Élete végéig börtönben marad a tompai gyilkos

2011.04.05. 12:42 Módosítva: 2011.04.05. 14:37

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Szűcs Istvánt a Bács-Kiskun megyei bíróság, a harmincéves kelebiai férfi 2009 novemberében három embert meggyilkolt Tompán. Az elsőfokú ítélet szerint az elítélt feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezett.

A férfit aljas célból, különös kegyetlenséggel, több emberen, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, jelentős értékre irányuló kifosztásban és jármű önkényes elvételében találta bűnösnek a bíróság.

Feleky István tanácsvezető bíró ítéletében kiemelte: a megyei bíróság a vádtól eltérő minősítést állapított meg; az aljas indokból minősítést aljas célból elkövetett emberölésre változtatta. A vádat az ügyészség is ennek megfelelően megváltoztatta a bizonyítási eljárás során.

A vádlott rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet, semmilyen érzelem nem volt leolvasható az arcáról. Az ítélet indoklása alatt mereven a padlóra szegezte a tekintetét. A férfi a nyomozás során elismerte, hogy ő követte el a brutális bűncselekményt. A bíróság előtt is beismerő vallomást tett, eszerint ő ölte meg a korábban lovastanyaként üzemelő ingatlan három lakóját, a 65 éves K. Józsefet, 63 éves feleségét és 41 éves lányukat.

Feleky István bíró részletesen ismertette a bűncselekmény elkövetésének körülményeit. Szűcs István az ingatlanon dolgozott udvari munkásként. Egyszer szóváltásba keveredett a tulajdonos feleségével, majd egy ötven centiméteres feszítővassal fejbe vágta a 63 éves nőt. A földre kerülő nő vállára lépett, majd többször lesújtott az asszonyra. Az első gyilkosság után a főépületbe ment. A súlyosan beteg, ágyban fekvő idős férfira teljes erőből hat csapást mért, az áldozat az ütések miatt meghaltak.

A férfi ezután átkutatta a lakást. Talált egy lemezkazettát, amelyben csaknem másfél millió forint értékben ékszerek, valamint több mint hétmillió forint összegben magyar és európai uniós készpénz volt. Ezután hazaérkezett az idős házaspár lánya, őt a férfi egy épületbe csalta, és a feszítővassal fejbe vágta. A nő hasra esett, a férfi a hátára lépett, és többször is lesújtott rá.

Ezután a család autójának csomagtartójába tette a két nő holttestét, majd a meggyilkoltak traktorjával hazament. A gyilkosságoknál használt kesztyűt és a ruháit elégette, a pénzt és az ékszereket elásta.

A bűncselekmény felfedezése után a nyomozók már az első nap kihallgatták a férfit. Tagadta a bűncselekmény elkövetését; akkor elengedték. A nyomozás eredményeként gyanúba kerülő férfit ismét kihallgatták, ekkor ellentmondásokba keveredett. Őrizetbe vétele, majd letartóztatása után tíz nappal elismerte a bűncselekmény elkövetését. A rendőrök az elásott pénzt és az értékeket is megtalálták.

A vádhatóság képviselője az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője szóban jelezte, hogy fellebbezést nyújtanak be határozott idejű szabadságvesztés megállapításáért, illetve azért, hogy ne zárják ki a feltételes szabadlábra helyezés kedvezményéből. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.