Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elégedett az arcátültetett nő

2006.07.18. 12:26
Elégedett új arcával és nem ment át személyiségváltozáson Isabelle Dinoire, a világ első arcátültetettje. A francia asszony kezelőorvosai is rendkívül elégedettek, sikereikről fényképes beszámolót közöltek az egyik vezető orvostudományi szaklapban.

Isabelle Dinoire

Rendkívül elégedetten nyilatkozott a világ első arcátültetéséről a műtött Isabelle Dinoire és kezelőorvosa a brit Lancet című orvostudományi szakfolyóiratnak. Dinoire arcát 2005. november 28-án műtötték meg, és orvosai most képes beszámolóban mutatták be, milyen jól bevált az operáció.

A műtétet Jean-Michel Dubernaud hajtotta végre, aki elsőként végzett kézátültetést és karátültetést is a világon. A professzort számos támadás érte a műtét előtt. Felmerült, hogy lopott műtéti technikával operált, ahogy az is, hogy pszichiátriailag alkalmatlan pácienst választott a műtétre. Az ugyanis a mai napig nem tiztázott, hogy Dinoire milyen körülmények között vesztette el arcát.

A nő egyes feltételezések szerint altatókkal adagolta túl magát, így történhetett, hogy míg eszméletlenül hevert, keverék kutyája lerágta arcát.

A tavaly novemberi műtétben a donor arcának egész középső és alsó arcrészét átültették és ennek során nemcsak a véredényeket "csatlakoztatták", hanem a páciens szövetei és az átültetett arcrészek közötti nagyobb idegszálakat is.

A Lancetben most közölt képek szerint hat hónappal a műtét után már látható, hogy csaknem teljesen sikerült a páciens arcának helyreállítása. Dinoire is elégedetten nyilatkozott, hiszen alig 12 héttel a műtét után újra emberek közé merészkedett.

A 38 éves asszony elégedett az "új arcával" és személyisége nem ment át változáson. Valószínű azonban, hogy élete végéig kénytelen lesz gyógyszereket szedni az idegen szövet kitaszításának megakadályozására. Azt azonban csak a jövő mutatja meg, hogy - amint az orvosok remélik - bizonyos idő elteltével csökkenteni lehet-e majd ezeknek a gyógyszereknek adagolását.

Egyelőre elsősorban arra van szükség, hogy intenzív terápiával tovább javítsák az átültetett arcrészek mozgathatóságát. Igaz, ezt nehezítheti, hogy Dinoire egyes jelentések szerint visszaszokott a cigarettára, pedig a mellékhatásként fellépő érszűkület elölheti a beültetett szöveteket.