Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Áramszünet San Franciscóban

2003.12.22. 09:37
Az áramszolgáltató illetékese szerint nem vandalizmus vagy terrorizmus okozta szombat este az 1998 óta legnagyobb San Francisco-i áramszünetet. Százhúszezer fogyasztó maradt áram nélkül nyugati parti nagyvárosban.
Áram nélkül maradt a hét végén San Francisco közel egyharmada, miután tűz pusztított a helyi energiaszolgáltató egyik elosztó állomásán. Mintegy 120 ezer fogyasztónál kapcsolt ki az áram még szombat este. A karácsonyi bevásárlás lázában égő nagyvárosban összeomlott a tömegközlekedés, hatalmas dugók alakultak ki, mivel nem működtek a közlekedési lámpák sem. Az áramszünet miatt bevásárló központokat, éttermeket és színházakat kellett kiüríteni és bezárni.

A Pacific Gas and Electric társaságnak vasárnap estig mintegy százezer fogyasztónál sikerült helyreállítani az elektromosenergia-szolgáltatást. A maradék mintegy 20 ezer fogyasztó arra számíthat, hogy hétfő reggelre már lesz áram.

A tűz oka egyelőre nem ismeretes, de az áramszolgáltató hangsúlyozta, hogy semmilyen jel nem utal szándékosságra, "vandalizmusra vagy terrorizmusra". San Franciscóban utoljára 1998-ban volt ilyen hatalmas, műszaki okok miatt bekövetkezett áramszünet, akkor 370 ezer fogyasztó maradt elektromos energia nélkül.