Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mínusz 15, tomboló szél, havazás

Fontosabb részletek
  • Az északnyugati megyék kivételével országszerte fennakadásokat okozott a havazás és a rendkívüli hideg.
  • Csongrád és Békés megye egyes részein 40-50 centi hó esett.
  • Sok koccanásos baleset történt, a rendőrök 249 embert vittek melegedőbe a hét végén.
  • A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatának telefonszáma: +36 1 338 4186.
  • Európában már négyszáznál is több halálos áldozata van a fagynak.
  • Ha hótorlaszt, jégcsapot lát, extrém hidegre ébredt, írja meg nekünk, vagy töltse fel képét az Indára!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A zord hideg és a fagyriasztás miatt Krisna-hívők ételosztással készülnek az elkövetkezendő időszakra. Másfélszeresére növelik az adagszámot ételosztó pontjaikon. Ezzel hetente már több mint 10 000 adag ételt oszt szét csak a fővárosban, és további több ezer adagot országszerte.

  • Szerdán és csütörtökön soron kívül üléseztek Békésben a helyi védelmi bizottságok. Orosházán arról is döntöttek, hogy elhalasztják a Táncsics Mihály Gimnázium szombatra tervezett szalagavatóját.

  • Összeírták Békés megyében a vesebetegeket, a közvetlenül szülés előtt álló kismamákat és a krónikus betegeket, hogy a várható rendkívüli időjárásban fokozottan figyelhessenek rájuk. A megyei egészségügyi védelmi bizottság alelnöke, Mucsi Gyula elmondta: a lista a védőnői hálózat, a mentőszolgálat és a járóbeteg-szakellátás adatai alapján készült, azért, hogy a betegek és a kismamák a szokatlan hidegben is folyamatos egészségügyi ellátást kapjanak. Ha szükséges lesz, akkor a megye kórházai és járóbeteg-szakellátói eszközöket, orvosokat és szakápolókat csoportosítanak át a veszélyeztetett területekre, fogadják a sérülteket, intézkednek a folyamatos gyógyszerellátásukról.

  • Hat halálos áldozatot követelt eddig a téli időjárás Szerbiában, 14 községben rendkívüli állapotot hirdettek, körülbelül hétezer tanuló nem ment csütörtökön iskolába, mert tanítási szünnapot rendeltek el. Súlyos gondok vannak az áramellátással, számos falu megközelíthetetlen a másfél vagy kétméteres hótorlaszok, egyes helyeken négyméteres hóakadályok miatt. Hat és félezer háztartás maradt áramellátás nélkül.

    Németországban is több ember megfagyott a napok óta tartó hidegben. A német országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a csütörtöki lesz a tél leghidegebb éjszakája. (MTI)

  • Már délelőtt 11 órától hazamehetnek az iskolások pénteken Dunaújvárosban, ha a közlekedési helyzet úgy kívánja - döntött csütörtöki rendkívüli ülésén a helyi védelmi bizottság. Az oktatási intézmények időben tájékoztatni fogják a gyermekeket és szüleiket a hazautazás lehetőségeiről. Akik mégsem tudják elhagyni a várost, a Vasvári Pál Általános Iskola tornatermét nyitják ki, és ott az ellátásukról is gondoskodnak. A Béke téri buszpályaudvaron elakadó utasoknak megnyitják az uszoda földszinti részét, és ha szükséges, további intézményeket is bevonnak. Hétfőre - ha az útviszonyok nem megfelelőek - tanítási szünetet rendelnek el. (MTI)

  • A jeges árvíz elleni készültséget léptetett életbe a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig). Tiszabábolna és Kisköre között a Tiszán megszakításokkal áll a jég, míg a Kisköre alatti szakaszon a vízfelület 60-90 százalékán úszó jég figyelhető meg. A Tisza-tó területén az egyre alacsonyabb hőmérséklet miatt a jégképződés folyamatos, a nagyobb felületű öblözetekben azonban még nincs összefüggő jégtakaró. A védett holtágakon már beállt a jég, ennek ellenére még nem biztonságos, és a szakemberek mindenkit óva intenek attól, hogy a jégen tartózkodjon. (MTI)

