Árpád
-2 °C
4 °C

Egy hete tart az áramszünet New Yorkban

2006.07.24. 12:31
Százezer New York-i maradt egy hétig áram nélkül a nagy meleg miatt. A hétvégéig 19 000 fogyasztónál állították helyre a szolgáltatást, 6000 háztartásról nem tudják, hogy mikor kaphatnak újra áramot. Pataki kormányzó mégsem hirdet szükségállapotot, nehogy neki kelljen fizetni a helyreállítást.

Katasztrófahelyzet kihirdetését kérte George Pataki New York-i kormányzótól több befolyásos New York-i politikus, mivel a város egyik kerületében, Queensben már egy hete nincs áram, jelentette az AP. "Bárhol másutt már szükségállapotot hirdettek volna. Ha ez New York állam északi részén történik, a kormányzó már katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette volna a környéket" - háborgott a New York talán legelhanyagoltabb kerületében tartott sajtókonferenciáján Joe Crowley demokratapárti törvényhozási képviselő.

Queensben egy hete kezdődtek a bajok, a Consolidated Edison (ConEd) áramszolgáltató 25 000 ügyfele - ez a valóságban mintegy százezer embert jelent - maradt áram nélkül. A kimaradásra eddig nem született szakmai magyarázat, a ConEd a meleget okolja. Arra a cég nem talált magyarázatot, hogy miért csak Queensben jelentkezett a probléma.

A kerületben teljes háztömbök élnek áram nélkül napok óta. Vasárnapra ugyan a ConEd 19 000 fogyasztónál visszakötötte az áramot, hatezer háztartás még mindig áram nélkül maradt. A ConEd vezérigazgatója, Kevin Burke szerint megjósolhatatlan, hogy ők meddig lesznek még kénytelenek nélkülözni, írja az AP.

"Úgy véljük, a károk elhárítása a ConEd feladata" - jelentette ki Pataki kormányzó szóvivője az AP-nek. Ha a kormányzó katasztrófahelyzetet hirdetne, az állam költségvetésének terhére kellene a lehető leghamarabb megoldani a problémát.

Az áramkimaradás így is nagy kiesést jelent az állam költségvetésének és nagy terhek hárulnak a városra is. Michael Bloomberg polgármester az AP értesülései szerint kárpótolni akarja az üzlettulajdonosokat az áramkimaradás okozta veszteségeikért. A hírügynökség forrásai szerint az üzlettulajdonosok egyszeri, hétezer dolláros (csaknem másfél millió forintos) segélyt kaphatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?