Gergely
4 °C
23 °C

Egy hete tart az áramszünet New Yorkban

2006.07.24. 12:31
Százezer New York-i maradt egy hétig áram nélkül a nagy meleg miatt. A hétvégéig 19 000 fogyasztónál állították helyre a szolgáltatást, 6000 háztartásról nem tudják, hogy mikor kaphatnak újra áramot. Pataki kormányzó mégsem hirdet szükségállapotot, nehogy neki kelljen fizetni a helyreállítást.

Katasztrófahelyzet kihirdetését kérte George Pataki New York-i kormányzótól több befolyásos New York-i politikus, mivel a város egyik kerületében, Queensben már egy hete nincs áram, jelentette az AP. "Bárhol másutt már szükségállapotot hirdettek volna. Ha ez New York állam északi részén történik, a kormányzó már katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette volna a környéket" - háborgott a New York talán legelhanyagoltabb kerületében tartott sajtókonferenciáján Joe Crowley demokratapárti törvényhozási képviselő.

Queensben egy hete kezdődtek a bajok, a Consolidated Edison (ConEd) áramszolgáltató 25 000 ügyfele - ez a valóságban mintegy százezer embert jelent - maradt áram nélkül. A kimaradásra eddig nem született szakmai magyarázat, a ConEd a meleget okolja. Arra a cég nem talált magyarázatot, hogy miért csak Queensben jelentkezett a probléma.

A kerületben teljes háztömbök élnek áram nélkül napok óta. Vasárnapra ugyan a ConEd 19 000 fogyasztónál visszakötötte az áramot, hatezer háztartás még mindig áram nélkül maradt. A ConEd vezérigazgatója, Kevin Burke szerint megjósolhatatlan, hogy ők meddig lesznek még kénytelenek nélkülözni, írja az AP.

"Úgy véljük, a károk elhárítása a ConEd feladata" - jelentette ki Pataki kormányzó szóvivője az AP-nek. Ha a kormányzó katasztrófahelyzetet hirdetne, az állam költségvetésének terhére kellene a lehető leghamarabb megoldani a problémát.

Az áramkimaradás így is nagy kiesést jelent az állam költségvetésének és nagy terhek hárulnak a városra is. Michael Bloomberg polgármester az AP értesülései szerint kárpótolni akarja az üzlettulajdonosokat az áramkimaradás okozta veszteségeikért. A hírügynökség forrásai szerint az üzlettulajdonosok egyszeri, hétezer dolláros (csaknem másfél millió forintos) segélyt kaphatnak.