  • Elsősorban a vasúti közlekedésben okozott jelentős fennakadást az Olaszországba is megérkezett rendkívüli hideg, amely miatt Rómában két napra felfüggesztették az iskolai tanítást. Huszonhét év óta nem volt ekkora hideg Olaszországban. A majdnem az egész félszigetet sújtó havazás és fagy elsősorban a vasúti közlekedést bénította meg. Bolognában több órára leállt a repülőtér forgalma. Lombardiában, Milánó környékén pénteken mínusz 4-12 fok körüli hőmérsékletet várnak, mínusz tíz fokot Rómában is. A Rómában várt rendkívüli hideg és a havazás miatt Gianni Alemanno főpolgármester péntek-szombatra elrendelte az iskolák zárva tartását a bölcsődéktől az egyetemig. A szülők tiltakozására az oktatási intézményeket mégis nyitva tartják, az oktatást azonban nem biztosítják. Alemanno emlékeztetett, hogy a havazáshoz kevéssé szokott Rómában pár pehely hó is közlekedési káoszt okozhat. Jó idő csak a szicíliai Palermóban volt, napsütéssel és 16 fokkal.

  • A földgáztárolok kifogástalanül működnek a kapacitás növekedése ellenére. Az elmúlt napokban 13-14 millió köbméterre nőtt az ország napi gázfogyasztása – közölte Gáti István az MMBF Földgáztározó Zrt. vezetője. A megnövekedett igényt továbbra is a stratégiai tartalékok igénybevétele nélkül fedezik, a gázfogyasztás további növekedése sem jelenthet problémát szerinte.

    A stratégiai tárolóban – ahol legalább 600 millió, de maximum 1,2 milliárd köbméter gáznak kell lennie – 915 millió köbméter gáz van, míg a kereskedelmiben további 500 millió köbméter. 1,2 milliárd köbméter egyébként 60 napig elegendő. Ha nem lesz műszaki probléma, akkor a magyar ellátási rendszerben sem lehet zavar Zsuga János, az  FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint. (MTI)

  • A komp még közlekedik, de a Balaton jege már így is 5-11 centis, helyenként tükörsima – mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön. Többek között Fonyód és Siófok önkormányzata is jelezte, hogy jégpályát jelölnek ki hétvégén. Egyelőre azonban veszélyes a jégre menni, a parttól távolodva drasztikusan csökken a jég vastagsága az eddigi mérések szerint. A szükséges jégvastagságról egyébként nincs jogszabály, a tapasztalatok szerint 10 centinél vastagabb, homogén felületnek kell lennie.  Siófokon szombat reggel 8-tól sötétedésig még pályafelügyelet, egészségügyi szolgálat, korcsolyabérlési lehetőség és melegedő is lesz mindennap. (MTI)

    Vadkacsák és sirályok pihennek a Balaton vékony jegén a keszthelyi kikötő közelében.
    Vadkacsák és sirályok pihennek a Balaton vékony jegén a keszthelyi kikötő közelében.
    Fotó: Varga György
  • Péntek déltől erős havazást és szélvihart prognosztizál az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az ország területére, vasárnap estére helyenként akár félméteres is lehet majd a hó. Péntek délelőtt az ország déli részén havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik, majd szombatra virradó éjszaka a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől - nyugatról indulva - kezd majd megszűnni a hóesés.

    Vasárnap estére a hó vastagsága a jelenlegi számítások szerint a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 centiméter között alakul, a legkevesebb, 3-10 centiméternyi hóra északnyugaton lehet számíthat, a főváros térségében pedig 15-25 centis hó várható. Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okozhat hófúvást, a legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 kilométer/órás) Hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként észak-keleten és a Nyugat-Dunántúlon. Hétfőn újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű.

  • A legnagyobb, a szakemberek által tízes fokozatúnak ítélt közlekedési dugók alakultak ki Moszkvában azok után, hogy a mínusz 17-24 Celsius-fokos fagyok mellett erős széllel kísért hóesés kezdődött a 12 milliós nagyvárosban. Az autók lépésben haladnak a legfőbb útvonalakon, holott azok általában három vagy többsávosak. A nagy körgyűrűkön sokkal több a baleset, mint általában, ezért is torlódnak a járművek. A legkritikusabb a helyzet a központban és a főváros déli részén, és estére egyetlen hatalmas egybefüggő dugóvá válik az egész úthálózat.

  • Az állampolgárok életét, testi épségét közvetlenül fenyegető veszély esetén akkor is kezelhetők az érintettek személyes adatai, ha ehhez az adatkezelő nem kapott hozzájárulást, mivel annak beszerzése a körülmények miatt nem lehetséges, közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Adatvédelmi szempontból nem kifogásolható, hogy – sürgős intézkedés esetén – a közüzemi szolgáltatók átadják az illetékes állami és önkormányzati szerveknek azon állampolgárok személyes adatait, akiknél a szolgáltatás véglegesen vagy ideiglenesen nem érhető el és emiatt veszélynek vannak kitéve. Ezeket az adatokat azonnal törölni kell, ha rájuk a veszély elhárítása és megelőzése érdekében már nincs szükség.

