Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Árhullám miatt csúszik a pesti alsórakpart felújítása

2006.03.29. 10:05
Árhullám várható a Tiszán és a Dunán is, ráadásul a hóolvadást esőzés kíséri. Árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni Szegednél is.

A dunai árhullám miatt lezárják szerda este vagy csütörtök reggel lezárják a pesti és budai alsórakpartot. A következő napokban a Tisza is kilép medréből.

A dunai árhullám miatt csúszik a rakpart felújítása is. Az aszfaltozást már elkezdték a Dráva utca és a Lánchíd között, most azonban le kell vonulniuk a munkagépeknek.

Másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget kedden a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán; a Dunaremete és Rajka közötti szakaszon, valamint Komárom térségében elsőfokú készültséget rendeltek el.

A Mosoni-Duna Dunaszentpál-Vének közötti szakaszára, a Rába folyó győri jobb parti szakaszára és a Nagy-Dunán Esztergom térségében szerda reggel hat órától elsőfokú készültséget vezettek be.

Az intézkedéseket az tette szükségessé, hogy az ausztriai folyókon a hóolvadás és az ismételt csapadék hatására további áradás kezdődött. A vízállás Nagybajcsnál kedden a délutáni órákra elérte az 540 centimétert.

A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő esőzés várható, ami újabb árhullámot indíthat el a Duna osztrák mellékfolyóin is. Ennek következménye lehet a további vízszintemelkedés a régióban. A jelenlegi adatok alapján Nagybajcsnál harmadfokú, Komáromnál és Esztergomnál másodfokú készültséget elérő tetőzés is kialakulhat.

A Tisza Vásárosnamény és Záhony között apad, másutt mindenütt - magas mederteltség mellett - lassan árad. Általában az I. fokú készültség körüliek a vízszintek, helyenként már meghaladták azt.

Az elmúlt nap árvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni a Tiszán, a Csongrád és Szeged közötti szakaszon.