Elhunyt az Aloha ing feltalálója

2000.06.08. 20:55
Honoluluban elhunyt a közismert és legendás hawaii ing feltalálója Ellery J. Chun.
Élénk mintás rövid ujjú selyeming, alig begombolva, hogy látsszon a bronz felsőtest
Élénk mintás rövid ujjú selyeming, alig begombolva, hogy látsszon a bronz felsőtest és a halovány mellkasszőrzet. Kell még egy pirinyó napernyővel ellátott koktél az írásra, pénzszámolásra, netán légyütésre nem használt kézben, és máris megvan a viselet, amely az álomgyarmatot, a világ feletti laza királyságot jelképezi, és amerikát - bár nem olyan tolakodóan, mint a kóla, a hamburger, vagy a farmer.

Ellery J. Chun a hawaii ing tervezője 91 éves korában elhunyt.

Chunt a cukornádültetvényeken dolgozó munkások rövid ujjú kockás ingjei ihlették meg, és azok a hacukák, amelyeket a helybéli japán háziasszonyok varrtak a gyerekeknek a maradék kimonó-anyagból. Chun, 1931-ben, a gazdasági válság idején szintén maradék anyagból kezdte gyártani családi varrodájukban az árút, majd 1936-ban levédette az Aloha márkanevet. Az első ingeken pálmafák, ananászok, és hula-táncosok voltak láthatóak.

A hawaii-inget tömegével kezdték gyártani. Ezt hordta Thomas Pynchon, a Beach Boys, Bing Crosby, és Frank Sinatra, és az életüket a Waikiki parton tengető szörfösök.

Az első ingeken pálmafák, ananászok, és hula-táncosok voltak láthatóak
Az Aloha-ing megalkotásának hatvanadik évfordulóján Chun magas állami kitüntetést kapott az Egyesült Államok Szenátusától.

,,Nagyon kreatív, nagyon jó üzleti érzékű ember volt." - mondta felesége. Chun tehetségének köszönhetően nem kényszerült életét a családi varrodában tölteni. 1966-os visszavonulásáig az American Security Bank alelnöke volt.

Mindezeken kívül Ellery J. Chun feleségét, húgát, két leány és egy fiúgyermeket hagyott hátra, és Hawaiit. Fekvő sor: Sinatráék, balról ringó csípőjű hawaii lányok, jobbról naplementés tengerpart, halk zene. Riszpekt Ellery J. Chun. Aloha!