  • Dinnyés Lajos tanyagondnok és Mészáros Krisztián rendőr törzsőrmester ellenőrzik egy négygyermekes család tető nélküli tanyáját Csongrád-Öreghegyen. A rendkívüli és várhatóan tartós hideg, illetve a várható havazás miatt ideiglenesen több embert egy a városban található szociális intézménybe költöztetnek. A tanyagondnoki szolgálat és a rendőrség a városhoz tartozó csaknem hatszáz lakott tanya mindegyikét végiglátogatja.
    Dinnyés Lajos tanyagondnok és Mészáros Krisztián rendőr törzsőrmester ellenőrzik egy négygyermekes család tető nélküli tanyáját Csongrád-Öreghegyen. A rendkívüli és várhatóan tartós hideg, illetve a várható havazás miatt ideiglenesen több embert egy a városban található szociális intézménybe költöztetnek. A tanyagondnoki szolgálat és a rendőrség a városhoz tartozó csaknem hatszáz lakott tanya mindegyikét végiglátogatja.
    Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
  • cikkünk a témában:

    Leállhat az olasz futball északon

    Csütörtök délelőtt még havazott Milánóban, a következő napokban már nem jósolnak újabb havat, de rekordhideget igen. Mínusz 15 fok is lehet vasárnap este, amikor a Milannak a Napolit kellene fogadnia (a meccs vasárnap 20.45-re van kiírva). A Milan elnöke, Adriano Galliani azt szeretné, ha nem rendeznék meg a vasárnap esti rangadót, és a Juventus sem bánná, ha a Siena ellen nem kellene pályára lépnie.

  • A rendőrség a teljes létszámát mozgósította a rendkívüli hideg időszakra - hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság csütörtöki ülésén. A kormányhivatal közleménye szerint a katasztrófavédelmi igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a rendőrség megyei illetékesei megtették a szükséges lépéseket, az energiaszolgáltatók képviselői pedig folyamatos ügyeleti készenlétet tartanak. Felmérték a szülés előtt álló nők és a dialízisre szorulók számát, hogy ellátásukat rendkívüli időjárási helyzetben is meg lehessen oldani. A háziorvosi ügyeleteknek jelezték, hol kérhetnek segítséget, ha a hó által elzárt úton akarnak bejutni egy településre. A mentőszolgálat is felkészült a rendkívüli időjárásra. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A kihüléshez elég az is, ha 14 foknál hidegebb van

    Ilyenkor az a legfontosabb, hogy az extrém hideg közvetlen hatásait - a kihülési és fagyási sérüléseket - előzzék meg, hangzott el az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ez az idő a járványok terjedésének nem kedvez, a lég- és húgyuti megbetegedések veszélye azonban megfelelő védelem híján nagyobb. A szív és érrendszeri betegségekből fakadó szövődmények kialakulásának esélyét is kevésbé növeli a hideg, mint a kánikula nyáron. Viszont a kihüléshez elég az is, ha 14 foknál hidegebb zárt térben töltünk huzamosabb időt, ezért fontos, hogy jól befűtött helyeken is töltsünk elég időt.

    A több napos havazásban Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese szerint a legfontosabb feladatuk az lesz, hogy eljuttassák a kórházakig az ott dolgozókat, a szülő anyákat és más ellátásra szorulókat. Ilyenkor jelentősen megnő azon idős emberek száma, akik elcsúszásos töréseket szenvednek. Páldy Anna szerint ezért jobb, ha az idősek, illetve a kihülés veszélye miatt a csecsemők nem mennek ki a szabadba a következő napokban.

  • Csütörtökön estétől délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, reggelre az ország nagy részén beborul az ég, pénteken csak északon lehet némi, főként szűrt napsütés, jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntek hajnalban a déli határaink mentén már lehet hószállingózás, havazás, majd napközben a hóesés lassan észak felé terjed, éjfélig hozzávetőleg a Nyíregyháza-Zalaegerszeg vonalig várható csapadék. Az északkeleti szél sokfelé megélénkül, északkeleten, illetve pénteken a Dunántúl nyugati felén is megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -5, -10 fok között várható. (MTI)

  • A Tisza Szolnoknál
    A Tisza Szolnoknál
    Fotó: Időkép
  • Már huszonkét halálos áldozata van Romániában a mínusz 20 Celsius fok körüli hidegnek, az utóbbi huszonnégy órában további nyolc ember szenvedett fagyhalált. A román meteorológusok szerint péntektől vasárnapig lesz érvényben a hóriadó. (MTI)

