Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Homoszexualitása miatt távozott egy argentin püspök

2005.08.23. 23:54
Az argentin püspök vesztét egy videokazetta okozta, amelyen egy huszonhárom éves férfival látható szerelmi légyott közben. Egyesek szerint politikai bosszú áldozata lett az egyházi vezető.

Argentin egyházi körökben nem tartják kizártnak, hogy politikai bosszú áldozata lett az ország egy népszerű és haladó püspöke, aki homoszexualitása miatt kényszerült távozni posztjáról.

Juan Carlos Maccarone, Santiago del Estero 63 éves püspöke azután kényszerült benyújtani lemondását, hogy ismeretlenek elküldtek a helyi egyházi hatóságokhoz, a Vatikánhoz és több sajtóorgánumhoz egy videofelvételt, amelyen szerelmi légyott közben látható egy 23 éves fiatalemberrel. A Szentszék azonnal elfogadta a lemondást és apostoli adminisztrátort nevezett ki a múlt hét végén váratlanul megüresedett püspökség élére.

Az ország egyik vezető püspökének bukása mélyen megrendítette az argentin egyházi köröket. A püspöki kar állandó bizottsága nyilatkozatban közölte, hogy "osztozik a nép fájdalmában és csalódottságában", ugyanakkor irgalmasságot sürgetett. A szándékosan lejáratott püspök formálisan "egészségügyi okokra" hivatkozó lemondását bejelentve bocsánatot kért paptársaitól és híveitől.

A püspökhöz közel álló argentin egyházi források szerint a főpapon valószínűleg a korrupt helyi hatalmasságok álltak bosszút, mert gyakran kipellengérezte pénzügyi és emberi jogi visszaéléseiket és szót emelt a kiszipolyozott szegények érdekében. A püspök már korábban jelezte, hogy követik és megfigyelik.