Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elégedett az arcátültetett nő

2006.07.18. 12:26
Elégedett új arcával és nem ment át személyiségváltozáson Isabelle Dinoire, a világ első arcátültetettje. A francia asszony kezelőorvosai is rendkívül elégedettek, sikereikről fényképes beszámolót közöltek az egyik vezető orvostudományi szaklapban.

Isabelle Dinoire

Rendkívül elégedetten nyilatkozott a világ első arcátültetéséről a műtött Isabelle Dinoire és kezelőorvosa a brit Lancet című orvostudományi szakfolyóiratnak. Dinoire arcát 2005. november 28-án műtötték meg, és orvosai most képes beszámolóban mutatták be, milyen jól bevált az operáció.

A műtétet Jean-Michel Dubernaud hajtotta végre, aki elsőként végzett kézátültetést és karátültetést is a világon. A professzort számos támadás érte a műtét előtt. Felmerült, hogy lopott műtéti technikával operált, ahogy az is, hogy pszichiátriailag alkalmatlan pácienst választott a műtétre. Az ugyanis a mai napig nem tiztázott, hogy Dinoire milyen körülmények között vesztette el arcát.

A nő egyes feltételezések szerint altatókkal adagolta túl magát, így történhetett, hogy míg eszméletlenül hevert, keverék kutyája lerágta arcát.

A tavaly novemberi műtétben a donor arcának egész középső és alsó arcrészét átültették és ennek során nemcsak a véredényeket "csatlakoztatták", hanem a páciens szövetei és az átültetett arcrészek közötti nagyobb idegszálakat is.

A Lancetben most közölt képek szerint hat hónappal a műtét után már látható, hogy csaknem teljesen sikerült a páciens arcának helyreállítása. Dinoire is elégedetten nyilatkozott, hiszen alig 12 héttel a műtét után újra emberek közé merészkedett.

A 38 éves asszony elégedett az "új arcával" és személyisége nem ment át változáson. Valószínű azonban, hogy élete végéig kénytelen lesz gyógyszereket szedni az idegen szövet kitaszításának megakadályozására. Azt azonban csak a jövő mutatja meg, hogy - amint az orvosok remélik - bizonyos idő elteltével csökkenteni lehet-e majd ezeknek a gyógyszereknek adagolását.

Egyelőre elsősorban arra van szükség, hogy intenzív terápiával tovább javítsák az átültetett arcrészek mozgathatóságát. Igaz, ezt nehezítheti, hogy Dinoire egyes jelentések szerint visszaszokott a cigarettára, pedig a mellékhatásként fellépő érszűkület elölheti a beültetett szöveteket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!