Síntörések, váltólefagyások miatt késnek a vonatok

2010.12.19. 08:23
A hideg és a szeles, havas idő több helyen is problémát okoz a vasúti közlekedésben. Sok helyen váltóállítási problémák, máshol síntörés nehezíti a vonatközlekedést - tájékoztatott a Mávinform. Késnek a vonatok például a Budapest-Vác, a Budapest-Miskolc vonalon, és késések vannak Szeged, Dombóvár és Pécs környékén is.

Átlagosan 15-20 perces késésekre lehet számítani Budapest elővárosi közlekedésében, a Budapest - Vácrátót - Vác vonalon váltóállítási problémák miatt.

A Budapest - Hatvan - Miskolc vonalon, Füzesabony és Kál-Kápolna között síntörés történt fél hatkor, ezért 15-20 perces késések lehetnek a helyreállításig. Jelenleg ezen a szakaszon csak egy vágányon közlekednek a vonatok. délelőtt sikerül helyreállítani a síntörést.

Szeged és Hódmezővásárhely között, Algyőnél szintén váltóállítási problémák vannak, ezért itt átlagosan 10-15 perces késésre kell számítani az utasoknak.

Dombóvár és Vásárosdombó között biztosítóberendezési hiba miatt 10-15 perces késések vannak, ezek a Budapest-Pécs között közlekedő vonatokat is érintik. A Dombóvár - Gyékényes vonalon és a Nagykanizsa - Gyékényes vonalon is lehet 10-15 percnyi késésre számítani.

A szél, valamint az elhaladó vonat ellenszele a havat sok helyen ismét a váltókba hordja, ezért minden vonat elhaladása után újra ki kell tisztítani azoka. Emiatt a hóborította területeken a váltókat folyamatosan tisztítja a MÁV több száz készenléti szolgálatban lévő munkatársa, és a váltófűtő berendezések is üzemelnek.

Ennek ellenére váltóállítási problémák, műszaki hibák, felsővezeték-szakadások, zárlatok előfordulhatnak, aminek következtében egyes személyszállító vonatoknál lehetséges a menetidő 10-15 perces meghosszabbodása. Azonban a nagymennyiségű hó és a -10, -15 fokos hideg ellenére is biztosított a folyamatos vasúti közlekedés – olvasható a Mávinform közleményében.