Amber riadó a kaliforniai lottózókban

2003.03.18. 11:08
A lottótársaság vállalta, hogy mind a 20 ezer kirendeltségén képernyőkön és falragaszokon jeleníti meg a gyerekrablásokról szóló információkat. Tavaly július óta az Amber Alert riasztást 21 alkalommal adták ki, és mind a 24 érintett gyereket épségben sikerült megtalálni.
A kaliforniai autópálya rendőrség (California Highway Patrol, CHP) és a kaliforniai lottótársaság (California Lottery, CL) összefogott annak érdekében, hogy hatékonyabb keresést indíthassanak az eltűnt gyerekek után.

Mostantól kezdve a szövetségi állam mintegy 20 ezer üzletébe, bevásárlóközpontjába és egyéb lottózójába is továbbítják a Amber riadó (Amber Alert) felhívásait. Az önkéntes alapú riasztási rendszer arról a kislányról kapta a nevét, akit először sikerült így megtalálni.

Az idő a keresők ellen dolgozik

A gyerekek eltűnésére figyelmeztető feliratok és képek azonnal megjelennek mintegy 2800 lottóterminálon, a fényreklámokon és az 5600 "hot spot" képernyőn. A lottótársaság ezen kívül vállalta, hogy a felhívást valamennyi kirendeltségen kinyomtatják és kifüggesztik.

"Ha egy gyereket elrabolnak, az idő az ellenségünk, a gyors információ viszont a szövetségesünk. Az új partneri kapcsolat lehetővé teszi, hogy egy gombnyomásra kaliforniaiak ezrei csatlakozzanak a keresőkhöz" - jelentette ki a rendszer hivatalos elindításakor Gray Davis kaliforniai kormányzó.

Eddig mindig sikeres volt a riasztás

A kiemelt Amber Alert riasztást 2002. júliusa óta 21 alkalommal adták ki, és mind a 24 érintett gyereket épségben sikerült megtalálni. A kormányzó szerint a gyerekrablások 75 százalékában az első három óra folyamán életét veszti a gyerek.

Mostanáig a riasztásokat kaliforniai rádió- és tévéadók útján továbbították, illetve az autópályák mellett a digitális hirdetőtáblákon jelentek meg a gyerekrablásra figyelmeztető feliratok.

  • Tippek
  • Személyi kölcsön