Valér
-2 °C
0 °C

Kritikus a helyzet a Hernádon

2004.07.31. 19:13
A legmagasabb szintű, harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Hernád teljes magyarországi szakaszán. Az abaúji folyó szlovákiai vízgyűjtő területéről az esőzések nyomán továbi árhullámok indultak. A Hernád mentén több községet nem véd körtöltés, ezért az ott lakók maguk emelnek gátakat homokzsákokból. Az első becslések szerint az ár csak a mezőgazdaságban eddig 100 millió forint kárt okozott.
Szombaton 16 órától nem emelkedett tovább a Hernád vízszintje, eddigi legmagasabb értéke 415 centiméter volt. A szakemberek szerint tetőzik a folyó.

"Nem emelkedik tovább a Hernád vízszintje, de még nem lélegezhetünk fel, hiszen a folyó alsóbb szakaszain lévő településeket nem védi körtöltés" - tudta meg az MTI az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetőjétől Rácz Miklóstól. Tájékoztatása szerint a Hernád vize ingatlanokat és ingóságokat egyelőre nem veszélyeztet.

Hidasnémetinél megdőlt a több mint fél évszázados rekord, 1947-ben mérték ez idáig a legmagasabb vízszintet, amely 410 centiméter volt. A számítások szerint a folyó Gesztelynél várhatóan 440 centiméterrel tetőzik hétfőn, itt a legmagasabb vízállás 1989-ben volt, amikor 423 centiméter mértek - közölte Rácz Miklós. A folyó szlovákiai vízgyűjtő területén bekövetkezett jelentős esőzéseket követően megindult árhullámok indultak el, szombat délután, este érték el a magyarországi szakaszt. A helyiek szerint egy nagyobb áradás ellen nem védenek a védművek, a Hernád mentén több községet nem véd körtöltés. A levonuló árhullám 18 település szélterületeit veszélyezteti, ahol a védelmi munkálatokban helyi védelmi bizottságok a polgári védelem szakembereivel együtt összesen 440-en 130 különböző technikai eszközzel vettek részt.

Szombat este kétszáz vízügyi szakember dolgozott a Hernád védvonalain, vasárnap azonban a társ vízügyi igazgatóságoktól is érkezik segítség, természetesen a Hernád menti települések önkormányzatai, lakói is védik településeiket - mondta az osztályvezető.

Százmilliós kár

A legveszélyeztetettebb település Pere, Vizsoly és Hernádkércs. A kritikus helyen a vízszint fél méterre megközelítette a gáttetőt, sőt néhol már átcsap a víz. Az első becslések szerint az ár csak a mezőgazdaságban eddig 100 millió forint kárt okozott.

"Éppen most jövök Encsről, újabb ezer zsákot hoztam. Percről percre rosszabb a helyzet, már felhúztunk egy nyúlgátat, de úgy néz ki, hogy egy másikat is kell készíteni, mert drasztikusan emelkedik itt a víz" - mondta érdeklődésünkre Kiss Zoltán, Hernádkércs polgármestere. A házak pincéit már elöntötte a víz és a falu alsó részén a kerteket is.

Egyre rosszabb

"Elkeserítő a helyzet. Korábban azt gondoltuk, hogy délutánra tetőzik az árhullám, de úgy néz ki, hogy csak este, vagy éjszaka fog - mondta az Indexnek Dsupin János encsi polgárvédelmi parancsnok. - Meg kell kezdenünk a mélyebben fekvő házak körülkerítését, pár tanyáról már ki kellett hordani az értékeket".

Az alezredes szerint percről percre növekszik a kárérték. A falugazdászok úgy vélik, hogy több ezer hektár földet öntött el a víz, félő, hogy az ár két nap alatt elfekteti a búzát. Ebben az esetben a kár több százezres nagyságrendű lesz.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a Belügyminisztérium a védekezési költségek, valamint az önkormányzati tulajdonú műtárgyakban keletkezett károk helyreállításának pénzügyi fedezete, a megyei vis major keretet kiegészítéséről intézkedett.

Hidasnémetinél a vízmérce szombaton délben 416 centimétert mutatott, és ez 6 centivel több az eddigi legmagasabb, 1947-ben mért vízállástól, az áradás azonban nem állt meg.

Utak víz alatt

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Kht. arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Hernád áradása miatt továbbra sem lehet közlekedni a Novajidrány-Vizsoly, a Hernádszentandrás-Pere közötti úton, valamint Bőcs belterületén egy 200 méter hosszúságú útszakaszon. "Várhatóan további utak is víz alá kerülnek" - mondta Dvorcsák Imre ügyeletes. Szombat délben lezárták a forgalom elől a Kiskinizs-Hernádkércs közötti út egy szakaszát, így immár négy úton nem lehet közlekedni a térségben

Esős idő várható

A Kárpát-medence nagy részén változékony, csapadékos marad az idő. Többfelé hull eső, záporeső, zivatarok is kialakulnak, helyenként jelentős mennyiségű csapadékot mérnek. A következő 24 órában továbbra is főként a Kárpát-medence keleti felén várhatók újabb záporok, zivatarok.

Szlovákiában halálos áldozatai is van az özönvíznek
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a szlovákiai eperjesi kerület egész területén. Kezd kritikussá válni a helyzet a kerületi székhelyen, Eperjesen, ahol katonák is segítenek a védekezésben. A folyamatos esőzés következtében lényegesen romlott a helyzet a Kassai kerületben is. A kerületi válságstábok úgy ítélik meg a helyzetet, hogy a lakosság evakuálására egyelőre nincs szükség. Ivan Gasparovics Szlovák államfő arra kéri a kormányt, hogy nagyobb összeggel, hatékonyabban támogassa a keleti régió árvízvédelmi beruházásait. Búvárok segítségével a kassai régióban megtalálták az idei árvíz első áldozatának, egy 42 éves férfinak a holttestét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!