Adományokat gyűjtött a meggyilkolt képviselő, de pénzt nem

2007.04.10. 13:46
Továbra sem tudni semmit arról, miért gyilkolták meg a hétvégén Balla Irma debreceni önkormányzati képviselőt. Korábban felvetődött, hogy a gyilkosság kapcsolatba hozható a debreceni paneltűz károsultjainak gyűjtött pénzekkel, ám kiderült, a képviselőnő nem gyűjtött pénzt.

Balla Irmát szombaton délután találta holtan debreceni házában a fia. Az orvos szakértő megállapította, hogy az 57 éves nőt agyonverték. Az emberölés miatt nyomozó megyei rendőrség hírzárlatot rendelt el, legutóbbi közleményük szerint "nagy erőkkel keresik" a tettest, bizonyítékokat gyűjtenek és tanúkat hallgatnak ki.

Balla 1998 óta volt tagja a város képviselő-testületének a Fidesz-MPP frakció tagjaként. Volt kollégái közül megkeresésünkre volt aki úgy fogalmazott: politikai értelemben nem volt fajsúlyos szereplője a debreceni közéletnek, bár kétségtelenül "karakteres véleménye" volt a magyar politikai helyzetről (emlékezetesek a képviselőnő kormányellenes megnyilvánulásai).

Nem nagyon politizált

Pletykák, szóbeszédek nem keringtek esetleges őt érintő kétes politikai, anyagi ügyekről. Arról, hogy miért kellett meghalnia, csak találgatások vannak, hogy korábban megfenyegették volna, vagy haragosai lettek volna, senki nem tud a közgyűlésben. Hogy esetleg politikai okai lehettek a gyilkosságnak, egyöntetűen elvetik a megkérdezettek.

Balla Irma
Balla Irma

"A teljes megdöbbenés lett úrrá a frakción, teljesen váratlanul és lelkileg felkészületlenül ért bennünket Balla Irma halála" - mondta az Indexnek Papp László a debreceni Fidesz-frakció vezetője. "Abban bízunk, hogy a rendőrség minél hamarabb kideríti, hogy ki volt a tettes, a történtek tisztázása mindannyiunk érdeke" - tette hozzá a politikus. Papp László szerint Balla Irma fegyelmezett képviselő volt, és bár kifelé nem nagyon politizált, "a legnagyobb kitartással és állhatatossággal tudta választókörzete érdekeit képviselni, akár a frakción belül is - ez látható volt választási eredményein is, hiszen harmadjára választották meg önkormányzati képviselőnek".

Adományokat gyűjtött

Balla Irma az utóbbi hetekben leginkább a választókörzetében (Debrecen, 4.) történt tűzeset károsultjainak megsegítésével foglalatoskodott, a Fényesudvar lakótelepen kigyulladt panelház lakóinak gyűjtött adományokat a Köz-Ért Egyesület nevében. Felvetődött, hogy esetleg azért bántalmazták, mert a hozzá betörő támadója azt remélte, nagyobb pénzösszeget talál a képviselőnő házában.

Ezzel kapcsolatban a debreceni városháza Fidesz-frakciója arról tájékoztatta az Indexet, hogy Balla Irma "igen kiterjedt, és közismert közéleti munkát folytatott. A sajtóban megjelent találgatásokkal ellentétben a február végi debreceni panelháztűz kapcsán azonban adománygyűjtést magánszámlára, magán-alapítványi számlára nem végzett.". A Köz-Ért Egyesület egyik tagja ez utóbbival összhangban elmondta, hogy az egyesület főként ruhaneműket és háztartási gépeket gyűjtöttek adományként, készpénzt nem fogadtak el - erre az önkormányzat és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is külön számlát nyitott.

Hírzárlat

Március ötödikén egyébként az ökumenikus segélyszervezet és a református egyház ötvenezer forintos gyorssegélyt juttatott a tizenegy legnagyobb kárt elszenvedett családnak, az 550 ezer forintnyi összeg átadásakor jelen volt a körzet képviselőjeként Balla Irma is (egyébként a kiégett panelház összes családja kapott akkoriban az önkormányzattól ötvenezer forintos egyszeri segélyt). Elképzelhető, hogy a helyi híradásokban is megemlített esemény hallatán gondolhatta azt az elkövető, hogy a károsultak megsegítésén dolgozó Balla Irmától erőszakkal pénzt lehet szerezni. Így az is elképzelhető, hogy a gyilkos erőszakkal akarta kiszedni a nőből, hol tartja a pénzt. A kedd reggeli - meg nem erősített - sajtóértesülések szerint a képviselő lakásából nem tűnt el semmi.