Judit
3 °C
7 °C

Elhunyt az Aloha ing feltalálója

2000.06.08. 20:55
Honoluluban elhunyt a közismert és legendás hawaii ing feltalálója Ellery J. Chun.
Élénk mintás rövid ujjú selyeming, alig begombolva, hogy látsszon a bronz felsőtest
Élénk mintás rövid ujjú selyeming, alig begombolva, hogy látsszon a bronz felsőtest és a halovány mellkasszőrzet. Kell még egy pirinyó napernyővel ellátott koktél az írásra, pénzszámolásra, netán légyütésre nem használt kézben, és máris megvan a viselet, amely az álomgyarmatot, a világ feletti laza királyságot jelképezi, és amerikát - bár nem olyan tolakodóan, mint a kóla, a hamburger, vagy a farmer.

Ellery J. Chun a hawaii ing tervezője 91 éves korában elhunyt.

Chunt a cukornádültetvényeken dolgozó munkások rövid ujjú kockás ingjei ihlették meg, és azok a hacukák, amelyeket a helybéli japán háziasszonyok varrtak a gyerekeknek a maradék kimonó-anyagból. Chun, 1931-ben, a gazdasági válság idején szintén maradék anyagból kezdte gyártani családi varrodájukban az árút, majd 1936-ban levédette az Aloha márkanevet. Az első ingeken pálmafák, ananászok, és hula-táncosok voltak láthatóak.

A hawaii-inget tömegével kezdték gyártani. Ezt hordta Thomas Pynchon, a Beach Boys, Bing Crosby, és Frank Sinatra, és az életüket a Waikiki parton tengető szörfösök.

Az első ingeken pálmafák, ananászok, és hula-táncosok voltak láthatóak
Az Aloha-ing megalkotásának hatvanadik évfordulóján Chun magas állami kitüntetést kapott az Egyesült Államok Szenátusától.

,,Nagyon kreatív, nagyon jó üzleti érzékű ember volt." - mondta felesége. Chun tehetségének köszönhetően nem kényszerült életét a családi varrodában tölteni. 1966-os visszavonulásáig az American Security Bank alelnöke volt.

Mindezeken kívül Ellery J. Chun feleségét, húgát, két leány és egy fiúgyermeket hagyott hátra, és Hawaiit. Fekvő sor: Sinatráék, balról ringó csípőjű hawaii lányok, jobbról naplementés tengerpart, halk zene. Riszpekt Ellery J. Chun. Aloha!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?