  • Egy medve lépdel a napsütésben a Fővárosi Állat- és Növénykert kifutójában ahol megláthatta az árnyékát.
    Egy medve lépdel a napsütésben a Fővárosi Állat- és Növénykert kifutójában ahol megláthatta az árnyékát.
    Fotó: Kovács Attila

    A néphagyomány szerint a medvék gyertyaszentelő Boldogasszony napján azaz február 2-án merészkednek elő barlangjukból és az ekkor tapasztalt időjárás alapján döntenek arról hogy folytassák-e a téli nyugalmi periódust vagy készülődjenek a tavasz beköszöntére. A népi időjóslás szerint ha február 2-án jó idő van és a medve meglátja az árnyékát akkor az a tél elhúzódására utal ha viszont az idő kevésbé jó nem látszik a medve árnyéka akkor a tél már nem tart sokáig.

  • Hétfő óta nincs fűtés egy tizenhárom lakásos székesfehérvári társasházban és az épületben levő két üzletben, miután gázszivárgás miatt a szolgáltató lezárta a gázvezetéket és leszerelte a mérőórákat. A vezetékek cseréje megkezdődött. (MTI)

  • Északkeleten olykor egy-egy élénk lökés is kíséri a szelet, a légmozgás megindulásának köszönhetően valamelyest tisztult is a levegő: Miskolcon már épphogy az egészségügyi határérték feletti a szálló por mennyisége. (időkép.hu)

  • Tűzifát osztanak rászoruló családoknak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón. Negyvenhat család támogatásáról döntöttek, öt-öt mázsa tüzelőt kapnak. (MTI)

  • Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen olyan esetről sem tudnak Magyarországon, ahol "egyértelműen és bizonyíthatóan a hideg okozta volna valakinek a halálát". Továbbra is mindent megtesznek azért, hogy senki se haljon meg a hideg miatt. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Szokatlan hőmérséklet, szokatlan veszélyek

    A kerékpárnak nem igazán kell a téliesítés, a kerékpárosnak viszont annál inkább. Extrém hidegben pláne. Természetesen akár mínusz 20 fokban is lehet bártan biciklizni, sőt van, aki kifejezetten szereti az ilyen fajta kihívásokat, de a felkészülést akkor is komolyan kell venni. Szokatlan veszélyekkel is számolni kell.

  • Ilyen körülmények között az etetőre járó madarak számára az energia utánpótlása mellett a víz megszerzése is létkérdést jelent. Ezért is fontos, hogy a mag, az alma és az állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) mellett napközben legalább néhány órán keresztül folyékony halmazállapotú vizet is találjanak a madarak az etetők alapfelszereltségéhez hozzátartozó itatókban – írja a Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

  • Az egész országban masszívan nulla fok alatt van a hőmérséklet. A legenyhébb az idő Zagyvaszántón, ebben a Heves megye nyugati részén található településen, ahol mínusz 1,6 fok van. A leghidegebb Nyíregyházán van ezekben a percekben, a hőmérséklet mínusz 12 fok.

    A napi hidegrekordot Putnok tartja mínusz 25,4 fokkal, ezt a hőmérsékletet az 1987-es nagy hidegbetöréskor mérték. A nap melegrekordja Szombathelyé, plusz 16,8 fok 1944-ből. (Forrás: időkép.hu)

  • cikkünk a témában:

    A Milan is halasztana

    Adriano Galliani, a bajnoki címvédő AC Milan alelnöke azt kéri az olasz labdarúgó-szövetségtől, hogy halasszák el a vasárnapra kiírt, Napoli elleni hazai rangadójukat. A hétközi, 21. fordulóban négy mérkőzést, a Parma-Juventus, a Siena-Catania, a Bologna-Fiorentina és Atalanta-Genoa találkozókat nem tudták megrendezni a havazás és a nagy hideg miatt.

    Pályamunkások lapátolják a havat a San Siro stadion gyepén az Inter - Palermo meccs előtt
    Pályamunkások lapátolják a havat a San Siro stadion gyepén az Inter - Palermo meccs előtt
    Fotó: Giuseppe Cacace
  • cikkünk a témában:

    Légzsákkal élte túl a lavinát a hódeszkás

    Meesh Hytner január végén a Colorado-hegységben snowboardozott, amikor elindított egy lavinát. A hótömeg nem tudta maga alá temetni, mert egy speciális légzsák a felszínen tartotta, elkerülve a fulladást.