvételeit vetítették le a Veszprém Megyei Bíróságon. A gyilkosság előtt rögzített felvételek közül néhány – a vádirattal egyezően – azt igazolja , hogy az áldozatul esett Marian Cozma nem volt agresszív, nem lökdösött senkit, hanem váratlanul és hátulról támadtak rá.

A férfi legalább egy-másfél méretnyi távolságból indult el Cozma felé, s a neki háttal álló magas sportolóra támadt. A meglepett sportoló megfordult, erre ütött ő is, de közben rátámadt egy másik kopasz (fehér pólós) férfi is, majd mások is bekapcsolódtak a verekedésbe.

A földön fekvő Cozma nem látható a kamera felvételén, azonban az igen, hogy többen is rugdalnak valakit. Látható a diszkóbeli felvételeken a negyedrendű vádlott, Pál Gábor és az ötödrendű Bihari Csaba is.

Az egyik filmen látható az alagsori diszkóból a lépcsőn fölfelé futó Marian Cozma, Zarko Sesum kézilabdás és Raffael Sándor, az ügy elsőrendű vádlottja is, akinek a pólója hátul feltehetően véres és tapogatja a feje tetejét. Vallomása szerint őt egy üveggel a diszkóban fejbe vágták.

A nyomozás adatai szerint a másodrendű vádlott, Németh Győző volt "fekete pólóban", aki viszont a rendőrségi vallomásában azt állította, hogy Marian Cozma rá "kihívóan nézett" és többször is meglökte, sőt a sportoló támadt rá. A diszkóbeli felvételek nem az ő vallomását, hanem egyértelműen a vád, az ügyészség álláspontját támasztják alá.

Levetítették a bűnesetről készített animációs filmet is, amely szerint Cozmára hárman támadtak rá a Patrióta lokál előtt - Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván -, s a nyomozati adatok alapján készített film szerint miközben Cozmát Németh és Sztojka szemből támadta,

Raffael a hátához került, s balkézzel, nagy erővel a bal hónalja alatt megszúrta Marian Cozmát, aki azonnal hanyatt zuhant. A film szerint a támadók többször belerúgnak a mozdulatlan testbe. Kamarás Gábor, az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor védője "színtiszta fikciónak" minősítette az animációs filmet, s vitatta annak valóságtartalmát a másod- és harmadrendű vádlott védője is.

A bíróság a tárgyaláson elutasította Pál Gábor, Bihari Csaba és a hetedrendű vádlott, Antalik László szabadlábra helyezési kérelmét. A vádlottak védői kérték, hogy a felvételeket a bíróság adja ki számukra, míg az ügyész ennek elutasítását indítványozta. Németh Balázs tanácsvezető bíró közölte, hogy erről később határoz az eljáró tanács.

A bíró bejelentette, hogy a Cozma-ügy tárgyalását október 4-én folytatják. Marina Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait – a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet –  életveszélyesen megsebesítették. A bűncselekmény ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport